Det er ikke første gang, 3F kommer i vælten ved at hjælpe sine medlemmer på en forældet måde. 3F graver sig gerne ned og maler fanden på væggen, men får Arne og hans ligesindede, som de fortjener med disse metoder?

Fagforeninger er en god ting, de forsøger at beskytte de ansatte. Men hvis det gøres forkert, svarer det til at forsøge at reparere en mur i frostvejr, i stedet for at vælge en holdbar, langsigtet løsning. Det er synd. Fagforeningen vil åbenbart hellere give sine medlemmer længere pension end et længere liv. Og det er en kortsigtet strategi, når vejen frem i højere grad er at give dem en computer.

Arbejdshærens fanebærere skal tænke nyt og lade håndværksmæssige traditioner være det nye fundament, som sikrer fremtiden, ved at være en del af de moderne teknologier. Der vil være en overgangsperiode, og vi skal naturligvis respektere dem, som allerede er nedslidte, men de har netop en viden, som teknologifirmaer, der ønsker at automatisere faggrupperne, kan have stor gavn af. For det er nødvendigt at forstå udgangspunktet, og hvorfor man har arbejdet på en bestemt måde igennem mange, mange år før man kan udvikle teknologien.

Det er beundringsværdigt, når en muremaskine kan lægge 5 millioner mursten på under fem år, hvis den kører i døgndrift – en opgave, som én murer skal bruge hele sit arbejdsliv på (jf. 3F’s nyeste kampplakater, som er hængt op på busstoppestederne). Pointen er naturligvis, at også teknologi i byggebranchen kan hjælpe til et længere liv inden for de hårde fag, og det skal med i debatten.

Der skal altså ikke flere murerskeer og et kortere arbejdsliv til, men teknologi, software og robotter. Dét skal i fokus fremfor et relativt ensidigt fokus på Arne og hans tidlige pension. Fagforeningen kæmper kampen, som den altid har gjort det, mens vejen frem er at hoppe ud af bokseringen og gå langt mere aktivt efter moderne måder at løse problemerne på.

Og så er der vel også en lille hage. Fokuserer vi for meget på at pålægge samfundet nye skatter på op imod 3 milliarder kroner frem for på at udvide puljen af kroner, der kan beskattes, kan vi jo også ende med, at der slet ikke er et job til Arne, fordi robotten ”Sam” overtager det, og Arne aldrig fik at vide, at innovation udkonkurrerer manuelt arbejde.

Det er derfor i alles interesse at skifte spor og tage debatten derhen, hvor vi diskuterer andet end blot Arnes pension.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply