Er du leder og har du et team under dig som måske endda vokser? Så læs med her, hvis du vil gerne vil fremstå og agere som den topmoderne chef, der er elsket og respekteret af dit team. Det er ikke alle, der evner det, men for dem, som gør, vil det være umådelig givtigt. I dette blogindlæg har jeg samlet fem ledelsesprincipper, der er fokuserede omkring teamet og det essentielle, tilbagevendende feedbackloop til lederen. For at skære det ind til benet, så tror jeg på, at det er mennesket, som skal stå forrest, hvis man skal have succes. Derfor her fem skarpe principper, der kan skære igennem ild og vand.

Princip 1: Start med individet (det mest krævende punkt for en leder)

Det første ledelsesprincip kommer naturligvis ikke bag på dig: Et team består af individer, altså mennesker, og de er alle meget forskellige. Men med dette princip vil jeg slå hele blogindlægget an. Det er nemlig omdrejningspunktet for den gode leder, som sætter sit team først og gør sig klart, hvordan det fungerer både i sin helhed og på individniveau. En god leder er en, som anerkender, at udgangspunktet for al performance er, at individet trives, at der er ingen eller kun minimalt stressede situationer, at demotiverede medarbejdere koster virksomheden mange penge, og at man opnår de bedste resultater ved at lytte til individet – ikke kun til de årlige, døende MUS-samtaler, men løbende, og herunder når hverdagens små besværligheder og udfordringer presser sig på. Hvis individet har det godt, skaber du rammerne for en velfungerende kultur, hvor der er plads til at udvikle sig, fejle og lære hele tiden – både som leder og medarbejder. Er det let? Nej, men drøn nødvendigt.

Princip 2: Den overskuelige, systematiske og automatiske dataindsamling

Jeg siger, at det handler om mennesker, og alligevel drejer det andet ledelsesprincip sig om data. Ja, du læste rigtigt. Jeg har været leder i over 20 år, og en af de ting, som man har mindst af, er tid. Det er derfor min klare anbefaling, at du får sat dataindsamling vedrørende dit teams tilstand, temperatur og puls på en digital formel, så du ikke skal bruge al din tid på at samle indtryk og lytte til ustruktureret gråd, klynk og meninger. Halvdelen får du ikke implementeret, og den anden halvdel er så uklart, at det kan være svært at overskue, hvad du skal gøre ved det, så hele dit team føler sig hørt. I mit nyeste startup er netop systematikken og den kontinuerlige dataindsamling grundlaget for, at alle andre principper kan efterleves. Derfor kan du med Successteam indsamle feedback fra teamet – ikke bare i ny og næ, men løbende, ofte og i tilstrækkeligt omfang til, at du kan lede ud fra det – ja 12 spørgsmål sendt ud automatisk hver tredje uge gør underværker og det er gratis at komme i gang.

Princip 3: Sadl om og anerkend, at verden har skiftet et gear ned

Man kunne fristes til at give corona skylden for, at verden er en anden i dag end for blot et år siden. Sandheden er imidlertid, at måden, hvorpå virksomheder organiseres, har været under kraftig forandring i de sidste årtier, hvor vi har bevæget os fra produktionsvirksomheder, tunge hierarkier og fasttømrede arbejdsgange og over til en mere glidende, digital og omskiftelig hverdag. Det betyder, at ting sker langt hurtigere. Hvad der virkede i går, er dødt i dag. Corona eller ej, vi lever i en uhyre omskiftelig tid, og det skal du som den gode leder reflektere over. Du skal sige til dig selv, at timevis af møder, lange snørklede mails og uklar kommunikation ikke fungerer i en verden, hvor alt går stærkt. Du skal derimod finde det 4. gear, hvis du skal følge med udviklingen. Og med det mener jeg i virkeligheden, at du skal et gear ned og lade digitaliseringen arbejde for dig.

Princip 4: Enhver god leder kan blive endnu bedre

At være en god leder handler i høj grad også om konstant at dygtiggøre sig i en form for vekselvirkning med teamet. Man kan naturligvis læse adskillige ledelsesbøger og tage på en lang række kurser (og mange af disse har bestemt deres berettigelse), men hvorfor ikke udnytte muligheden for at lære ved blot at lytte til dit team og finde de små og forskellige måder, hvorpå hver enkelt medarbejder kan give en tand mere af sig selv? Endda samtidig med at han eller hun føler sig godt tilpas og finder mening med sit arbejde. Styrk dig selv ved at omfavne teamet. Det betyder ikke, at du skal være deres nye krammedyr, eller at de skal kramme dig, men at du kan styrke dig selv gennem dialog med og feedback fra dine medarbejdere. Med Successteam kommer der klare guidelines til, hvordan du kan løse konkrete udfordringer. Disse guidelines kaldes også actions, som hjælper dig til at agere på baggrund af den konstruktive feedback, der kommer fra dit team. Den perfekte måde at få indsigt i både dig selv og dit team. Det kan virke angstprovokerende, hvis det er nyt for dig at få direkte feedback fra dit team, men det er i virkeligheden din sikkerhed for at have fingeren på pulsen og sikre en strømlinet kultur, der er top-motiveret.

Princip 5: Hvis du ikke har prøvet det før, så spørg en, som har

Det sidste ledelsesprincip har fokus på, at man som leder kan stå i situationer, man ikke har oplevet før. Det kan være alt fra den første opsigelse, en stressramt medarbejder, eller at teamet nu er blevet så stort, at der enten skal indsættes mellemledere, eller at det skal opdeles. Uanset situationen er det et klart princip, at man spørger mere erfarne mennesker til råds. De har netop prøvet at stå i den situation, som er helt ny (og måske uoverskuelig) for dig. Dette princip er faktisk noget, som du kan tage videre i alt, hvad du foretager dig i livet, og som du bør skrive dig bag øret, når du er i ukendt terræn. Det vil spare dig for mange fejl.

Jeg håber, at de fem ledelsesprincipper kan være med til at guide dig til at blive den ultimative leder, som formår at skabe stærke teams, hvor både du og dine medarbejdere klarer jer godt.

God vind.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply