Her et slag for de kreative og deres idéer, hvor vi for en stund glemmer Excel-arket. Jeg håber, at indlægget gør, at flere kreative træder frem og slår en tyk streg under, hvorfor deres bidrag ikke altid kommer med to facitstreger under til den store mødepræsentation under tag-line #ExcelKanRegneMenIkkeTegne. For vi har brug for at skabe former og kreative til at formidle, selvom de fleste kreative nok har måtte sande, at de har mødt Excel-muren og spørgsmålet “Hvor meget omsætning tjener vi på de kreatives arbejde og kan det betale sig?”.

Vi har haft det med at tilskrive det lineære og forudsigelige, let argumenterbare den højeste værdi, når vi anskuer verden. Men lige så rationelt og logisk, tingene er blevet præsenteret, har vi også set, at selv statistikker, der burde være ‘rene’ og fri for fortolkning, er blevet gradbøjet til specifikke formål eller konklusioner, som ligger langt fra virkeligheden. Vi har også set eksempler på, at der simpelthen ikke er tilstrækkeligt med tilgængelige data, så man har måttet nøjes med at bruge sin intuition. Vi må sande, at der næppe findes én sandhed eller ét facit med to streger, men at det er nødvendigt at stille skarpt på andre værdier og tilgange. Her kommer de kreative ind i billedet. Med dette blogindlæg vil jeg benytte lejligheden til at give plads til dem, der skaber og tænker stort uden at have data. Dem, der tør gå planken ud med kun intuitionen som sikkerhedsline. Dem, der kan tegne, men ikke regne. Indlægget er måske lidt kringlet, men hey, du kan nok fange de små, finurlige pointer undervejs alligevel.

De analytiske har været styrende for vores indretning af verden

Sidder du som kreativ til bords med en række rationelle, analytiske personer og siger din idé højt i det store, rungende mødelokale, men uden at have historiske data, står du svagt, for spillepladen/regelsættet er, at data og det dokumenterbar går forud for intuition, mavefornemmelse og følelse. “Hvorfra ved du, at din idé er god, har du data?”, kunne nogen finde på at spørge dig.

Sagen er, at det analytiske hører til den øverste top i traditionelle og gammeldags virksomheder, mens de moderne, agile og innovative firmaer vægter det kreative højere og som minimum sidestiller de kreatives tanker med det analytiske paradigme.

De kreatives spilleplade

De kreatives præmis baserer sig på en vibration og dyb forståelse af mekanismer, der ikke kan beskrives med få ord, men snarere med følelser, som rører os mennesker. Nåh, siger du, men hvordan kan det have værdi, hvis ikke du kan argumentere for det eller bakke det op med historiske data?! Det kan det, fordi kreative påfund ikke skal tvinges igennem en logisk vridemaskine. Punktum.

Spørg dig selv: Hvorfor er Mona Lisa vurderet til at være verdens dyreste maleri med en værdi på over 5.000.000.000.000?🖼 Fordi efterspørgslen tilsiger det, ja, men hvorfor opstår den i første omgang? Kan du logisk forklare det? Nej, vel? Ikke sådan umiddelbart. Når kunstnere via NFT’er kan sælge kunstværker på en ny og indbringende måde, fremstår de også i et nyt, værdifuldt lys på markedet. For hvad er egentlig værdien af kreativ skabelse? Uhørt høj, hvis den får plads og opbakning.

Der er en iboende logik og rationel argumentationsrække for os kreative, der rent faktisk fungerer 1:1 og på lige fod med det analytiske. Det er bare så komplekst og nuanceret, at det ikke kan koges ned til ét facit med to streger under; husk på, at det væsentligste er usynligt for øjet, men åbenlyst for hjertet ♥️

Derfor er de kreatives arbejde essentielt og værdifuldt

Hvis det var en forudsætning, at alt skal kunne dokumenteres historisk, ville verden gå i stå. For selv med bunker af data er fremtiden stadig så kompleks og svær at forudsige, at det ikke er nok til at være sikker. Det betyder i al sin enkelhed, at fordelen ved kreativitet ikke beror på historik, men på intuition og naturligvis erfaringer. Det gør, at man fx starter et brugervenligt regnskabsprogram til iværksættere og selvstændige, på trods af at eksperter siger, at det ikke kan lade sig gøre, fordi konkurrencen er for stor. Eller fordi man ikke før havde set et regnskabsprogram målrettet virksomhedsejere med ingen eller kun ringe regnskabserfaring. Men min intuition sagde noget andet. Så den fulgte jeg og solgte 10 år senere selskabet for et stort, tocifret millionbeløb.

Man kan vende det om: Hvis det havde været så åbenlyst, at en analytisk person ville have kunnet se det i ‘data’, var der nok flere, som havde gjort det. Men det skete ikke, for der var ingen data. En af fordelene for en kreativ innovatør, velsagtens.

Hvem er de kreative?

Både penneføreren og idémageren. Den visionære og innovatøren. Dem, som ikke nødvendigvis tænker lineært. Det kan være fotografen, copywriteren, AD’eren eller UX-designeren. Selv udvikleren kan have et kreativt tankesæt. Ja, du læste rigtigt. Udviklere kan også høre til de kreative.

En anden atypisk, kreativ person er founderen, som slet ikke ser sig selv som oplagt 🦍CEO-kandidat, men derimod som den kreative hjerne bag forretningen. Fx er 🥋Johan Bülow creative director, 🙆🏻‍♂️Ryan Reynolds chief creative officer og ja, 👨🏼‍🎨 jeg selv foretrak i mine unge dage med Billy at bruge titlen “kreativ direktør” frem for “adm. direktør”.

Hvem har brug for de kreative?

De kreative har en central, essentiel placering i de fleste virksomheder, især inden for forbrugsprodukter og komplekse it-produkter, men også i brancher, hvor brandet er centralt, fordi verden flytter sig så hurtigt, at data ikke kan følge med, og det er det kreative islæt, der får virksomheder til at skille sig ud – og dermed blive set i mængden blandt alle de ens derude.

Uden kreative var der ingen teknologisk fremdrift

Overraskende nok er det teknologiske fremspring dybt afhængigt af de kreative. Simpelthen fordi tekniske løsninger for majoriteten ville være umulige for de fleste at anvende. En kreativs job er at præsentere det komplekse, så det fremstår enkelt. Fælles for brands i alle ligaer, former og størrelser (som fx Apple, Billy og Salary) er, at de vægter brugervenlighed højt, og at æstetik er et mål i sig selv. Uden et sådant ‘skin’ var virksomhederne bare en bunke teknik, som kun få mennesker ville kunne bruge.

Kreative skaber, mens andre administrerer

Verden skal skabes, ikke blot administreres. Det er det, de kreative kan hjælpe med. De kan gøre komplekse ting lysende enkle og få CEO’er til at stråle og få succes. Så hvis du spidser ører, når de kreative taler, så kan du være helt sikker på, at de har spidset pennen. De har måske løsningen på en gordisk knude, som du ikke kan analysere dig frem til.

Hyld en kreativ, hvis ikke du kan tegne, men regne!

#ExcelKanRegneMenIkkeTegne

Werner Valeur

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply