Min iværksætterhistorie kan gøre dig klogere

Ved at læse mit blogindlæg kan du undgå nogle af de fejl, som jeg har begået og derigennem blive klogere.

Rigtigt mange spørger mig, hvordan jeg er kommet så langt, som jeg er, og hvordan de kan gøre min iværksætterhistorie kunsten efter. Det korte svar er: Glem det, det kan du ikke.

Ikke fordi jeg er et geni eller den eneste geniale iværksætter, men fordi ting kun sker én gang. Verden forandrer sig hele tiden, der kommer hele tiden nye konkurrenter til, og ud af markedet opstår der nye muligheder, der har ganske afgørende betydning for virksomhedens udvikling og dermed din succes.

Ting kan kun opstå én gang, før de næste gang tager en ny form, og vilkårene er nogle nye. Min opfordring er derfor i dag, at du ikke skal tænke på, hvordan du kan kopiere andre, men hvordan du kan skabe din egen succes ud fra den viden og den person, som du er. Start med dig selv.

Derfor er det oplagt at blive inspireret af andre, som allerede har klaret sig godt, hvis du ønsker den samme succes som dem eller endda at nå endnu længere.

Dias07

Nu er det ikke sådan, at Mark Zuckerberg vågnede op i sit dormroom for 10 år siden og vidste, at han ville lave verdens største netværk. Der var mange ting, som afgjorde hans succes, heriblandt timing og en god portion held.

Det gælder også for mig – held og timing. Men der er én ting, som påvirker succes, nemlig erfaring. Med erfaringen kommer netværk og adgang til flere muligheder, flere penge på kontoen, som du kan investere, og ikke mindst hårdt arbejde og villigheden til at løbe en risiko.

Fundamentet

Før man kan bygge noget stort, skal man have et godt fundament. Der er mange, som tror, at man kan bygge en stor succes over night, og selvom håbet kan få en op hver morgen, så må man jo også være realistisk. Succes tager tid, og vejen dertil er helt uundgåeligt hård og indeholder mange timers investering. Sammen med pengene følger muligheden for at øge tempoet.

Fordi fundamentet er så afgørende for at få succes, vil jeg i et helikopterperspektiv suse over nogle milepæle i mit iværksætterliv.

Dårlig i skolen

Mit fundament begyndte jeg at bygge op, mens jeg gik i gymnasiet. Folkeskolen var ikke just en succes, nok tværtimod: Den viste mig, hvad der sker, hvis man ikke yder en indsats og har fundet ind til sin interesse. Folkeskolen interesserede mig absolut ikke, og jeg havde mere travlt med at lave alt muligt andet. Det gik egentlig først op for mig, da jeg sad til eksamen, hvor jeg for alvor kunne se, at der var flere fag, jeg slet ikke kunne bestå uden en indsats.

Dias23

Det blev gymnasiet, og fra første dag havde jeg kridtet skoene, hvorfor jeg sluttede med gymnasiets næsthøjeste snit. Nu vidste jeg, at jeg seriøst kunne sparke fra og bryde lydmuren. Jeg havde oplevet min første succes. Succes omtales oftest som noget materielt, men det er egentlig fjollet, for succesen foregår på et personligt plan. Det er følelsen af at lykkes og blive anerkendt for sin indsats.

Dias25

Startede Billy

Billy startede jeg i 2011, men det var først i 2012, at vi fik fat i markedet for alvor og rundede 1.000 betalende brugere. Idéen til et brugervenligt regnskabsprogram fik jeg, fordi jeg selv havde bøvlet med regnskab i Excel-ark og med håbløse regnskabsprogrammer. Idéen var så god, at Amino blandt alle sine brugere iværksatte en spørgerunde om, hvilket regnskabsprogram de brugte. Undersøgelsen viste, at på trods af at E-conomic havde eksisteret i mange år, var Billy på kort tid blevet lige så populært som E-conomic.

Dias26

Skrev min første bog

I forbindelse med lanceringen af Billy skrev jeg bogen ”Den geniale iværksætter”, som blev en guide til at komme i gang som selvstændig. Det blev en marketingkanal sideløbende med min ekspertblog på Amino. Når du skriver en bog, skaber du tillid mellem dig og din målgruppe på flere parametre. Fx viser du, at du gerne vil dele ud af din viden, men med forfattertitlen kommer der også en vis form for respekt og kredit, der i mit tilfælde har styrket mit brand.

Dias27

Tog til USA

Jeg var løbet tør for energi i Danmark og havde brug for et større breakup, så jeg rejste til USA i 3,5 år for at opleve USA og høste internationale erfaringer. Det blev fire gode år med et særligt energiboost og en øget forståelse af, hvor stort man kan bygge ting, hvis man vil og er omgivet af de rette mennesker og den rette mentalitet.

Dias28

Solgte mit marketingbureau Relation Technology

Den første virksomhed, som jeg startede, var Relation Technology, som jeg solgte godt 15 år efter. Mest af alt fordi den kunne finansiere min løn samt supportere nye projekter. Et af de projekter var Billy.

Så blev jeg far, og pligterne hjemme i Danmark kaldte. I den forbindelse satte jeg mit webbureau til salg, og efter kun tre måneder solgte jeg Relation Technology til Creuna, som er nordens største mediebureau.

En stribe firmaer, hvor jeg løbende har tjent penge

Sideløbende med Billy og Relation Technology har jeg investeret i andre virksomheder, som har givet et løbende afkast, som har gjort, at jeg ikke har skullet vente på, at Billy blev skudt af. Derimod har jeg kunnet slappe af og bruge tiden på de ting, som jeg har interesseret mig for.

Nyt firma

Da jeg kom hjem, havde jeg allerede hyret en ny CEO, som skulle overtage driften af Billy, mens jeg skulle være i baggrunden. Det gav derfor ikke mening, at jeg skulle tage den post, eller at der for den sags skyld skulle være to direktører. Jeg besluttede derfor at starte et nyt firma, hvis indhold jeg endnu ikke har offentliggjort.

Mens vi arbejder på højtryk, har jeg prioriteret tid til at skrive endnu en bog, som er en opsamling af mine 100 mest populære blogindlæg.

Ser tilbage – opsamling

Nu står jeg så her i dag og ser tilbage på alt det, som har givet mig fundamentet i meget, meget overordnede træk. Dét skal give dig et billede af, at succes ikke kommer over en nat, og at der er mange ting, der går forud. Nu er det ikke sådan, at man skal skrive et hav af bøger eller rejse til USA i fire år eller bygge et softwareprodukt, der tager mange år, for at få succes. Men det skal fortælle dig, at der er mange ting, som går forud for succes, og vejen er ofte længere og mere kringlet, end man får indtryk af.

Udfordringer undervejs

Succes kommer ikke af sig selv. Og alle, der har succes, vil formentlig også have oplevet modgang. Og min historie er ikke en undtagelse. Du støder på bunker af udfordringer, og når du rammer noget rigtigt, så vil mange andre gerne have del i din succes, og det kommer til udtryk i advokatsager.

Advokatsager

Jeg vil ikke komme ind på alle de advokatsager, som jeg har været igennem, og som jeg alle har vundet, men tage et udpluk, som jeg mener, at du kan lære noget af.

-Ejeraftale – hvor mange af jer har en professionel ejeraftale?

-Har I skrevet, hvordan I som partnere skal kunne indstille samarbejdet, og hvordan I prisfastsætter ejerandelene?

-Har I oplevet nogle tvister eller uenigheder med en tidligere samarbejdspartner?

En skævvridning kan både være subjektiv og objektiv, men begge typer bliver altid behandlet subjektivt. Det er i hvert fald min erfaring. Modparten mener altid, at de har arbejdet og leveret det, de skulle, på trods af at de ikke kan fremvise nogen effekt af det, som de har ydet. Objektivt er man enten kommet med penge eller ej, men subjektivt kan man fx sige, at man til gengæld har arbejdet gratis. Det er derfor altid op ad bakke, når man oplever skævvridninger.

Derfor:

-Hav en ejeraftale, som inkluderer, hvordan I går hver til sit.

-Hvad er prisen, hvis den ene ikke vil deltage mere?

-Hvilke forpligtelser er der forbundet med at være ejer?

Finde de rigtige medarbejdere

Dias40

En af de sværeste og dyreste poster, når du starter virksomhed, er ansættelser. For det første er det ofte en udfordring at støve dygtige folk op, og for det andet kan det være svært at tiltrække talent til et uprøvet koncept.

De bedste går sjældent uden job, så du skal støve dem op i andre virksomheder. Dernæst skal du sælge dem drømmen og kunne honorere deres løn. I min nyeste virksomhed har jeg ændret strategi og solgt andele af virksomheden, inden vi overhovedet har et færdigt produkt, hvorimod jeg i Billy har været tilbageholdende med overhovedet at sælge noget som helst.

I min nye virksomhed har jeg gjort det, fordi jeg gerne vil tiltrække talenter hurtigt, mens jeg i Billy har været mere tilbageholdende, fordi virksomheden fra starten har haft en god vækst, med undtagelse af 2014, hvor vi lancerede en helt ny platform.

 

Fejlslagne projekter og hvad lærte jeg af dem

-Vikarbooking kom for tidligt, men i dag har Planday kæmpe succes. Jeg tog udgangspunkt i et marked, hvor jeg havde en stor viden, eftersom min fætter arbejdede med vikarer i plejehjemssektoren. Problemet var bare, at det marked slet ikke var modent til eller åbent over for teknologi i samme grad som andre brancher. De ville simpelthen ikke tage det til sig. Efter nogle år droppede vi udrulningen, og min fætters firma fortsatte med at bruge det til deres vikarer.

-Læring: Du kan godt have en supergod idé, men hvis markedet ikke er modent til den, så bliver det en dyr og svær kamp.

-Madpakkefirmaet var noget, som jeg igangsatte i 2008, samtidig med at jeg tog min bacheloruddannelse. Idéen var god, og vi fik mange kunder på meget kort tid, problemet var dog logistikken og forventningerne til meget lave priser og høj kvalitet. Vores leverandører gik konkurs på stribe, og der var alt for stor spredning mellem skolerne og for få madpakker pr. skole.

-Læring: Hold dig til det, du er god til og kender til. Jeg anede intet om logistik og produktion af mad, ligesom jeg havde min interesse inden for IT, ikke det at flytte fysiske produkter.

-USA var en drøm, jeg havde haft i mange år, men det var ikke oplagt at tage derover uden en konkret idé og en virksomhed, som havde bevist sit værd. Set i bagklogskabens klare lys tog jeg nok til USA på et for tidligt tidspunkt. Vi er først nu klar med en amerikansk udrulning og et amerikanske team, der kan eksekvere på marketing.

-Læring: Overvej timingen af din udrejse fra Danmark. Det er dyrt at sidde i udlandet, men også en stor fornøjelse.

-Kontrakter er ofte et overset værktøj blandt iværksættere, for advokater er dyre, og man vil hellere bruge pengene på marketing. Det kan blive dyrt ikke at have styr på de mest basale kontrakter, og du kan starte med ansættelseskontrakter, når du begynder at ansætte, en ejeraftale, når du indgår i et partnerskab, og underleverandøraftaler, når du benytter dig af freelancere eller konsulenter. Læring: Det har kostet mig dyrt ikke at have formelle ting på plads, fordi man efterfølgende bruger tilsvarende mere på advokater for at få rådet bod på tingene.

Opture

Iværksætteri er fyldt med opture, succeser og glæder, så dem vil jeg også fremhæve som en del af mit iværksætterliv. Der er mange, som spørger mig, hvad succes er, og hvornår man er succesfuld, og én ting er sikkert og vist, den er forskellig fra person til person. Mange forbinder luksus med succes, som fx dyre biler eller et stort hus. Men succes er så meget andet end det.

Jeg har valgt at fremhæve syv opture, der alle sammen har været succesoplevelser for mig. De skal spore dig ind på, hvad succes er, ud over dyre biler og exits. Der er behov for at dyrke dem undervejs, før de største mål nås.

-Min første ansatte var en stor ting, det var en indikation af, at der nu var vækst og fremdrift nok til at udvide forretningen. Drømmen var for mig ikke så meget antallet af ansatte, men mere det at have et team af medarbejdere med hver deres kompetencer og interesseområder, så jeg ikke skulle udføre et så broget og forskelligt arbejde, men derimod sætte kursen for virksomheden. Den første rigtige ansatte var faktisk Sebastian, som jeg senere startede Billy med. Så set i det lys var det på mange måder også en af de vigtigste ansættelser.

-Det første overskud var i Relation Technology og udgjorde et par hundredetusinde kroner. Det var stort – nu kunne jeg sætte penge til side og bruge dem til senere investeringer. Det skete, samtidig med at jeg omdannede mit enkeltmandsfirma til et ApS, hvilket samtidig var grunden til, at jeg nu kørte virksomheden mere stringent og målrettet. Tidspunktet faldt sammen med, at jeg fik rigtige kontorlokaler og havde et par ansatte.

-Min første rigtige løn for fuldtidsarbejde kom, da jeg færdiggjorde min kandidatgrad fra ITU. Det var stort, for det betød, at jeg kunne få den samme løn som mine medstuderende. En succesoplevelse, som samtidig slog fast, at jeg var på rette kurs, og at tingene var i vækst. For mig har det ofte været sådan, at det er udviklingen og forandringen, som er spændende og motiverende – det er sjældent status quo eller gentagelsen, der tænder en.

-De første 1000 kunder i Billy var en milepæl – det tog ca. 12 måneder, fra vi gik i luften, til vi ramte tallet, og det skete vel at mærke uden et marketingbudget, uden større distributionskanaler og uden et kendt ansigt udadtil. Det var heldigvis ikke sidste gang, vi skulle vækste med 1000 nye kunder, og vi har slået den rekord mange gange siden.

-Første gang, vi var i TV2 Nyhederne, var noget helt særligt, for det blev gennembruddet for mig, og siden den dag blev Billy og min historie en slags benchmark for iværksættere, der rejste ud af Danmark. Sidenhen har jeg været i medierne over 40 gange, og det har hver gang været med til at etablere mit navn og mig som et kendt ansigt udadtil.

-Rejsen til USA har helt sikkert været en af de ting i min iværksætterkarriere, der har gjort den største forskel for mig, og som har givet mig de største impacts. Du står i et helt nyt land med mange nye kulturer, og du er mere eller mindre bare dig selv. Derfra har jeg lært at tænke større og sætte tingene i relief.

-Succes er for mig dyre biler, og friheden til at køre i en er så kæmpestor. Mit mål var at få den, da jeg blev 30 år, men det skete først, da jeg var fyldt 31. Men sagen er, at sætter man sig et konkret mål, er der langt større mulighed for, at det går i opfyldelse.

Hvad kan du så lære?

Dias59

Succes kan ikke kopieres, men hvis du selv har succes i forvejen, så kan du lettere få succes med nye projekter, for det hele afhænger af fundamentet, du står på.

Komprimerer du udfordringer, risiko, penge og store mængder tid – så har du ingredienserne til succes.

Start småt, slut stort

Et godt råd er, at du starter småt og tænker og slutter stort. Enhver begyndelse er svær, og den tager tid. Jeg tjente ikke millioner fra den ene dag til den anden – det har taget mange år. Og selvom vi i medierne konstant hører om to unge teenagere, der lige har solgt deres app til Facebook for 8 milliarder, så tro ikke, at de var dygtigere end dig – de var sandsynligvis bare heldigere end dig.

Dias15

Den sikre succes kommer af hårdt arbejde, dedikation og fokus. Hvis du satser alt det, så skal succesen nok også komme til dig. Der er bunker af konkurrence derude, men der er også mange kunder, så rammer du kunderne målrettet med et godt produkt, så får du også succes.

Men husk på: Der er altid en, der har en bedre idé end dig, flere penge eller et bedre netværk, så hvis du vil etablere en virksomhed, skal du være overlegen på enten produkt (Apple) eller marketingkanaler (Microsoft).

PR er ikke gratis reklame

PR har gjort en stor forskel for mig, for medierne har været en stærk marketingkanal for mig – både de betalte og organiske medier.

Det er en skrøne, at PR er gratis. Det koster både tid og til tider penge at få en PR-agent til at stå for benarbejdet.

Hvad vil du huskes for?

For mig er det vigtigste ikke at tjene styrtende med penge, men at mine virksomheder hele tiden udvikler sig i en positiv retning. Vi vil alle sammen gerne gøre en forskel, så det er op til dig at definere, hvordan du vil gøre det. Måske vil du kun gøre en forskel for dig selv eller din familie. Eller måske for hele verden.

Så er spørgsmålene bare – vil du være kendt for at kopiere andre, eller vil du skabe dit helt eget? Vil du gå i graven som iværksætter og sige ”jeg kunne ikke selv opfinde noget, så jeg kopierede andre”, eller vil du skabe noget fra bunden? Er succes for dig at blive rig, eller er der et større mål for dig for enden af tunnelen? Det er op til dig, for kun du kan svare på de spørgsmål.

Mange hilsner

Toke

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

4 Comments

 • Thomas Astrup siger:

  Hej Toke,

  Godt (og udtømmende) indlæg.

  Du skriver, at de første 1000 brugere i BB kom uden et budget, uden distributionskanaler mm.

  Hvad var (hvis der var nogen) gennembruddene? TV2 nyhederne eller Amino eller hvilket?

 • Morten S. siger:

  Jeg har svært ved at tro på at du virkelig fik andet end lidt småpenge for Relation Technology. Danmark er fyldt med små enkeltmands webbureauer. Der er ikke noget af værdi i sådan et når stifteren stopper, da aftalerne er baseret på en personlig kontakt.

  Jeg kan heller ikke se noget overskud i nogle af de virksomheder du har været med i. Du har tværtimod lavet et underskud på 4 mio i Billy’s Billing.

  Medmindre du gemmer pengene i Panama forstår jeg det ikke. Du taler om at have investeret 10mio i projekter (det var måske Salary du hentød til), men det kan vel ikke være dine egne?

  Er det ren røg og spejle for at understøtte missionen om at blive guru eller er der noget bag det?

  “så er jeg også ekspertrådgiver i virksomhedsdrift og sidder af samme grund i flere bestyrelser.”
  … men i følge http://www.cvr.dk sidder du ikke i én bestyrelse ud over dine egne virksomheder.

Leave a Reply