Medier og politikere gør ofte iværksættere til Danmarks helte og rockstjerner, fordi de er midlet til vækst i fremtiden og flere arbejdspladser. Netop derfor får succeshistorier mere og mere spalteplads, men iværksætteri har også en bagside.

I blogindlægget går jeg bagom iværksætterlivet og beskriver nogle af de bagsider, der går forud for at blive en succesfuld iværksætter. For det er ikke uden ofre og tab undervejs, at man når længst.

Bagsiden ved iværksætteri

Iværksætteri er ikke en dans på roser, champagne i stride strømme og konstante arme over hovedet. Iværksætteri er hårdt, krævende og vil for en lønansat være forbundet med stress og nedslidende lange arbejdsdage. Som iværksætter er du konstant under pres på økonomien, du møder konstant nye udfordringer, hver gang du tror, at alt nu kun kan gå fremad. Iværksætteri er det værste fag, du kan vælge, hvis du vil have økonomisk stabilitet, leve et liv med minimal risiko og have et job, hvor du kan tillade dig at arbejde med faste arbejdstider 8-16.

Lad mig løfte sløret for de 8 værste ting ved at være iværksætter. De har kostet mig både penge, tid og personlige relationer igennem de 14 år, jeg har drevet virksomhed. Ligesom jeg til sidst vil løfte sløret for, hvorfor jeg så alligevel fortsætter med at være det.

1. Uvished om næste måneds omsætning

I de første år som iværksætter var det konstante pres på mine skuldre over, om der var penge til at betale regninger og løn, aldrig sjovt. Jeg var afhængig af at lukke nye ordrer og sikre et fast cashflow. Der er ikke nogen kære mor, og pengene hænger ikke på træerne eller kommer automatisk ind den første i hver måned. Det er et af de privilegier, man har som almindeligt ansat – og måske én af grundene til, at en klassisk lønarbejder slukker sin computer, når uret siger ”37 timer”. Som lønansat tager man for givet, at ens løn står på ens bankkonto den sidste hverdag i måneden, og man ved oven i købet, hvad der kommer ind. Sådan er livet som iværksætter langt fra – og slet ikke i starten.

2. Ingen kæreste i mere end et år

Jeg har nok ikke mødt den rigtige, men jeg kan også konstatere, at dem, som jeg har mødt, alle har været smukke, søde, intelligente og alle sammen haft meget at byde på. Men når dagen var omme, gik mit iværksætterliv ikke i spænd med deres forventninger, fordi livet som iværksætter betyder arbejde på skæve tidspunkter. Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har gentaget mig selv: At de jo ikke var sammen med en kassemedarbejder, der møder kl. 8.00 og går hjem kl. 16, hvorefter man så har fri. Hvor mange gider at sidde på en sommerferie, og så skal kæresten skrive mails eller tale med kunder? Formentlig ikke ret mange, men det er, hvad iværksætterlivet også indeholder.

3. Ekstremt risikovillig

Iværksætteri handler om risiko og investeringer i det, man tror på. Hvis du ikke satser, vinder du ikke. Og satser du småt, vinder du lidt. I de første par år satsede jeg langt mindre, end jeg gør i dag, men gevinsten var også derefter. I dag har jeg mange millioner på spil, fordi jeg vil bygge kvalitetssoftware, og jeg er i en fase, hvor det i høj grad handler om at gøre det ordentligt i stedet for halvhjertet. Sammenlignet med almindelige lønansatte har jeg både satset ekstremt mange timer, som jeg måske ikke får betaling for, og penge, som jeg kunne have brugt på en god, fremtidssikker opsparing. Men jeg valgte anderledes og har i dag ikke en pension, fordi jeg har vurderet, at mine penge er givet bedst ud som geninvesteringer i mine egne virksomheder.

4. Alene om det største

Som iværksætter står du ofte alene med de allerstørste beslutninger; hele rejsen fra start til succes er din rejse, som langt fra alle forstår, om nogen? Hvordan forklarer du dine allernærmeste, at dit mål er, at din virksomhed skal være 1.000.000.000 USD værd om fem år? Hvordan skal du forvente, at dine nærmeste skal kunne forstå, hvorfor du arbejder 80 timer om ugen, hvis de ikke kan se præcist, hvad du bruger de mange timer på? Jeg føler ofte, at jeg står alene med noget af det allerstørste, fordi det er ekstremt komplekst at sælge software. Eller fx rejsen fra, at man startede én mand og nu er 20 mand. Folk har en tendens til kun at kunne forholde sig til de konkrete fakta og ikke til de overordnede strategier, som i virkeligheden fylder allermest. Derfor er man alene om noget, der er kæmpestort – og det kan godt føles ensomt i ny og næ.

5. I takt med at min succes vokser, bliver problemerne større

Problemerne følger ens succes. Fx endte jeg i 2013 med at måtte sætte skoen i døren for en mindretalsejer i en af mine virksomheder, fordi der var en så stor skævvridning mellem, hvor meget tid og hvor mange penge jeg havde investeret, og det, han lagde af arbejde og penge. Nu har jeg modtaget en stævning for at have opsagt samarbejdet, og advokatregningen har rundet de første 100.000 kr. For nogle mennesker ville det være et stort pres at blive sagsøgt, men som iværksætter på 14. år er det ikke første gang, at jeg skal bruge tid på noget, der på ingen måde er værdiskabende for nogen af parterne. Man vænner sig til sådanne situationer og bliver hærdet med tiden – det løser sig jo alt sammen på den ene eller den anden måde.

6. Ansvaret er dit alene

Selvom jeg har et fantastisk team på 20 mand, bærer jeg, når dagen er omme, det absolut største ansvar. Det giver et naturligt pres, som man skal lære at leve med, men som ikke må fylde så meget, at man tager beslutninger, der ikke gavner virksomheden. Når du er majoritetsejer i et selskab, samtidig med at du er CEO, følger et stort ansvar, og alle i virksomheden afhænger af dig på den ene eller den anden måde. Hvis jeg forlod virksomheden i morgen, ville intet være det samme, og mange mennesker ville blive påvirket af en sådan beslutning. Heldigvis er situationen den, at jeg holder ekstremt meget af mit arbejde og mine kollegaer, så det er ikke noget, som fylder til dagligt. Men overvej det store ansvar, der hviler på ens skuldre – i modsætning til hvis man havde et job fra 8 til 16.

7. Hårdt og tidskrævende

Iværksætteri handler langt fra blot om at smide penge i projektet, men i den grad også om en tidsmæssig investering og et engagement ud over det sædvanlige. Jeg kender ikke noget erhverv, der kræver en større tidsmæssig investering forud for et eventuelt afkast. Jeg hører folk sige ”Nå ja, du var bare heldig” eller ”Det er også underligt, at du kan sidde ude i solen og arbejde, når det passer dig”. Dertil må jeg svare, at jeg indtil videre har brugt 14 år af mit liv på at arbejde igennem uden at blive betalt fuldt ud for min indsats, i håbet om at jeg på den lange bane kan få et bedre liv med mere frihed – og det er jeg så godt på vej til. Man hører ofte kun om succes og sjældent om vejen dertil – med dette blogindlæg belyser jeg bagsiden ved at få succes.

8. ”Hvad laver du, Toke?”

Iværksætter er ikke en stillingsbetegnelse eller et fag, som er let at forholde sig til. Og heller ikke en titel, du får, fordi du får et cvr-nr. Og sælger du software, bliver det endnu mere kryptisk, hvad du egentlig laver. ”Hvad laver du så, Toke?” er et spørgsmål, som er svært at svare på, fordi det at drive en virksomhed eller at være iværksætter har så mange nuancer, at det ofte kan virke enten totalt ukompliceret eller det stik modsatte. Derfor er det ofte svært at forklare, hvad jeg præcist laver til dagligt. Jeg er hverken designer, revisor, programmør eller skribent. Jeg er lidt af det hele, og jeg har et fantastisk drive, som gør, at 20 mennesker arbejder efter den samme vision og ser det samme mål, som jeg. Jeg kan se huller i markedet, og så kan jeg se osten blive større, så virksomheden kan vokse sig større. Men det lyder fortsat som noget ”rimeligt simpelt”. Det kan næsten lyde, som om at det kan alle vel blive, sådan som nogle politikere da også stadig håber på. Men når man går helt tæt på, så er iværksætteri langt fra for alle slags mennesker, og selv inden for iværksætteri er der også forskellige typer: Der er dem, som bare gerne vil have løn til sig selv, og så er der dem, som gerne vil vækste en forretning og udvide til nye markeder i hast. Man er lige meget iværksætter, om man har en lille forretning eller bygger en stor; alt i alt har man en risikoprofil, som er langt større, end hvis man var lønansat. Og det er her, den største forskel ligger: Iværksættere tjener deres egne penge, mens lønansatte bliver betalt for deres tid, uanset om der kommer penge ind i sidste ende.

Hvorfor er du iværksætter, og hvad synes du, er det hårdeste?

Ps. Læs også om, hvorfor jeg så er iværksætter

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

12 Comments

 • Anders siger:

  Super fedt indlæg – dejligt at læse om andet en “succes”!

 • Lars Ebbe Søndergaard siger:

  Fantastisk artikkel, det er så sandt som det er skrevet. Hvorfor gør jeg det så ? Drømmen om at være endegyldigt enerådig og udslagsgivende i en forhåbentlig succes. Har haft svært ved overvågning eller presset til at træffe beslutninger der direkte
  modstred min etik/holdning eller min tro på at der fandtes en bedre og mere effektiv vej til succes. Derfor lever/kæmper jeg frivilligt på daglig basis med de usikkerheder, arbejdstider og økonomiske udfordringer der er forbundet med at være min egen lykkerider.

 • Matias siger:

  Hej Toke, dejligt indlæg, som viser at det ikke er en dans på roserne at blive iværksætter.
  Kan sagens følge dig i Nr. 1, det er altid rigtigt ubehageligt ikke at vide hvad der kommer ind på kontoen. Men må erkende, at de andre 6 punkter ser jeg både som negativ OG positiv.

  Selvfølgelig er det hårdt at sidde med hele ansvaret og turde at tage risikoen, men det jo det som man vinder sin succes på, eller tager på.
  Men det jo det som gør iværksætter livet spændende.

  Mht. Kæreste og iværksætter livet, så kan jeg godt forstå dig, jeg har Været utrolig heldig at jeg har fundet en, som indtil “videre” finder sig i at jeg arbejder det meste af aftenerne 🙂

  Hilsen
  Matias

 • Kristian Larsen siger:

  Fedt indlæg Toke! 🙂

 • john hannover siger:

  jeg synes det er fint at der kommer lidt om det negative. Det nytter ikke, at alle tror iværksætter og selvstændig er det nye “sort”. Der er masser af andre muligheder, og nogen vil ha det langt bedre som ansatte – med god uddannelse og en vis sikkerhed – såkaldt ordnede forhold, og andre – har det langt bedre som selvstændige med de og- der er.
  Det er i alle fald ikke bare den sikre vej til at undgå andre skriger af en. Ens ansatte skriger fra tid til anden, ens andre forbindelser – chef kollegaer og medejere, offentlige myndigheder, regler og og og – Der er masser at slås med, og det skal man være indstillet på. Det kræver en vis modenhed (som man sagtens kan ha som 18 årig mentalt) og en indstilling på, at det tager mere kontrol over ens liv, end de fleste alm jobs gør
  Det er også vigtigt at huske den svingende indtægt. Det er så let at tro, at når det går godt bliver det ved med det. Pludseligt, efter måske 5 år sker der så et eller andet. En konkurrent – et helt paradigmeskift (fik ikke skiftet fra kodachrome film til digital i tide som salg) et eller andet (som man aldrig forudser) gør at man ryger fra succes – villa – porche og dalmantiner – til ingen indtægt – Selvstændige skal afsætte midler til ganske lagt frem i tiden (og ja ansatte kan også fyres men jeg tror nok risiko er større for mange selvstændige)
  For mig er iværksætteri først virkeligt stort,, når det fører til, at man ansætter og skaber muligheder for flere. Den der med iværksætteri og føre sig frem på basis af en black-mask shop via dropshipping – ringer slet ikke som de der skaber arbejdspladser
  vh John Hannover

 • Anne siger:

  Super skriv.
  Mig… bla. fordi jeg hader at have en chef og stå tidligt op om morgenen 😀

 • Bo Lindstrøm siger:

  Hejsa
  Jeg er iværksætter fordi, jeg elsker, at være fri. Jeg fungerer bedst uden faste rammer. Det er 14 år siden, jeg startede for mig selv. Jeg bruger stadig 70 timer om ugen og nyder de fleste af dem. Det værste ved at være selvstændig, synes jeg, er at alle tror, vi har et lille pengetræ ude i baghaven. Jeg tror faktisk, at mange af dem, der ringer og spørger om vi vil give lidt penge til det ene eller andet, tjener mere end jeg gør. Men det allerværeste er telefonsælgere, det gider jeg simpelthen ikke mere.

  Bo

 • Toke Kruse siger:

  Tak for de mange kommentarer. Jeg svarer ikke lige på alle kommentarer. Men helt generelt, så fedt at høre, at der er så mange, som erkender, at iværksætteri er andet end en dans på roser.

  @John Hannover har en god pointe med, at der er forbundet en stor usikkerhed, men også, at friheden følger trop.
  @Anne – fedt at se, at der også er en kvinde i blandt kommentarerne!
  @Matias – mange af de negative ting, er på sin vis også positive. Det er et tveægget sværd.
  @Lars og @Tobias – god pointe, for hvorfor gør vi det så? Det har jeg svaret på i et af mindre andre blogindlæg, som allerede er online her: https://wernervaleur.com/hvorfor-er-jeg-sa-ivaerksaetter/

  Go’ weekend!

  Toke

 • Jakob Kristensen siger:

  Rigtig spændende indlæg! Fedt at du sætter ord på disse emner – tror det er noget vi alle går med i større eller mindre grad 🙂

 • Christoffer siger:

  Jeg er selv iværksætter, da jeg ikke kan se nogen anden vej! Det er det sjoveste og mest givende ‘job’ man kan have! Det hårdeste ved at være ungiværksætter er i mine øjne, den skæve arbejdstid. Jeg har haft mange skænderier med min familie, venner og kæreste…

 • digestif siger:

  I have read so many content concerning the blogger lovers however this article is in fact
  a nice piece of writing, keep it up.

Leave a Reply