Flere og flere unge skriver til mig og spørger om, hvorvidt en lang uddannelse er nødvendig for at blive en succesfuld iværksætter. Det korte svar er: Tag dig en uddannelse og allerhelst en videregående, uden at den behøver være specifikt målrettet iværksætteri. Mit bidrag til uddannelse har bl.a. været et kapitel i den helt nye bog Lær af de bedste, som er en bog målrettet uddannelse inden iværksætteri skrevet af iværksætter-journalisten Nikolai Steengaard.

Se, det er jo dejligt at læse om diverse drop outs som fx Bill Gates, der har fået kæmpesucces og trukket det lange strå, men sagen er, at du øger dine muligheder markant, hvis du tager dig en lang, videregående uddannelse. Jeg får helt ondt i maven, når folk uden uddannelse proklamerer, at uddannelse ikke er vigtig for at få succes som iværksætter, blot fordi det er lykkedes for dem selv. Selv medier som Børsen fremhæver, hvordan folk uden uddannelse får succes i fx artiklen Kasper Egelund fik 03 i regnskab: I dag er han direktør for designsuccesen Vipp og Danmarks næstrigeste:”Jeg kan sikkert gøre det bedre endnu”. Uddannelse er vigtig, og selvom nogle har fået succes uden, er det generelt sådan, at hvis man læser bøger og uddanner sig, bliver man dygtigere og klogere. Jeg er med på, at man kan komme langt uden en uddannelse, og iværksætteri kan være en karrierevej, hvis ikke man er bogligt anlagt, men ligefrem at opfordre unge til at vælge uddannelse fra, er en forkert vej at gå.

Jeg har selv været der og startede min første virksomhed efter gymnasiet, fordi jeg ikke kunne lade være, men alligevel sad jeg yderligere 5 år på skolebænken for at få min uddannelse inden for kommunikation, økonomi og it – sideløbende med mine virksomheder. Oprindelig valgte jeg en videregående uddannelse til, fordi min far appellerede til min fornuft om, at jeg skulle have “noget at falde tilbage på”. Nu kan jeg konstatere, at selvom jeg aldrig får behov for noget at falde tilbage på, bruger jeg min uddannelse dagligt, og jeg kan slet ikke undvære den. En uddannelse behøver ikke nødvendigvis at være målrettet iværksætteri, men kan også være på mere generelle områder som ledelse, kommunikation, økonomi, finansiering eller andet inden for virksomhedsdrift. Pointen er nemlig ikke nødvendigvis, at du skal få iværksætteri op under neglene, men at du skal lære at arbejde metodisk, lære at tilegne dig ny viden og skabe dig et netværk under uddannelsen. Ja, faktisk er det sådan, at jeg mødte min adm. direktør i Billy, Jonas, på Copenhagen Business School. Min tidligere marketingdirektør i en af mine amerikanske virksomheder kendte jeg også via samme skole. Selvfølgelig kan du være iværksætter uden en uddannelse, men du stiller dig selv langt bedre, hvis du tager en uddannelse, før eller mens du hopper ud som iværksætter.

“Jeg har stor respekt for dem, som klarer sig godt – uanset baggrund – ligesom, at folk uden uddannelse ikke mindre værd end folk med, dog må det være essensen af et moderne samfund, at vi uddanner os ved bl.a. at læse bøger og lære at tilegne os viden”.

Det giver jo egentlig sig selv: Man bliver klogere af at læse bøger og tilegne sig teorier, men det vil aldrig kunne stå alene. Du skal selv røre rundt i bolledejen og drage dine egne erfaringer fra et praktisk perspektiv. Min anbefaling til alle unge er derfor, at man skal tage en uddannelse og sideløbende starte virksomhed. Denne kombi virkede for mig helt suverænt og blev adgangsbilletten til den succes, som jeg har i dag. Uden et teoretisk fundament havde jeg skullet lære alt fra bunden, og jeg havde ikke haft det samme stærke netværk, som jeg har i dag.

Der er en grund til, at jeg har skrevet syv bøger og hundredvis af blogindlæg: at jeg ved, at hvis du læser dem, øger du dine chancer for at tjene flere penge og få mere succes. Derfor sagde jeg også JA til at medvirke i iværksætterbogen Lær af de bedste, som er målrettet de ældste klasser i folkeskolen og gymnasiet med henblik på en tidlig introduktion til iværksætteri – netop for at sætte fokus på den alternative vej til et traditionelt arbejde så tidligt som muligt. Det er jo sådan, at det er lettere at påvirke unge end ældre, og jeg mener virkelig, at vi i Danmark får et bedre land med mange iværksættere.

Lær af de bedste har interviewet 10 iværksættere, som hver især sætter fokus på et iværksætterområde, som unge skal kende, før de går i gang. Mit område er naturligvis regnskab, men jeg kommer også omkring, hvordan jeg selv har fået succes, og hvordan du kan gøre mig kunsten efter.

Du kan i øvrigt se et kort interview og indspark til bogen her:

Lær af de bedste: Toke Kruse og Billy. from Forlaget Columbus on Vimeo.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply