Programmet “Født til succes” har haft forpremiere og handler om unge, som starter virksomhed eller er iværksættere i forlængelse af deres fædres firmaer. Programmet er helt sikkert inspirerende for mange andre iværksættere, men der er også en tone i programmet, som trænger til et modsvar – det får du her i blogindlægget.

Om det er tilrettelæggerne, der får de unge til at sige det, eller det rent faktisk står sådan til blandt unge, at “man må ikke få hjælp til succes”, det ved jeg ikke. Men det starter med, at en af de medvirkende fra programmet undervejs siger, at “faderen har skudt penge ind, og han selv har skudt tid ind” – sagt på en lidt forsvarende eller undskyldende måde. Jeg synes, at det lyder som en perfekt fordeling! Hvorfor være beskeden om den konstruktion? Det er da super, at det er sådan, forholdet er. Det skal man skam ikke undskylde for.

En anden af de unge siger, at det er vigtigt, at han selv kan og ikke læner sig op ad sin fars succes. Det er rigtig dansk at sige sådan noget, og det er en skam, for selvom man ikke har lyst til at stå i skyggen af sin far, må man også gerne nyde godt af, at ens far har haft succes. Det tager mange årtier at bygge gode, sunde og store virksomheder, og det er mindst lige så svært at gøre en stor virksomhed større, som det er at starte fra bunden. Det er sådan lidt jantelov og forbandet dansk, at man skal forsvare sig, hvis man fortsætter med at have succes, blot fordi man har et andet afsæt end mange andre. Faktisk er det noget sludder og vrøvl. Skal man være totalt dum og så arbejde helt på egen hånd for at gøre sig fortjent til betegnelsen “succesrig”? Nej! Vi har alle forskellige udgangspunkter, og hvad folk mener om ens vej til succes er komplet ligegyldigt.

Det er ikke sådan, at jeg ikke forstår, hvorfor det er vigtigt at ”stå på egne ben”, men det skal altså ikke i mine øjne være målet i sig selv, før man kan føle sig “succesrig”.

Nu er jeg måske selv et eksempel på en iværksætter, som har bygget sine forretninger op fra bunden for egne penge, men jeg har da stadig fået hjælp af min far undervejs, og jeg var ikke nået så langt, hvis jeg havde været helt alene om det. En god idé er én ting, men adgang til kapital og viden er en anden – og ja, ofte forudsætningen for at få succes. Viden kan du købe dig til, men du kan også skabe den ved at etablere et stærkt team, så du står solidt i markedet, ligesom det kan have sine fordele, hvis man begynder med let adgang til kapital. Men viden og kapital alene er altså ingen garanti for succes – det øger bare mulighederne og i øvrigt kun, hvis du arbejder hårdt for at nå i mål.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

6 Comments

  • Mikael Rieck siger:

    Jeg kunne ikke være mere enig Toke.

    Synes desuden at programmet er lidt tamt. Hvis det er ment til at inspirere, så har det lang vej igen.

  • Signe Bøgelund-Jensen siger:

    Total enig, jeg tror ikke folk er klar over hvor meget der skal organiseres og passe sammen for at en en succes kommer i hus.

  • Steen Pedersen siger:

    Jeg er meget enig i dine betragtninger. Iværksætteri handler om så meget mere end den gode idé. Timing, handling, kløgt, hårdt arbejde og en god portion held er altafgørende. Derfor er det vigtigt, at man ikke altid står alene med det, uanset om teamet involverer forældre eller familie. Og finansiering fra der 3 f’er – Fools, Friends and Family er nu helt fint i opstarten.

  • Louise Ertman Baunsgaard siger:

    Jeg er fuldstændig enig. Tænk hvis alle der har tjent flere penge end de kan bruge- skyder penge I deres børn eller venners børns virksomheder.. (i stedet for aktier) sikke en iværksætterkultur vi ville skabe 🙂

Leave a Reply