I Børsen d. 31.  januar 2020 udkom magasinet Penge og Privatøkonomi med mig på forsiden og en omfattende artikel om, hvordan jeg investerer, min vej til succes og livet som serieiværksætter med hjem i fem forskellige lande siden 2012. Siden da har jeg rejst så meget, at min egen søn kalder vores hjem for ”hotellet”.

Hvorfor investerer du ikke i ejendomme eller aktier? Det er et spørgsmål, som jeg ofte får – også fra journalister. Mit svar er, at jeg ikke er en pengemand, der spekulerer i afkast, men en iværksætter, der holder af at starte virksomheder og hjælpe andre med at få den samme succes, som jeg selv har haft. Min succes er nemlig ikke kommet ved at tænke i afkast, renter og risikospredning, men ved at levere højkvalitetsprodukter, der skiller sig ud fra konkurrenternes med afsæt i brugervenlighed, og et aktivt brand, som emmer af sjæl og menneskene bag virksomhederne.

Når ejendoms- og aktieinvesteringer ikke er interessante, er det altså ikke, fordi jeg ikke ser dem som en årlig afkastmulighed. Det skyldes snarere, at jeg går mere op i at få gode idéer til at gro, end i pengene.

Aktiemarkedet bruger jeg som bundlinje

Jeg bruger imidlertid et afkast på 20 % pr. år (hvilket er højt sat for aktiemarkedet) som bundlinjen eller smertegrænsen for at gå ind i startups. Denne beregning er relativt simpel: Hvad ville mit alternative afkast af en aktieinvestering være, hvis jeg havde aktien i 5 år, kontra det, som jeg forventer, at et givent startup kan kaste af sig? Også her er det formålstjenligt at sammenligne sine alternativer. Et højere afkast end aktiemarkedet afspejler naturligvis også en markant anden risikoprofil, men hvis man som jeg ikke har lavet andet hele livet og selv kan deltage i driften på den ene eller anden måde, så minimeres risikoen også.

Erfarne iværksættere, der investerer, bør få lavere valuations end andre

Netop fordi risikoen er større ved at gå ind i startups, giver det også god mening, at en investors baggrund og erfaring med startups bør resultere i en lavere valuation end for en privat investor, som blot kommer med sine penge. Dette har jeg omtalt før – senest i blogindlægget ”Derfor kan…. 10 %”.

Hvis du er nysgerrig efter mere, afslører jeg flere detaljer om min investeringsstrategi og fremgang i interviewet i Penge og Privatøkonomi, som strækker sig fra forsiden og fem hele sider igennem det erhvervstunge magasin.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply