Er du frustreret over endnu ikke at vide, hvad du har talent for? Det skulle tage mig de første 18 år af mit liv at finde ud af, at jeg kunne noget særligt. I folkeskolen var jeg blandt de dummeste, og først efter gymnasiet gik det op for mig, at jeg kunne noget. Først senere i livet fandt jeg ud af, hvordan jeg kunne bruge det talent, som jeg besad. Et talent inden for iværksætteri og det at skabe unikke virksomheder i et konkurrencepræget marked. Det lyder måske som annanas i egen juice med afsæt i danske normer, men formålet er egentlig at fortælle om, hvordan jeg har en særlig evne til at forudse succesfulde virksomheder før de fleste andre, så du kan blive inspireret til at finde dit eget talent frem.

Iværksættergenet

Der er for tiden ekstremt stort fokus på, at folk skal diagnoseres, hvis de falder uden for normalen. DR kører fx en programserie, der hedder ”De skjulte talenter”, og som sætter fokus på folk med ADHD og Asperger, ligesom det i en rapport fra Silicon Valley blev slået fast, at iværksættere har ADHD-træk. Selvom jeg ikke kan genkende mig selv i den diagnose, har jeg mange sammenfaldende træk. Min diagnose hedder nok nærmere ”iværksættergenet”. Men hvad er iværksættergenet, udover at jeg er iværksætter og grundlægger virksomheder?

Mine egne særheder

Jeg glemmer aldrig ting, og der er mangt og meget, som jeg slet ikke ved, hvorfor jeg husker. Fx kan jeg fra gymnasiet huske detaljer fra bøger, som jeg ikke kan bruge til noget som helst i dag, men det kan jeg bare. Jeg har ekstremt svært ved at sidde stille, og jeg kan have svært ved at lytte til andre i for lang tid ad gangen. Omvendt kan jeg fordybe mig i samtaler og ting, som jeg ikke kan lægge fra mig, fordi jeg bliver opslugt og heri henter jeg mit ekstreme drive. Totale modsætninger. Jeg har det endda sådan nogen gange, at fredage kan være den værste dag, for mine systemer kan jeg først komme tilbage til, når det igen bliver mandag. Først da kan jeg igen tage fat på at udvikle mine virksomheder og sætte gang i ting. Det betyder ikke, at jeg ikke nyder et socialt liv med fest og farver – det gør jeg bestemt, faktisk, rigtig, rigtig meget – men min arbejdsrytme er så dejligt struktureret, og det giver ro og energi. Jeg betragter det nærmest som ”yoga”, når jeg i weekenden kan fordybe mig med en ny strategi eller dyrke skæve tanker om virksomheden. Pst – prøv at være på ferie med mig, hvis jeg ikke har min computer med under armen… det er ikke sjovt for nogen

En anden særhed er, at jeg evner at høre ting, som andre folk totalt overhører, eller lugte ting, som folk ikke bemærker om de så anstrenger sig. Jeg har et øje for detaljer og det ligger bare til min natur. Jeg kan virke helt følelseskold, hvis jeg ikke kan sætte ord på, hvad jeg føler, og udvejen er nogle gange at skrive det ned bagefter… bare for at nævne et par af mine særheder, der falder uden for normalen. Men min største særhed og evne er iværksætteri: Jeg kan se, hvad der skal til, for at en virksomhed bliver stor og får succes. Dét er mit talent; at lægge et slags blueprint ned over idéer og gennemgå alt på et splitsekund, for derefter i hovedet at have en komplet plan, som det vil kræve år at fortælle samtlige detaljer om. Men den plan er jo intet værd, hvis jeg ikke kan eksekvere på baggrund af den, og det er min anden evne: lynhurtig eksekvering.

Jeg sætter ting i system for at arbejde hurtigere, men også for at få ro på og kunne slappe af. Samtidig har jeg et ekstremt energiniveau – bare spørg mine kollegaer. Talentet kommer altså i spil, når jeg ser en virksomhedsidé og skal eksekvere den i et tempo, der er helt usædvanligt hurtigt. Det er for mig et gigantisk puslespil, der former sig foran mine øjne: På ekstremt kort tid kan jeg få puslespillet til at gå op eller se igennem idéer og finde forretningsmodeller ud af ingenting.

 


Også du har et talent, du skal bare finde det

Jeg tror på, at alle har talenter (og jeg er bestemt ikke den eneste inden for iværksætteri) – nogle større end andre. Vi er bare ikke alle sammen lige gode til at finde dem frem og dyrke dem – give dem plads. I Danmark må man ikke stikke ud, og man må ikke have skæve tanker, for så får man en diagnose kastet i hovedet eller bliver set ned på. Og hvad så!? Desværre er der mange, som ikke har evnen til at opbygge deres egen selvopfattelse, men lader omverdenen gøre det for dem. Resultatet er ikke altid kønt, stærkt eller korrekt.

For mit eget vedkommende var det først, da jeg blev 18, at jeg var rustet og klar til at fighte imod. Faktisk indeholdt min barndom megen mobning, men gudskelov var jeg så ekstremt glad i låget, at det ikke ramte hårdt, selvom jeg kan huske det hele den dag i dag. Det tager altså tid at få selvtillid og selvværd og ikke mindst blive moden og selvbevidst. For at livet skal give mening, skal man forstå, hvad det er for en slags størrelse – ikke for andre, men for en selv. Derefter kan man bygge klodser ovenpå og give igen. Hvis ikke man ved, hvilket puslespil man bygger, bliver ting yderst diffuse – og sådan er det nok for os alle: Hvis ikke vi kan se en mening med ting eller finde et formål, så skøjter vi hen over ting. Find formålet for dig og arbejd videre derfra.

Bliv klogere på livet

Man bliver klogere på livet ved at søge ind mod sig selv! Man vil jo gerne kende sig selv, før man ved, hvad andre ser eller kan se. Som Warren Buffet siger, så er det bedste, man kan gøre, at investere i sig selv; altså blive klogere. Så hvorfor ikke starte med at forstå, hvad man kan og ikke kan, så man kan blive endnu bedre til det, man allerede er god til?

Jeg tror ikke på, at en virksomhed overlever, hvis ikke man har de skæve typer med. Derfor promoverer jeg også diversitet, når jeg starter nye virksomheder. Det giver en dynamik og skævhed, som gør, at man ikke tager alt for givet, men hele tiden former verden ud fra et bredere udgangspunkt. Det er det, som skaber nye ting, og det er dét, som gør, at virksomheder kan følge med. Og det er det, der skal til for at skabe originale, succesfulde virksomheder. For uden originaler, ingen nye opfindelser. Man kan vel i øvrigt også sige, at mennesker er da kedelige, hvis de slet ikke har nogle særheder eller skiller sig ud, vel?

Efterlad en kommentar