Introduktion

Hvad er forskellen på det danske og det amerikanske iværksættermiljø? Og hvad er fordelene ved at være til stede i USA, når det drejer sig om investorer-muligheder? Toke fortæller om sine erfaringer fra det sidste års tid, hvor Billy’s Billing har haft kontor i San Francisco, i nærheden af det sagnomspundne Silicon Valley.

Se interviewet her, eller læs det længere nede.

Kan du lide interviewet, kan du også se dokumentarfilmen Den Amerikanske Iværksætterdrøm.

Den amerikanske drøm – du har en afdeling af Billy’s Billing i USA og bor selv i San Francisco. Er det din amerikanske drøm, du udlever i disse år?

Det er det helet sikkert. Jeg har længe haft en drøm om at rejse til USA, og stifte en virksomhed i USA, men af personlige årsager har det ikke været muligt. Pludselig opstod muligheden for, at jeg kunne hive teltpløkkerne op på hjemmebanen, sælge alle mine ting – jeg har et par kasser her i Danmark, og det er dét – og så tage til USA. San Francisco var den mest oplagte by at tage til, det er iværksætterbyen der ligger lige opad Silicon Valley, så det var naturligt at tage til San Francisco og eftersom jeg har haft stor succes og fremgang med Billy’s Billing i Danmark, var det også naturligt at sige det her er virksomheden, vi tager til USA med, det er den virksomhed vi vil udbrede på det amerikanske marked. Så det har været klart en drøm over længere tid, og den har nok ligget lidt under overfladen – på et eller andet tidspunkt kunne jeg godt tænke mig, at rejse ud af Danmark og se, hvad der er, på den anden side, og det endte med at blive USA. Nu har jeg været der i et år og jeg har kun gode ting at berette om landet. Det at være iværksætter der er lidt anderledes end i Danmark, især fordi jeg ikke har det netværk, som jeg har i Danmark. Især det medienetværk, jeg har i Danmark, har jeg overhovedet ikke i USA. Så jeg har ikke været i et eneste medie i USA endnu, fordi jeg ikke har et produkt. Så vi føler nu at vi sidder i en kælder og udvikler det her regnskabsprogram til amerikanerne, men de kan bare vente sig, for der kommer noget, som er meget mere brugervenligt end det, de er vant til. Det glæder jeg mig til.

 

Hvordan adskiller amerikanske iværksættere sig fra danske?

Det er et spørgsmål jeg ofte får, når jeg er i Danmark. Jeg får det aldrig når jeg er i USA – ‘hvad er så den store forskel ved at være iværksætter her i USA’. Den store forskel er klart, at vor Danmark er meget målrettet og klart i deres idéer – det er det her, vi skal lave, og det er med det her formål – så er amerikanere meget mere flyvske, og de tænker ikke lige så konkret, som danskerne gør. Os som danskere er helt sikkert gode og dygtige til at få idéerne, konceptualisere dem, og lave dem. Der hvor amerikanerne stikker af i forhold til danskerne, det er, når det kommer til investeringerne, når vi kommer til ‘hvor stort kan det her blive?’. Der vil vi i Danmark sige, at skal det være i Danmark, så er det fint nok. Der vil man i USA, sige, at USA er 25 gange større end Danmark, og derfor er det bare stort fra start. Vi har vænnet os til, i Danmark, at der er fem millioner mennesker, men i USA der har man vænnet sig til, at det er 25 gange større når man ser på den målgruppe, vi har. Så det amerikanerne kan, er at tænke stort, hvor vi i Danmark godt kan lære at tænke større. Så amerikanerne er mere visionære, end danskerne er, og det kan man også se, når man er ude at tale med investorer – det er en helt anden tilgang de har til det.

 

Er der noget andet fra den amerikanske iværksætterkultur, du godt kunne tænke dig at tage med til den danske?

Ja, de har et større fællesskab omkring iværksættere end man har i Danmark. Nu var jeg godt nok til et arrangement med andre iværksættere i Danmark forleden, men det er altså et af de første, jeg har været til, i mange år. I USA er der det man kalder meet-ups hver eneste dag. Det er fra mandag til søndag. Det er også noget med, at størrelsen er en anden i USA, der er flere iværksættere, og derfor kan det også foregå under de rammer. Men bare tanken om, at iværksættere, det er nogen, der står sammen, vi holder sammen, og vi vil det samme – vi vil have succes med vores virksomheder. At bakke de ting op i Danmark, som et fællesskab, det kunne vi lære rigtig meget af. Jeg tror også vi kunne lære rigtig meget af amerikanerne ved at sige at der er forskellige typer virksomheder. I Danmark siger man bare, at der er iværksættere, og det er det samme. Men sådan er verden altså ikke skruet sammen, den er meget mere kompleks. Og sådan er det i USA – der er IT-iværksætterne, der er dem, som starter noget op, og så er der dem, som bare vil starte et konsulentfirma. Der er jo intet galt i, at starte et konsulentfirma eller starte en frisør, kontra at starte et stort IT-setup, men der er bare forskellige måder, at behandle de forskellige iværksættere. Så jeg tror at i Danmark, der er et stort tab ved ikke at forstå, at der er forskel på iværksættere. Man kunne nok godt lære noget af, at differentiere noget mere, at der er nybegynderne, der er de erfarne iværksættere, der er dem, som kræver investeringer for at de får skabt arbejdspladser i Danmark, og så er dem, der ikke nødvendigvis behøver den store investering, mens de måske skal have en lidt mindre forretning, men ikke nødvendigvis ud på verdensmarkedet. Der skal selvfølgelig være plads til begge dele, men det er vigtigt at man også italesætter de to forskellige typer iværksættere.

 

En af årsagerne til, at I flyttede Billy’s Billing til USA var, at I havde svært ved at få investorer i Danmark. Hvordan adskiller amerikanske og danske investorer sig fra hinanden?

Jeg tror vi skal tilbage til det her med, at danske investorer i høj grad ikke er så risikovillige som de amerikanske investorer. Det vil sige, vi har danske investorer, de har pengene, men de er ikke interesseret i at indgå i et samarbejde med relativt nyopstartede virksomheder. Også selvom at de viser, at de har en god traction, at de viser, at de faktisk har succes med den her virksomhed. Generelt set vil de danske investorer – i hvert fald dem jeg har talt med – have en meget stor del af kagen, en meget stor del af virksomheden. Problemet med sådan nogle ‘term sheets’ – altså betingelserne for at sælge til investorerne – det er, at iværksætterne bliver demotiveret. Og det har de altså forstået i USA – det er iværksætteren, det er CTO’en, CEO’en, det er team’et som bærer idéen. Hvis du tager for meget af lagkagen fra dem, så er de ikke motiveret længere. Jeg tror Danmark skal have nogle meget mere åbne vilkår for iværksættere, når man skal låne penge, eller skal investere. De har det der hedder en ‘convertible note’ i USA, som gør, at man kan låne nogle penge, og udover at man så får pengene her, så når der kommer andre investorer ind – store investorer – så kan de få lov til at købe med på samme kurs som de store investorer. Det vil sige at det bliver et fair game, hvor dem som kommer tidligt med investeringerne, de køber det til den samme kurs som de store investorer. Man har slet ikke det setup i Danmark, og det er noget, som fungerer rigtig godt i USA. Jeg har ikke benyttet mig af det selv, men jeg har hørt mange andre iværksættere gøre det. Så vi mangler simpelthen redskaberne, vi mangler et økosystem i Danmark hvor man kan få kapital ind i virksomheden uden de store betingelser. Billy’s Billing i Danmark er et godt eksempel, for nu har det vist sig, at virksomheden kan bære sig selv, men den kunne vokse hurtigere hvis vi havde haft flere penge i Danmark. Men det har vi nu fravalgt, vi vil ikke have penge ind fra danske investorer til den danske virksomhed, det kan simpelthen ikke betale sig, for vi kommer til at give en for stor ejerandel til dem. Og det er synd, for vi kunne vækste hurtigere, hvis vi havde nogle flere penge. Vi kunne ansætte nogle flere. Men den situation står vi så ikke i. Så nu lægger vi vores fokus på den amerikanske virksomhed. Og så når vi gør det, så kommer der jo også et større program ud af det, et mere avanceret program, som kommer tilbage til Danmark. Så man kan sige, brugerne i Danmark de mærker ikke forskellen. Men Danmark som et samfund, de har ikke fået lige så mange arbejdspladser, som de kunne have fået, og det synes jeg er synd. Jeg er dansker, og jeg vil gerne bakke mit eget land op. Men nu er jeg taget til USA for at bakke den amerikanske drøm op i USA. Det er jo altså et valg, Danmark har taget for mig, det er ikke et valg, vi selv har taget. Så det må politikerne selvfølgelig tænke over, hvordan man kan ændre de vilkår.

 

Hvordan har det udviklet dig som iværksætter, at du har startet virksomhed op i USA?

Det at starte virksomhed op i USA er ikke så forskelligt fra Danmark, det er faktisk en lille smule lettere at stifte virksomhed. Der er flere regler i USA, forstået på den måde at der er rigtig mange ting man skal forholde sig til som ny iværksætter, og i Danmark der kender jeg de fleste regler, de ligger på rygraden, for jeg har arbejdet med dem i 12 år. I USA der er det lidt som at starte forfra. Der er et stort spring i at komme til et nyt land, der er nogle andre regler, og det virker lige nu som om de har flere – men jeg tror ikke de har flere regler end i Danmark. Når det er sagt, så har det udviklet mig i forhold til at jeg for mit vedkommende taler med store amerikanske virksomheder i stedet for danske virksomheder, så det at sidde i USA gør, at man kommer tættere på sit netværk, man kommer tættere på sine samarbejdspartnere og sine konkurrenter, og jeg kan se at jeg har fået en absolut bedre forståelse for mine samarbejdspartnere og i særdeleshed konkurrenter ved at sidde i USA. Man kan selvfølgelig sige, at man kan gå ind på internettet og finde konkurrenterne, man behøver ikke sidde i USA – problemet er bare, at idet vi laver vores program, så kan vi ikke spørge en amerikaner ‘hvordan ser det her ud’. Man kan ikke sidde ved siden af en amerikaner og sige ‘vil du lave det her anderledes, eller fungerer det her rigtig godt?’. Så uanset hvordan man vender og drejer det, det at være fysisk til stede i ens marked er altafgørende for ens succes.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

One Comment

Leave a Reply