Introduktion

Hvordan måler man sin succes som iværksætter? Toke fortæller her om de målbare parametre for succes, som gælder for alle, der starter virksomhed, men også om vigtigheden af andres anerkendelse, og af at stoppe, når man mister interessen.

Se interviewet her, eller læs det længere nede.

Du har lanceret et web-baseret regnskabsprogram. Hvornår er det en succes for dig?

Jeg lancerede Billy’s Billing for to år siden knap og nap. Det er en succes, når man kan se at kunderne kommer automatisk. Man har et flow af penge, der kommer ind, og man kan se, at det bliver anerkendt i medierne. Hvis du på en eller anden måde har en god mavefornemmelse af, at det, du laver, at der er flow i tingene, hvis du kan mærke dét, og at det bare er et spørgsmål om tid før virksomheden vækster, så er det i hvert fald én form for succes. Dernæst er det selvfølgelig en succes, at når nu vi tager Billy’s Billing til USA, når det så bliver lanceret på det amerikanske marked, at de amerikanske bruger bare nogenlunde tager det til sig, som de danske brugere. Så vil det også være en lille succes for mig.

 

Hvad er så det vigtigste succesparameter for dig, som iværksætter?

Det vigtigste succesparameter for mig, det er når ting lykkes. Man bruger en masse ressourcer på at udvikle en idé, du propper en masse ressourcer og penge ind i noget, du tror på, og når du så efterfølgende lancerer det, og kan se, at folk tager det til sig – at det er lykkedes – det er en succes. Det er et kriterie hvor du siger ‘gud, det virkede – det, vi har gået og arbejdet på i så lang tid, det virker’. Det er en succes for mig.

 

Er det ikke også noget omkring anerkendelse?

For mig er det en stor del af det, at folk skriver for mig og siger ‘Toke, det her med Billy’s Billing, I har gjort min hverdag lettere, det er et bogføringsprogram jeg selv kan finde ud af’ det er enormt værdifuldt for én som har siddet med det i rigtig mange år. Så når man kommer i medierne med noget, så er det også en anerkendelse, det er et rygklap, folk siger ‘det I har lavet, det er s’gu’ godt, I har gjort noget, de andre ikke kunne finde ud af, du var den bedste til det’. Så der kommer konkurrencegenet op igen og siger ‘jeg vil gerne være den bedste inden for regnskabsprogrammer’. Og når det er lykkedes, det gør det, når vi har så mange brugere, at folk vælger andre regnskabsprogrammer fra og vælger vores til. Så anerkendelsen hos folk, at folk synes det vi laver, er vigtigt, og at det er lykkedes på en god måde. Det er rigtig, rigtig vigtigt for mig. Omvendt, når folk så siger noget negativt så tager jeg det aldrig personligt, så prøver jeg at forstå, hvad er det, vi kan gøre bedre, så vi løber lidt hurtigere, så vi laver et endnu bedre produkt, og vi faktisk kommer i mål som den første. Men omvendt, jeg kan også føle mig uretfærdigt behandler når folk siger nogle ting om vores produkt som ikke stemmer overens med virkeligheden, fordi de måske var uheldige, eller havde en dårlig oplevelse af den ene eller den anden grund. Så bliver man lidt ‘okay, det var ikke fair, folk skal da høre hele historien om hvorfor det er, du ikke kan ændre en faktura, for sådan er et regnskabsprogram nu engang skruet sammen, at du kan ikke bare gå og ændre i dine bilag.’ Så man bliver også følelsesmæssigt involveret i dårlige udtalelser, og det er nok også et udtryk for, at man brænder for, hvad man laver. Det er godt nok.

 

Husker du at fejre dine succes’er?

Jeg plejer at sige til vores medarbejdere og vores kolleger, at hver dag er en succes eller at hver dag er en fest. Så ja, jeg dyrker det meget, især skelner jeg også imellem det at være deltid og det at være fuldtid. Dem der er fuldtid, de lægger flere timer i det, og de sørger også for at der er en større omsætning, på grund af det arbejde, de laver. Jeg inviterer dem ofte ud på middag, mest fordi det for mig er en personlig ting at spise sammen i forhold til hvis man bare bestiller fem pizzaer og sidder bag computeren og spiser. Så det er et udtryk for, at jeg anerkender deres arbejde, fordi det for mig er en vigtig ting.

 

Du har igennem årene startet ti virksomheder og lukket flere af dem ned. Hvordan kan det være?

Når man starter noget, så tror man selvfølgelig på idéen. Men ikke alle idéer fungerer, som man havde tænkt. Markedet reagerer anderledes, og nogle gange har vi bare måtte indse, at det vi troede, var en rigtig god idé, det fungerede ikke. Sebastian, som jeg også startede Billy’s Billing med, vi startede en billedportal. Efter vi havde været på markedet i syv timer blev vi kontaktet af en større, dansk virksomhed som var interesseret i at købe 51% af virksomheden. Det var en anerkendelse, vi slet ikke havde regnet med, syv timer efter vi havde lanceret det her. Vi havde siddet i et års tid og arbejdet på den her hjemmeside. Vi besluttede, at vi ikke ville sælge virksomheden så tidligt, men et halvt år efter måtte vi lukke virksomheden fordi markedet ikke var der. Det var lige under finanskrisen, og vi havde ikke penge til at udvikle mere på det. Så det kom på et dårligt tidspunkt, det var dårlig timing. Jeg tror stadig på idéen i dag, men man må tage sine kampe og vælge, hvor det er man vil fokusere. Så nu blev det så Billy’s Billing i stedet for.

 

Har du nogensinde lukket en virksomhed, fordi den ikke var sjov at drive?

Ja, det har jeg. For eksempel havde jeg den her frokostvirksomhed med madpakker til 15.000 børn igennem tiden, fra start til slut. Den lukkede jeg fordi det ikke var noget der interesserede mig længere. Det sjove var, om det kunne lykkes at distribuere så mange madpakker ud hver dag, og det kunne det ikke. Der var nogle af vores partnere der gik konkurs, det er en hård branche med det her mad, så hatten af for dem, som får det til at løbe rundt. Der er det bare med at kaste håndklædet i ringen, hellere for tidligt end for sent, for du kan hurtigt komme til at bruge rigtig mange sure penge og en masse tid, og der er ingen grund til at kaste flere penge efter noget dårligt, som ikke fungerer. Det er en erkendelse, at vælge noget fra, fordi man jo brænder for det, det var derfor man gik i gang. Men hvis man ender op med, at det er en dårlig forretning, så må man også være den første til at se, at der ikke skal kastes flere penge i projektet, og så lukke det.

 

Jeg ser dig meget som en idéudvikler og som en kreativ person. Hvad betyder det for dig, at bruge dine kreative evner i det daglige?

Min kreative baggrund er, at jeg altid har kunnet lide at bruge mine hænder og tegne og farver og bygge ting – det er rigtig vigtigt. Det er vigtigt for mig at sidde i en virksomhed hvor jeg får lov at bruge mine kreative evner, og sparre med de kreative personer som er ansat. For det giver mig lysten til at blive bedre, det giver mig lysten til at udvikle noget eksisterende, og gøre det bedre dér. Så for mig er en virksomhed, hvor jeg ikke kan bruge min kreativitet, en virksomhed, jeg ikke vil arbejde for.

 

Du var inde på før angående de virksomheder som du har måttet lukke. Lærer du noget af dine fiaskoer?

Helt sikkert. Jeg vil vove at påstå, at jeg ikke ville sidde her i dag, hvis ikke jeg havde haft en masse fiaskoer og begået en masse fejl undervejs. Man lærer mest af sine fejl, det har jeg i hvert fald gjort, og jeg kan også se, at virksomheder der er gået godt, er meget nemmere at styre end virksomheder, der går skidt. Så det man lærer af fejl og fiaskoer det er noget som for det første koster rigtig mange penge, og du kan ikke rigtig læse det i en bog. Du får ikke de samme erfaringer med ved ikke selv at begå de fejl. Så selvom man kan læse en masse bøger, og man lærer af det – og det skal man også endelig gøre – så lærer man også ved at begå nogle fejl. Man skal ikke være bange for at træde ved siden af engang imellem, man skal bare huske, at samle sig selv op, for det er der ikke altid andre, der gør.

 

Hvad så med dine succes’er – hvad er det vigtigste, du har lært af dem?

Det vigtigste jeg har lært af mine succes’er igennem tiden, det er, at når det lykkes, så går det ofte hurtigere, end du selv er klar over. Det vil sige, når du mindst venter det, så kommer succes’en. Jeg har startet virksomheder i ti år, og med tiden har det bare vist sig, at nogle af dem var larmende fiaskoer og nogle af dem blev til en succes. Så jeg tror man med tiden kan skelne skidt fra kanel og på den måde ramme de rigtige virksomheder. Det tager noget tid, man kan nok ikke læse sig til det. Men ved at få nogle succes’er, suger man viden til sig og kan sige ‘hvad var det, vi gjorde rigtigt dér, i forhold til de gange, hvor det er gået skævt?’. Jeg har lært, at markedet er en vigtig faktor, det er størrelsen på hvor stor din virksomhed bliver. Hvis der kun er ti personer der kan købe den her, så bliver den ikke større end ti personer, med mindre du bygger et marked op, og det tager tid og penge og alle mulige andre ting. Så kom ind på eksisterende marked hvor der er noget konkurrence og hvor de gør det dårligt. Det er attraktivt.

 

Hvad skal der til for at gå fra idé til succes, set med dine øjne?

Det er at handle på sine idéer. Jeg tror der er mange mennesker, der får idéer – der er nok nogle, der får flere end andre -men på den lange bane der handler det om, at man tager idéen, konkretiserer den, konceptualiserer den, og lever den ud. Det vil sige at du faktisk går fra idé til handling, det tror jeg der er stor forskel på. Det er nemt nok at få en idé – jeg får mange i løbet af en dag – men det er langt sværere at eksekvere på dem. Hvis man skal eksekvere på en idé, og få den ud over rampen, det er dét, der gør den store forskel for at finde ud af, var det så en god idé, var markedet parat til det, var der kunder til at købe. Det er dér, idéen bliver værdifuld. Så idéen i skuffen er ikke værdifuld med mindre den beskriver noget meget, meget stort – formlen på benzin eller hvad ved jeg. Som ikke er benzin.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

One Comment

  • 11 videointerviews med Toke Kruse | Toke Kruse siger:

    […] At flytte virksomhed til USA Familie & det perfekte Penge og lykke Leder & direktør Samarbejde & den ideelle leder Succes & fiasko. […]

Leave a Reply