Fejl er nok noget af det, som har lært mig allermest i min iværksætterkarriere, selvom man sædvanligvis regner med, at succeserne er dem, der lærer en allermest. Jeg kunne skrive et indlæg om ”1-2-3 sådan får du succes”, men jeg vil meget hellere fortælle dig om nogle af de ting, som kan hjælpe dig til ikke at falde i med hovedet først, når du lancerer din virksomhed, fordi det hele skulle gå enten lidt for stærkt eller alt for langsomt.

Der er mange forskellige typer virksomheder og produkter, men jeg tager udgangspunkt i it-virksomheder. Du kan dog også sagtens finde inspiration, hvis du lancerer en anden slags virksomhed.

Når beslutningerne går for langsomt, mister du momentum

Mange af os har det sådan, at vi kun vil lancere noget, når det er perfekt, og vi har det fulde overblik over visitkortet, farven på websiden og forretningsplanen ned til mindste detalje. Perfekt eller ingenting. Problemet med den strategi er, at tiden flyver fra dig, og konkurrenterne er en tand hurtigere end dig. Kuren mod denne form for brøler-lancering er, at du skal overveje, hvor stor en effekt det perfekte produkt har kontra et produkt, som er godt nok til at få de første kunder på krogen. Mit råd er derfor:

– Hellere lancere lidt for tidligt end alt for sent. Du får så meget viden fra dine brugere, og den kan gøre dig klogere på, hvad de præcist efterspørger.

– Spørg dig selv, hvad der er det værste, som kan ske, hvis du lancerer for tidligt. Ødelægger du dit renommé fuldstændigt, er det en god idé at vente, men hvis der er tale om et mindre udsnit af kunder, som ikke helt er tilfredse, så kan det være en god idé at gå i markedet

Hurtigt i gang uden at tænke sig om

Iværksætteri handler om at få succes på kortest mulig tid, ikke sandt? Det handler om at tjene ”kassen” og gå ned at købe en fræk bil og så kaste sig over endnu et startup, hvor man kan exitte lige så hurtigt, som man trækker et nyt CVR-nr. i automaten ”Virk.dk”. Det er ikke sådan, du får succes. Og det er heller ikke sådan, at andre har fået succes. Dem, som får succes, har arbejdet målrettet med en forretningsplan og en idé i lang tid. Det betyder ikke, at du kun kan lancere en virksomhed, når alt står klar på hylderne – faktisk langtfra. Det handler om at analysere markedet, før du går i gang. Og det kan du gøre relativt enkelt, hvis du tager udgangspunkt i et marked, hvor DU er eksperten. For skal du først blive ekspert i en ny industri, har dine konkurrenter et kæmpe forspring, som er svært at indhente som ny, naiv iværksætter. Mit råd er derfor, at du har styr på følgende områder:

– Gå ind i en industri, hvor du allerede kender markedet og interesserer dig for det, du skal sælge og markedsføre.

– Du kender konkurrenterne og deres produkter, og du ved, hvordan markedet fungerer.

– Du ved dermed også, hvad din virksomhed som minimum skal møde af krav, før du kan lancere den.

Case med Salary – dit alternativ til det traditionelle lønsystem

Eksempler fremmer forståelsen, så lad mig tage udgangspunkt i en af mine nyeste virksomheder, Salary. Jeg fik idéen til Salary, som er et alternativ til det traditionelle lønsystem, umiddelbart efter at Billy begyndte at tage fart, men grundet et stramt fokus på regnskabsprogrammet skubbede jeg projektet. Det var først, da jeg fandt et stærkt hold af udviklere, designere og marketingfolk, at jeg endelig gik i gang. Vi har delt lanceringen op i tre faser, så vi netop kan begynde at få kundeinputs så tidligt som overhovedet muligt. Faserne er følgende:

ET: Pre-lancering, hvor jeg fik et større interview i Berlingske Business, samtidig med at vi begyndte at skrive guides og håndbøger, der var målrettet til vores kernemålgruppe: iværksættere og selvstændige med ansatte. Dermed kunne vi begynde at opbygge et brand allerede i december sidste år, og ved lancering har vi ca. 5.000 signups til Salary.

TO: Beta-lancering, hvor vi åbner Salary for 50-100 kunder, som kan teste de første features, håndtere simpel løn og i det hele taget få et indtryk af, at vi er på rette vej.

TRE: Premiere-lancering, hvor vi åbner op for alle. Her er vi ikke endeligt færdige, for det er sådan, at software aldrig bliver færdigt. Men på det tidspunkt har vi al basisfunktionalitet samt lidt til, som understreger, at vi kan noget mere end de traditionelle lønsystemer.

Du kan gøre strategien efter, hvis du i første omgang laver en landingpage, hvorfra du kan begynde at skabe hype omkring din kommende virksomhed og indsamle e-mailadresser. Derefter kan du begynde at lære dine brugere at kende og udvide dit kendskab til det produkt, som de efterspørger. Til sidst slår du dørene op til en masse spændte brugere.

Held og lykke med lancering af din nye virksomhed.

Mange hilsner

Toke

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

4 Comments

  • Tue Lindblad siger:

    Super stærkt blogindlæg, Toke.

    Vi har brugt præcis samme approach i forbindelse med lancering af GoLearn.dk forrige måned.

    Her åbnede vi for 50 “founding members” før vi havde et produkt. Formålet var at validere vores koncept (online kurser inden for digital marketing) og for at have adgang til en testgruppe af ‘rigtige kunder’ i forbindelse med vores ‘endelige launch’ til september.

    Launch hurtigt og kend din branche er to fuldkomne sandheder i min bog.

    Endnu engang tak for et godt indlæg – Tue

  • Rune siger:

    Hej Toke

    Fedt indlæg!
    Hvad er en “landingpage”?

    Med venlig hilsen

    Rune Stentoft

    • Toke Kruse siger:

      Hej Rune

      Tak for dit spørgsmål og dejligt, at du kan lide indlægget. Landingpage er fx som denne her: http://www.salary.dk, hvor du ikke har en menu (eller en meget kort en af slagsen) og primært fokusere på at præsentere dit firma Dvs. i stedet for at udvikle en stor forkromet hjemmeside, kan du nøjes med at starte med en landing page og så er du i gang med at høste brugere. Det kan også være den side, hvor dine besøgende “lander” på (deraf landing page fra engelsk).

      Jeg håber, at det gav svar nok.

      Mange hilsner
      Toke

Leave a Reply