Glem alt om, at ”robotterne kommer, og du mister dit job for altid”. Det er jo ikke første gang i historien, at den teknologiske udvikling skubber menneskeheden fremad. Og jeg ’spår’, at det heller ikke bliver den sidste, for hver dag i fremtiden lanceres en ny teknologisk dims, som gør vores liv lykkeligere. Robotterne banker på døren – og oftest i forklædning som en så oplagt del af vores hverdag, at vi ikke ænser dem eller skænker det en yderligere tanke, at vi pludselig er blevet ”arbejdsløse” og er sluppet for endnu en kedelig pligt.

Listen over teknologiske opfindelser, som har gjort livet lettere

Tag bare følgende liste, som er robotter, der har taget det hårde arbejde ud af hænderne på os – helt ubemærket. Det har skabt en ny, forbedret hverdag.

– Landkort, som kun de færreste kan folde korrekt, blev erstattet af Google Maps o.l. teknologifremstød.

– Telefonbogen, som uddøde sammen med mobiltelefonen og internettet.

– Brevet, som blev erstattet af e-mails.

– Tøjvask i hånden, som blev erstattet af vaskemaskinen.

– Radioen, som fik heftig konkurrence fra tv’et.

– Tog, som langsomt bliver erstattet af førerløse metroer.

– Listen er lang…

Fælles for den teknologiske udvikling er, at den sker hurtigere end i andre brancher, og vi når næppe at opdage det, før vi står med teknologien mellem hænderne og nærmest ikke kan forestille os en hverdag uden. Og alligevel overlever vi og finder nye veje, for det er de færreste, som lægger sig ned eller går i strejke mod den teknologiske udvikling i en længere periode. Til syvende og sidst ønsker mennesket at få en nemmere og billigere hverdag.

Robotter-I-blogindlaegget

Billede fra 1970’erne, hvor trykkeriet blev digitaliseret, og de gamle typografer måtte se sig slået af teknologien efter en 141 dage lang strejke. Foto venligst lånt fra Gyldendals Billedbibliotek.

Så byd bare teknologien velkommen

Det kan godt være, at jeg er en teknologifan og nørd, men jeg synes, at det er fjollet, at en tjeneste som Uber ikke blev budt velkommen i Danmark, og at det skulle tage Danmark 2,5 år at finde frem til, at tjenesten er ulovlig. Vi skal nok overveje at skifte gear, hvis vi vil følge med udviklingen og tage teknologien til os i stedet for at bruge regler og frygt til at udstille den.

Robotter-hilser-menneske

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

One Comment

Leave a Reply