’Hånden på kogpladen’ er en vending, man har hørt mange gange i forbindelse med, at en investor eller folk på teamet skal medinvestere. Eller at penge er det ultimative middel til at få succes med ens startup. Min påstand er, at tid fra erfarne branchefolk som investering er lige så værdifuld som penge. Jeg mener endda, at det principielt har samme effekt, som når man lægger penge – og i mange tilfælde er endnu mere effektfuldt. Man kan ikke få tiden igen, men vi kan omvendt godt tjene flere penge. Det er dog vigtigt at pointere, at en tidsmæssig investering skal ske fra erfarne folk, som har prøvet det før, og at en økonomisk investering sagtens kan være på sin plads på et senere tidspunkt på en startuprejse.

Du er founder, og har arbejdet på din idé og virksomhed i en del år – så hvis andre skal blive ejere af din startup, så skal de betale penge. Det vil jeg gerne udfordre i dette blogindlæg, fordi jeg selv mener, at det er mere værdifuldt, at erfarne personer træder aktivt ind i din virksomhed, fremfor at du får en økonomisk investering.

Modellen virker selvsagt ikke på alle cases og startups, men for virksomheder, som er i faserne før de har en etableret forretning (kan defineres med en MRR under 500.000 kr.), er det langt mere attraktivt at få viden ind, end penge. Det er en anden måde at se investering på, end hvad man har set før, men ikke desto mindre, kan jeg selv og mit fulde team ikke købes på markedet – det er unikt i sin helhed og sin traction. Du køber dig altså til en større succes ved at tage os med ombord – og tjener samtidigt flere penge. Og det vil jeg uddybe her, over for iværksættere, der sigter efter et succesfuldt exit i fremtiden.

Kan erfarne folk skabe mere værdi end kolde kontanter?

Kan værdien i, at erfarne folk træder til skabe det samme økonomiske udfald som penge kan? Det kan jeg hurtigt svare på: Har du den erfaring, som jeg har, og tilføjer mit team i Brand New Ventures, som har de nødvendige kompetencer og erfaringer med at bygge startups fra idé til exit, og sammenligner det med en økonomisk investering – så vil du stå bedst med førstnævnte.

Penge er en sammenlignelig hyldevare, men et team af dygtige folk med et unikt setup af kompetencer kan være sværere at forholde sig til. Det gør det heller ikke lettere at forholde sig til, når du ikke før har kunne købe dig til den kompetencehelhed, som vi nu stiller til rådighed. Derfor er tanken om at stille en økonomisk investering og et erfarent team op over for hinanden svær. Men du skal se Brand New Ventures som den perfekte spydspids til startups med alt fra en smule MRR til op imod 500.000 kr. i MRR. Spændet kan synes stort, men hvis det har taget dig 10 år at nå en halv million i MRR, så vil jeg vove den påstand, at du mangler os og vores komplette kompetencer, med mindre din startup simpelthen har et uinteressant marked (hvilket sagtens kan være tilfældet). Jeg vil også vove den påstand, at en portion penge til at du og din startup selv kan løfte virksomheden til næste niveau også er usandsynligt, for så var I slet ikke havnet i den situation. Derfor: Erkender du tidligt, at du mangler et team til at dække alle de nødvendige kompetencer fra start, så kan vi være med til at sikre, at du på kortest mulig tid kommer på rette vej. Når det er sagt, er der mange gode grunde til at klappe dig selv på skulderen for at have nået dertil, hvor du er nået. Jeg om nogen anerkender dig for at været nået så langt, som du er nået; At bygge et produkt der giver penge i kassen, er i sig selv en stor og flot milepæl.

Hvad får du med os ombord?

Du får værdi frem for timer. En succes handler ikke alene om at lægge et stort antal timer, men også om at skabe de rette relationer og aktivere det uforløste potentiale – det kan ske igennem et stærkt netværk som vores, eller ved at trække på erfaringer, som vi har, når der skal tages svære beslutninger. Vi har samme målsætning med alle de startups, som vi enten starter selv, eller går ind i. De skal exittes for 100.000.000 kr. Mest som et pejlemærke og en rettesnor.

Vi kan hjælpe med en lang række ydelser, sætte din forretning på en operationel stærk formel, sikre et højkvalitetsbrand med en klar kommunikations- og PR-strategi, en gennemarbejdet marketingsstrategi og alt i alt: En lige vej mod et succesfuldt exit i fremtiden.

Strenge selektionskriterier

Netop fordi tid er en så begrænset ressource, vi alle har, udvælger jeg med mit team kun de cases og startups, hvor jeg ved, at jeg kan gøre en reel forskel, og jeg kan se, at founderteamet kan eksekvere på de idéer og planer, som udarbejdes. Jeg er personligt ikke afhængig af tjene flere penge, men gør det hele af lyst. Jeg får mellem 5-10 cases ind om måneden, og kan naturligvis ikke vælge alt til. Derfor går jeg selvfølgelig kritisk til værks, når jeg vælger cases til, og hapser kun de allerbedste. Der er mange kriterier, men de klassiske kriterier er bl.a. et stærkt founderteam, et godt produkt bygget på en god idé, samt et købestærkt marked. Det er ikke afgørende, at der er traction i form af MRR – men det er klart et plus, da det viser, at der er et marked, og at produktet virker godt nok, til at andre vil betale for det. Det er en god garanti for, at virksomheden med de rette kompetencer kan tages til et nyt, højere niveau.

Eksempel på en typisk case

Du og dit mindre team har været i gang i 3-6 år, men omsætningen er under en halv million i MRR (månedlig recurring revenue). I har fokuseret på at bygge et godt produkt, og har måske også fået de første kunder eller kraftige nok købsindikationer, som beviser, at der er kunder i det marked, som I bevæger jer i.

Typiske udfordringer, som I har, er: Hvordan I prissætter jeres produkt, hvordan I markedsfører det, hvordan I brander det, og mest af alt får bygget en virksomhed med et operationelt team, der inden for fem år kan lave et succesfuldt exit med et mål om, at det skal være 100.000.000 DKK. Dét kan vi konkret hjælpe med – ikke ved selv at komme med penge, men ved at blive en del af jeres aktive team og sørge for, at virksomheden har de absolut bedste rammer for succes, med mindst mulige sten på vejen. Jo før du tager os med på rejsen, jo før kan vi være med til at trække din startup i den rigtige retning, og give de bedste rammer, som en startup har brug for.

Den mest afgørende faktor for succes er stadig dig og dit team

Ligesom der ikke er garanti for et succesfuldt exit ved en pengeinvestering, er der heller ingen garanti ved Brand New ventures’ deltagelse. Groft sagt er driftteamet (altså founderne) den mest afgørende faktor for jeres succes. Vi kan understøtte successen, men vi sidder ikke i førersædet. Vi sidder på bagsædet, fordi det er vigtigt for mig og mit team, at det er dig, som er stjernen, og dig der lykkeønskes, når du gennemfører dit exit. Du står for driften af selskabet sammen med dit team, og skal blot se Brand New Ventures som din løftestang.

Vi kan ikke købes for penge – vi er ikke konsulenter. Vi videregiver og sælger vores viden mod ejerandele, så vores afkast afspejler den reelle værdi, vi lægger – som først betales, når vi sammen tager virksomheden til et exit.

Hvad er konklusionen – er værdi bedre end penge?

Selvom vi lever i et monetært samfund, hvor vi har lært, at penge er det ultimative, er min egen tese og konklusion, at det aldrig var tunge investeringer, som gjorde, at jeg selv fik succes med at at exitte fire selskaber til store millionbeløb.

Derimod har det været viden og erfaringer – de 50.000 timers iværksætteri, som jeg har lagt sat sammen med mine forskellige teams’ unikke kompetencer. Det er med den erfaring og tilgang, vi er gået i marked med vores model. Der er nemlig rigeligt med penge derude, men det er ganske unikt, at du kan få seriefoundere og seniorfolk med ombord tidligt i din startup.

Når investeringer stadig har sin berettigelse, hænger det i højere grad sammen med tidspunktet for, hvornår pengene skal falde. Det skal ske, når man har styr på sin forretning i form af kunderejsen, stærk sikker traction fremadrettet, et operationelt team og alle de andre fundamentale ting er på plads: rapportering, økonomi, kontrakter og diverse mere administrative ting. I den sammenhæng skal kapitalindsprøjtning ses som katalysator til at sætte turbo på alle de ting, som man allerede ved virker.

Afslutningsvis vil jeg gøre det klart, at det derfor ikke er Brand New Ventures, som skal betale penge for at gøre din startup til en stor exitsucces, men at du med din afgivelse af ejerandele kan gøre kagen langt større med os ombord. En win-win.

Jeg håber du har fået et indblik i, hvilken værdi et etableret og erfarent team kan skabe, over for værdien, du får ud af en investering, hvor du selv skal fordele pengene. Min påstand er, at du får en kraftfuld ’plug and play’ pakke med Brand New Ventures og vores stjernebesætning, som kender den bedste vej mod dit exit. Vi kan sammen gøre dig og din startup til en langt større succes, som i sidste ende overstiger den procentuelle ejerandel, du afgiver. For hele min besætning har gjort det mange gange før.

 

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

2 Comments

 • Thomas Njor siger:

  Særdeles enig i betragtningen om viden frem for penge – dog kan pre-seed godt være hæmmet af at founder mangler den helt simple løndækning i 6-12 mdr for at kunne fokusere ordentligt.

  Hvordan arbejder i med founders der fortsat er erfarne men ikke kan forlade deres eksisterende erhverv indtil deres løn kan delvist erstattes af MRR (ud over deres egen belåning naturligvis – det må forventes hvis muligt)?

  Har eks. Rådgivning om hvordan de her founders får “luft til fokus”?

  • Toke Kruse siger:

   Jeg er enig i, at penge kan dække foundere, som ikke har en opsparing eller en så høj levestandard, at løn de første 1-2 år er vigtig. Men omvendt, så er det også realistisk, at hvis man har et højt lønniveau, har man netop en opsparing, hvorfor problemet sjældent et stort. Har man haft et stort forbrug eller har flere biler + sommerhus og fortsat behov for et stort forbrug, så er man (og ens familie) måske slet ikke indstillet på den økonomiske risiko, som følger med. Så er risikoen dog, at man bliver “ansat” i sit eget firma og man lader sig udvande for at få kapital ind. Ingen af tingene er ideelle. Derfor: man må starte ud deltid og så vise, at casen har MRR i sig og deraf kan trække den første løn i et skifte.

Leave a Reply