Forleden skrev Jesper Juul Jensen, den 22-årige direktør fra Ideanote, et indlæg på finans.dk om exit-strategier. Han undrede sig over, hvorfor medierne og mange af hans jævnaldrende iværksætter-buddies gik og talte om exit-strategi. Få her nogle råd om, hvorfor du skal tale om exit-strategi, og hvorfor du ikke skal tale om exit-strategi. 

Derfor er exits hotte og interessante, men også yderst sjældne

Et exit er, når man sælger sin virksomhed, og langtfra alle virksomheder bliver solgt. Og selv mange af de virksomheder, der faktisk bliver solgt, kan blive solgt for helt ned til 1 krone, fordi de ikke lykkes, og ejerkredsen skifter rundt med nye strategier (fordi deres exit-strategi slog fejl). Exit er sejt, fordi det alligevel ofte handler om mange millioner, ja, nogle gange ligefrem om milliarder, og hvem vil ikke gerne have en formue på mange millioner? Så selvfølgelig tager det opmærksomheden i medierne, fordi det er en sensation, når en iværksætter exitter. Men jeg har ikke exittet (med undtagelse af én virksomhed, som jeg solgte for millioner til Nordens største mediebureau Creuna). Det er der to grunde til: 1. fordi jeg ikke er i iværksættergamet for at exitte, men for at opbygge virksomheder, der lykkes, og 2. fordi timingen skal være den rette for mig. Jeg står ikke og mangler kæmpehuse, superbiler og rejser året rundt uden arbejde. Jeg er der simpelthen ikke endnu. Jeg nyder og elsker det, som jeg laver, men en exitstrategi har jeg ikke, og jeg tænker endnu ikke på, hvor mange millioner der kunne tikke ind yderligere, hvis jeg solgte nogle flere virksomheder! Jeg skal nok komme dertil, hvor jeg vil sælge nogle virksomheder, men timingen er der altså ikke på nuværende tidspunkt.

Er du gået glip af noget? Prøv Salary og få
6 måneders gratis adgang til Salary – alternativet til det traditionelle lønsystem

Dyrk iværksætterlivet her og nu, og sæt exit-strategi på standby

Det er svært at sige, om det firma, man starter, ender med at blive solgt, for der er mange brikker, der skal falde på plads. Derfor kan det også lyde en anelse hult, hvis man først får et CVR-nummer og dernæst taler om at exitte firmaet. Det er selvfølgelig op til en selv, hvilken strategi man vil lægge for dagen, men fokuser på, om du kan opbygge en sund forretning, fremfor på, hvad din exit-strategi er. For har du en sund forretning, der ovenikøbet vækster, så kan du altid konvertere dine ejerandele til et exit. Og inden du drømmer dine planer op til millioner eller milliarder, så er den brede gennemsnitspris på tværs af brancher 3 gange omsætningen. Det betyder altså, at du skal have gang i noget omsætning, før du har noget at sælge – medmindre du laver en social vækstraket a la Snapchat.

Du skal nok komme dertil

Jeg havde været iværksætter i 7 år, før jeg trak 30.000 kr. ud i løn. Det var samtidig med, at jeg færdiggjorde min bacheloruddannelse, og jeg satte mig for at have den samme løn som andre fra min årgang. Det kunne jeg, fordi jeg havde brugt tid på at opbygge en sund forretning, nemlig den, som jeg solgte, 15 år efter at jeg havde stiftet den, fordi jeg ikke længere følte noget for virksomheden, og timingen for et salg var rigtig.

Med andre ord skal du nok komme til et exit, hvis du formår at opbygge en sund forretning med gode omsætningstal eller brugervækst. Men indtil da, så fokuser på at bygge en forretning.

Good luck!

Pssst! Har du endnu ikke skrevet dig op i mit nye lønfirma Salary, så gør det nu. Du får sammen med de 3.000 hurtige andre op til 6 måneders gratis adgang, når vi går live.

knap

 

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply