Du er klar med din virksomhed: Du har fået websiden op at køre, du har som minimum et færdigt test-produkt, som du kan sælge, men nu kommer det store spørgsmål: Hvordan lancerer du succesfuldt din virksomhed?

Der er mange måder at lancere din virksomhed på, men i nedenstående blogindlæg giver jeg dig 10 gode råd og guidelines til at komme godt fra start. Brug mine inputs til at udarbejde din egen lanceringsplan og tilpas løbende din lanceringsstrategi, som du bliver klogere på hen ad vejen.

1. Hvordan lancerer du bedst din virksomhed?

Den bedste lancering er en lancering, som giver dig trafik til din webside, så du kan begynde at måle og analysere dine kunders adfærd.

– Hvad skaber den bedste trafik?

– Hvordan bruger kunderne din webside?

– Og hvad fungerer ikke?

Derudover anbefaler jeg altid, at man forsøger at få mediedækning i form af omtale i enten en lokalavis eller et nationalt medie. Det er langtfra alle virksomheder, som egner sig til medierne, men det er forsøget værd. Husk, når du taler med journalister, at du ikke udelukkende taler om dit produkt, men at du derimod taler om det problem, som du løser på markedet – læs evt. mere om den omvendte nyhedstrekant.

Dernæst er det vigtigt, at du har tænkt på, hvilke marketingkanaler, som skal skabe trafik til din webside. Er det Google (organisk trafik), AdWords, Facebook, YouTube-film eller fysisk markedsføring, der skal sikre trafikken? Og sørg for at teste dem af, så du kan finde frem til den billigste måde at få kunder i biksen.

2. Hvornår ville det bedste tidspunkt være at lede efter investorer?

Det er altid en fordel, hvis du kan bevise, at din virksomhed er en god idé, ved at skaffe de første kunder først og vise en sammenhæng mellem marketingindsats og afkast. Om du skal have 100, 1000 eller endnu flere, afhænger af den konkrete virksomhed. Hvis du får en investor ind tidligt, skal han/hun have en større andel af din virksomhed, end hvis du venter. Du må dog selv vurdere, om du hellere vil have et større marketingbudget til rådighed og opgive ejerandele, eller om du vil bootstrappe (spinke og spare) så langt som overhovedet muligt og håbe på, at virksomheden bliver mere værd i mellemtiden. Idet du tager investorer ind, skal du forvente, at du skal vise konstant fremgang, og at du har mindre frihed grundet mere rapportering og højere krav fra investoren.

3. Hvordan pitcher vi over for investorer?

Hvis du har besluttet dig for at forsøge at få investorer ombord, skal du gøre følgende ting klar i din pitch:

1. Hvilke konkrete problem løser du?

2. Hvordan løser du dem?

3. Og hvad er gevinsten ved at løse dem?

Derudover er der en række andre faktorer, som de fleste investorer interesserer sig for:

1. Hvor stort er markedspotentialet?

2. Hvilke konkurrenter findes der allerede?

3. Hvor mange penge skal du bruge?

4. Hvem består teamet af?

5. Hvordan tjener virksomheden penge?

Det er vigtigt, at du er realistisk, reel og proaktiv, da investorerne både skal tro på dig som ejer og også på den idé, du sælger dem.

 4. Gode råd til offline markedsføring

Ud over traditionel online marketing kan du sætte fokus på offline markedsføring. Det er blot en ekstra kanal til at skaffe trafik. Overvej, hvor din målgruppe befinder sig, og hvordan den bruger dit produkt eller har brug for dit produkt. Det er en fordel at bruge online marketing, fordi du let kan justere dit budget op og ned. Desuden har du flere muligheder for at måle og analysere, hvad der virker. Fysisk offline marketing kræver, at du er fysisk til stede, hvilket kan koste penge og din dyrebare tid. Du må selv vurdere, hvad der passer bedst til din virksomhed og dit produkt.

5. Hvordan sikrer du dig bedst mod at blive kopieret?

Du frygter måske, at din geniale idé bliver kopieret, så snart du rammer markedet. Normalt sker det ikke, og hvis det sker, så er dit produkt måske slet ikke så unikt, som du tror. Personligt anbefaler jeg ikke, at man forsøger at patentere sig igennem livet (medmindre man er i fx medicinalbranchen). Man skal derimod satse på at have det bedste produkt, det bedste team og en marketingstrategi, som når ud til flest mulige mennesker. En god idé er først rigtigt god, hvis den bliver eksekveret korrekt – og det er din opgave.

6. Gode tips til at forbedre dit “professionelle” netværk

Du har udviklet din virksomhed og dit produkt, men har glemt alt om at udvide dit netværk. Det kan ellers skabe værdifulde kontakter som en del af din lancering. Jeg tror personligt ikke på, at man alene bygger et netværk ved at gå ud og ”netværke”. Netværk er menneskelige relationer, som man opbygger over tid ved at hjælpe andre og interessere sig for andre – så kommer det naturligt. Hvis du er helt ung og ikke har et professionelt netværk endnu, handler det om at komme ud af din lille ”hule” og tage møder med samarbejdspartnere, som kunne være re-sellere af dine produkter og en ekstra distributionskanal. Du kan også tage til netværksarrangementer, så du lærer at kommunikere med og møde ligesindede mennesker.

7. Hvad kan en bestyrelse bidrage med, og hvad koster det?

Uanset hvor erfaren du er med at drive virksomhed, er det alfa og omega at have en bestyrelse, som kan hjælpe dig med at opbygge en god forretning. En bestyrelse kan både bruges som et holdepunkt, hvormed du løbende tager status på virksomhedens udvikling, og er også et oplagt sted at dele idéer om nyudvikling og diskutere marketingudfordringer og de større strategiske overvejelser, du som virksomhedsejer skal gøre dig. Som bestyrelsesmedlem får virksomheden også adgang til et større netværk og hjælp til at undgå fodfejl, som ellers kan koste virksomheden både tid og penge. På mange måder kan en bestyrelse sikre, at virksomheden kommer hurtigere i mål.

Hvis jeg sidder i en bestyrelse, lægger jeg vægt på de tre følgende faktorer:

1. Jeg skal kunne lide produktet og have en naturlig interesse for området.

2. Jeg skal kunne medvirke til, at virksomheden får større succes med min hjælp.

3. Jeg skal ikke blive driver for virksomheden, men hovedsageligt mentor og ekstern rådgiver.

Der er to måder, hvorpå man kan aflønne et bestyrelsesmedlem. Den ene er et fast bestyrelseshonorar eller en ejerandel i virksomheden. Størrelsen af begge kommer an på forventningerne til, hvor virksomheden er, og hvad begge parter synes er en god forretning.

8. Hvordan får du feedback på selve konceptet?

Jo før, du kan vise dit produkt til potentielle kunder, jo bedre. Du skal for alt i verden undgå at sidde med et produkt, som ingen kan se en mening med eller har lyst til at betale penge for. Du kan starte med at spørge venner og familie, men derefter skal du ud at sælge dit produkt. Prøv gerne at sælge dit produkt, inden det er endeligt færdigt, blot for at få tidlige købssignaler. Det sparer dig for mange penge, og du vil tidligt i din udviklingsfase finde frem til, hvad der tænder dine kunder, og hvad der betyder mindre for dem.

9. Hvordan prissætter du dit produkt?

Prisen er den, som kunden gerne vil betale, groft sagt. Men hvis du ikke har kunder, kan det være svært at undersøge. Et godt sted at starte er at se på konkurrenternes priser, så du kender dine kunders alternativer. Dernæst skal du finde ud af, om dit produkt skal sælges gennem et abonnement, et klippekort eller et éngangsbeløb fra gang til gang. Én ting er vigtig: Du skal tænke på, hvilken værdi dit produkt har for kunden, og undgå udelukkende at bygge en virksomhed op omkring den laveste pris på markedet. Dermed ikke sagt, at der ikke kan være fordele ved at have den laveste pris på markedet – der er dog en vis risiko for, at der kommer flere konkurrenter, som sælger produkterne billigere end dig.

10. Afslutning

Lanceringer har mange forskellige former, så ovenstående råd er ment som at ”kickstarte” en brainstorm i dit team. Det er udelukkende inspiration og inputs til at komme godt fra start, når du skal ud over rampen med din drømmevirksomhed.

Husk at arbejde målrettet med din virksomhed i stedet for at gabe over for meget. Det er vigtigt, at du har fokus på det, som du er bedst til, og ikke har for mange forskellige projekter i gang.

Mange hilsner

Toke Kruse

– stifter og ejer af Billys Billing.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

One Comment

Leave a Reply