I forbindelse med mine mange rejser mellem San Francisco (USA) og København (Danmark) har jeg gjort mig nogle interessante erfaringer, som jeg gerne vil dele med andre, som ofte rejser mellem forskellige tidszoner. Jeg vil samtidig afsløre mit sidste søvneksperiment, der næsten eliminerede jetlag 100 %. Jeg tager udgangspunkt i mine erfaringer mellem San Francisco og København.

Det er sværere at rejse fra vest mod øst (Fra USA til Danmark) end den anden vej rundt. Årsagen er simpel. Når du rejser fra Danmark til USA, er du 6-9 timer foran og lander normalt midt på dagen eller om aftenen (her er der flest afgange). Dvs. at når du ankommer, skal du kun holde dig vågen i få timer, og du vil opleve, at du er frisk allerede ved 5-6-tiden om morgenen (ny tidszone). Dvs. at hvis du kan presse dig selv til at gå så sent i seng som muligt den første nat, øger du muligheden for at sove og stå tidligt op. Allerede dagen efter er du næsten justeret ind på amerikansk tid og dermed intet jetlag. Den anden vej er ofte hårdere, fordi du vil føle dig frisk sent om aftenen, da det jo er ”morgen” i USA. Du vil derfor have søvnbesvær, og når du så skal vågne, vil du være træt, for nu begynder det at blive nat i USA. Nu til de konkrete råd, som vil minimere dit jetlag.

Jeg har også lavet en kort video om emnet på en af mine mange flyveture:

1# Undgå jetlag: Sørg for at komme tæt på den tidszone, som du ankommer i

Hovedreglen er, at du skal så tæt som muligt på den tidszone, som du ankommer til. Det gælder, uanset om du rejser til eller fra Danmark. Det er tanken bag denne teknik, at du tilpasser dig ankomstlandets tidszone så godt som muligt. Hvis du fx lander kl. 21 om aftenen i landet, så skal du sørge for ikke at have sovet på flyveren, da du jo går mod sengetid. Eller hvis du lander om morgenen, skal du være så udhvilet som muligt.

2# Spring hellere et døgn over end at gå for tidligt i seng

Som ung har man det privilegium, at man kan tage i byen og dermed holde sig længere oppe. Når jeg rejser fra USA til Danmark, sørger jeg for så vidt muligt at komme meget sent i seng første dag. Det sikrer mig, at jeg får 4-5 timer den første nat, og at kroppen hurtigere vænner sig til at gå i seng i den nye tidszone. Det er en katastrofe at gå tidligt i seng, da du hurtigt vil vågne, fordi din tidszone i USA er dag nu.

3# Opfind din egen tidszone i dagene op til rejsen og minimer dit jetlag

Den bedste teknik, som også kræver mest forberedelse, er at opfinde din egen tidszone i det land, du opholder dig i. Jeg har haft stor succes med at begynde at sove efter den tidszone, som jeg skal rejse til, allerede en uge op til rejsen. Er jeg fx i USA, betyder det, at jeg går tidligt i seng (20-21-tiden) og står tidligt op (4-5-tiden). Dermed er tidsforskellen ikke længere 9 timer, men nu er den nærmere 4 timer. Det er trods alt lettere at vænne sig til en forskel på 4 timer end 9 timer. Hvis du er vant til at stå op kl. 9.00, så kan du, fem dage før du rejser, begynde at stå en time tidligere op hver dag op til rejsedagen. Dermed tvinger du dig selv ind i tidszonen uden det store besvær. Det er klart, at du gerne skulle gå tilsvarende tidligere i seng disse dage, ellers bliver du unødvendigt træt.

Jeg håber, at du kan bruge mine jetlag-råd, og at du har en god rejse!

OPDATERET: Politiken har interviewet mig om mine erfaringer med jetlag – du kan læse artiklen HER

Mange hilsner

Toke Kruse

– stifter af Billy.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply