Introduktion

Toke fortæller hvordan hans uddannelse fra folkeskolen, og frem til kandidatgraden fra IT-Universitetet, har præget hans måde at drive virksomhed på. Det er værdifuldt at lære de teoretiske redskaber fra universitetet, men det er endnu vigtigere, at den uddannelse man vælger, hjælper én med at skabe den virksomhed, man gerne vil.

Se interviewet her, eller læs det længere nede.

 

 

Hvordan havde du det i folkeskolen?

I folkeskolen var jeg en af de mindste elever. Jeg var en af de elever, som ikke klarede mig særligt godt – men jeg var også altid glad, og jeg var den som altid var ude at lege med alle de andre. Så jeg har nok haft sådan en forskellig indstilling til det at gå i folkeskolen – på den ene side var det sjovt at have alle de her mange gode venner, men selve undervisningen, især når det kom til engelsk og dansk, det var død og pine. Jeg kunne ikke stave, og jeg kunne ikke tale engelsk. Og når jeg tænker tilbage på det faglige i folkeskolen, så var det altså ikke noget som jeg overhovedet kunne se en mening med. Jeg kunne se en mening med at være i sløjd, jeg kunne se en mening med at være udenfor og lege, men det her med undervisningen og det her med at lære fra bøgerne interesserede mig ikke en hujende fis. Jo, måske matematik, men ellers ikke. Det lå simpelthen så fjernt fra mig, jeg vidste ikke, hvad jeg skulle bruge det til.

 

Hvorfor, tror du?

Det var nok fordi jeg ikke var så moden i folkeskolen, og for mig var det ikke så vigtigt at lære noget nyt, det var mere at have det sjovt. Så det interesserede mig bare ikke, som det så viste sig at gøre senere i mit uddannelsesforløb.

 

Er det noget du har taget med dig i dag, det her med at have det sjovt?

Altså når jeg driver virksomhed, så skal det være sjovt. Det skal ikke bare være sjovt for mig som ejer, som den der har startet virksomheden, det skal også være sjovt for mine medarbejdere. De skal synes, det er en anderledes dag hver dag. Så det her med at hoppe rundt på kontoret og lave noget sjovt med folk, det er jeg kendt for, og det gør jeg egentlig også for at understrege, at det netop skal være sjovt at komme på arbejde. Så jeg har helt sikkert taget noget af det med. Jeg har også taget det med, at man ikke nødvendigvis behøver en høj uddannelsesbaggrund, men hvis man omvendt går op i de ting man sidder og arbejder med, og hjælper virksomheden på vej, så har jeg meget større respekt for det, end hvis man kommer med en flot videregående uddannelse. Så det er bestemt noget, jeg har taget med.

 

Nu har du selv en uddannelse fra Handelshøjskolen i København og fra IT-Universitetet. Hvorfor har du taget de uddannelser?

Jeg tror jeg startede ude på CBS hvor jeg tog min bachelor, fordi det gjorde alle mine andre venner. På det tidspunkt havde jeg så gået i gymnasiet – teknisk gymnasium, HTX – og jeg startede på HTX blandt de dårligste, for det var ligesom mit afsæt fra folkeskolen. Der kunne jeg ligesom se i folkeskolen, at det var ikke sjovt at gå til eksamen, for jeg kunne simpelthen ikke stoffet. Og det var nok fordi, jeg ikke kunne se meningen med det. Da jeg så kom i gymnasiet, så sagde min ældste storesøster: ‘Hvis du skal klare dig godt i gymnasiet, så bliver du nødt til at række hånden op, og du bliver nødt til at læse på de ting som du normalt ikke har læst. Jeg kunne jo godt se, at det ikke havde været sjovt i folkeskolen at være i søgelyset for ikke at kunne en pind, så jeg ændrede indstilling nærmest fra den ene dag til den anden. Og det her med at starte i en ny klasse, hvor ingen kender ens baggrund, var for mig det der skulle til for at rykke ud af starthullerne. Da jeg kom i gymnasiet startede jeg med at læse de ting, man skulle læse, og gerne lidt til, rakte hånden op som en af de første, og inden for de første måneder kunne jeg se, at jeg var en af dem som fik rimelige karakterer, og jeg sluttede også gymnasiet med det næsthøjeste snit, så jeg kunne også se at det bar frugt løbende, det her med at uddanne sig og læse bøgerne, og det blev også hurtigt sjovere at gå i skole hvis man fulgte med, og man selv kom med nogle noter som de andre ikke havde. Så der gik nok også lidt konkurrence i at man – ikke nødvendigvis fik gode karakterer, men – kom med nogle gode pointer i timen. Det blev nok et drive for mig, da jeg gik i gymnasiet. Da jeg så afsluttede gymnasiet kunne jeg se, jamen jeg kunne rykke mig fra noget hvor jeg virkelig ikke var god, til noget som jeg var virkelig god til. Det har jeg taget videre med mig mentalt, og sagt ‘hvis jeg kan rykke så meget, komme fra de dårligste i klassen til at være den absolut bedste – eliten – så kan jeg også noget mere.’ Så startede jeg min første virksomhed, og det gjorde jeg samme år som jeg gik ud af gymnasiet, sammen med to gymnasievenner.

 

Hvad var det for en virksomhed, du startede der?

Den virksomhed har jeg stadig i dag, den hedder Relation Technology. Der sidder ti personer og arbejder i den i dag. Jeg sidder ikke med den selv nu, nu ejer jeg bare virksomheden – eller ‘bare’ – jeg ejer virksomheden, og deltager aktivt på bestyrelsesniveau.

 

Hvis du tænker på Handelshøjskolen i København, hvad tror du er det vigtigste, du har fået med derfra?

Jeg tror Handelshøjskolen, eller CBS, har givet mig de værktøjer, som man ikke nødvendigvis får ved ikke at gå på en videregående uddannelse. Så jeg tror det har givet mig nogle værktøjer til at arbejde med nogle teoretiske problemstillinger og føre dem ud i virkeligheden. Så jeg tror det har givet mig nogle værktøjer, som jeg ellers ikke ville have haft, og det har hjulpet mig godt på vej i den retning jeg er i, i dag. Men omvendt tror jeg ikke det er en forudsætning for at klare sig godt som iværksætter, at man har en uddannelse. Jeg kan jo se, at der er mange af de ting som jeg bruger i dag, det er ikke noget jeg har lært på mine studier, men det er noget jeg har gjort mig af egne erfaringer. Jeg havde allerede drevet virksomhed i fem år, da jeg startede på universitetet, så jeg kunne allerede se de teorier som jeg lærte løbende på universitetet, var også nogle af de teorier som jeg allerede havde ‘fundet på’ selv, så jeg fik egentlig bare bekræftet at det jeg gjorde, det var der altså allerede nogle termer for i den teoretiske verden. På den måde har CBS lært mig nogle begreber til virkeligheden, og det ville jeg ikke have været foruden i dag.

 

Da du skulle videre og læse din overbygning til din bachelor fra CBS, så valgte du at gå ind på IT-Universitetet i stedet for at læse en cand.merc. på CBS. Hvorfor det?

Jeg startede faktisk med at læse en meget teoretisk uddannelse på CBS, inden jeg læste den der hedder HA comm, som hedder HA IB, som var den sværeste at komme ind på, den krævede det højeste snit, men interessen faldt enormt hurtigt fordi jeg ikke kunne se virkeligheden i studiet, jeg kunne ikke se ud af det vi lærte, hvor var det, jeg skulle bruge det. De forsøgte at uddanne os til direktører eller ledere, hvor jeg ikke kunne se sammenhængen. Og så faldt det lidt tilbage til i folkeskolen hvor jeg mistede interessen, og det gav ikke mening for mig. Så jeg hoppede fra ét studie, HA IB, over til HA comm., og det var meget mere praktisk anvendeligt for mig der hvor jeg var i mit liv. Det samme gjorde sig gældende, da jeg skulle vælge min overbygning. Jeg kunne enten fortsætte. Jeg kunne enten fortsætte med CBS, eller jeg kunne fortsætte med IT, som jeg allerede på det tidspunkt havde en hjemmesidevirksomhed, Relations Technology, indenfor – så det gav mig egentlig et puf i den retning jeg egentlig gerne ville, og jeg kunne se hvordan de værktøjer på CBS havde hjulpet mig, så hvorfor ikke tage en overbygning indenfor e-business og IT som egentlig var min interesse. Så det var simpelthen for at få et mere teoretisk grundlag inden for den retning jeg nu engang havde valgt. Så det var af ren interesse at jeg sagde ‘det må være ITU fremfor en cand.merc. på CBS’. Så det var min interesse der drev mig til det valg der hed IT-Universitetet.

 

Hvis du ser på dine virksomheder i dag – ville du have oplevet den samme succes, hvis ikke du havde haft din uddannelse bag dig?

Jeg tror ikke, jeg havde fået den samme succes, men jeg havde fået succes. Det var nok bare blevet gjort på en anden måde. Jeg tror ikke at vejen havde været så direkte som den var i mit tilfælde efter universitetet, men omvendt havde jeg nok fundet på et eller andet som havde været en fornuftig virksomhed den dag i dag. For mange handler det egentlig ikke om, at vælge en uddannelse og finde på en virksomhed – jeg vil hellere starte den anden vej og sige ‘hvad er det, der interesserer dig, hvad er det for en virksomhedstype, du godt kunne tænke dig at etablere’ og på baggrund af det, så finde en uddannelse, som knytter sig op til den. Så får du de værktøjer, du kan bruge i en praktisk sammenhæng. Hvad jeg kunne se da jeg startede på CBS, det var, at mange af de ting, jeg lærte, det var nogle jeg brugte løbende. Og det samme gjorde sig gældende for ITU. Det her med at man læser en tyk bog, det kender vi allesammen, du kan ikke huske halvdelen af det – du er heldig, hvis du kan huske bare en lille del af det. Men hvis du bruger det løbende, så har du en mulighed for, at huske det og lære noget samtidig. Så jeg er klart tilhænger af, at man har den praktiske del af en uddannelse og at man også har den teoretiske del. For de komplementerer hinanden rigtig godt.

 

Hvordan har du det så med tykke bøger i dag, hvad gør du for at holde dig fagligt opdateret?

Hvis jeg har tid til det, så vil jeg rigtig gerne læse flere bøger. Min arbejdsperiode går meget op og ned afhængigt af, hvor vi er. Lige nu, der sidder jeg i Billy’s Billing online regnskabsprogram og der er det sådan, at udviklingen sker i sådan nogle iterationer – det er over en længere periode. Så nogle gange har jeg rigtig travlt med at udvikle programmet – den kreative del – men når der ikke er den kreative udvikling, og det mere er den tunge udviklingsdel, så har jeg tid til at læse bøger, og det gør jeg gerne. Den seneste bog jeg har læst er Michael Porter’s ‘Competitive Advantage’, og det er noget som jeg synes er relevant for der hvor jeg er i min virksomhed lige nu – hvordan er det, vi kan udfordre eksisterende konkurrenter, og derfor er det relevant at læse bogen, og derfor har jeg interesse i at læse bogen. Så jeg finder altid nogle bøger eller noget materiale på nettet der hvor jeg er, for ellers falder interessen igen. Så jeg kan ikke bare læse en bog som ikke interesserer mig. Jeg kommer hurtigt til at kede mig, så derfor skal det være meget relevant og up to date lige der hvor jeg er nu. Så jeg er meget selektiv omkring den viden, jeg tager ind, for jeg har en meget travl hverdag, og mange ting at forholde mig til.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

One Comment

Leave a Reply