Robotterne kommer, siges det, men i virkeligheden er det upræcist, for det får en til at tænke på en Terminator-agtig maskine, der har arme og ben og er en slags kopi af et menneske. Det er ikke robotterne, som kommer, det er teknologien.

Martin Ford har udgivet bogen ”Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future” og kortlagt en række arbejdspladser, som han mener ikke eksisterer om 10-15 år. Det er nok ikke overraskende for de fleste, at bogholdere og chauffører skal til at tænke sig godt om, for de rutineprægede processer er dem, der sædvanligvis er mest oplagte at automatisere ved brug af teknologi. Noget mere overraskende er nok revisorer, som også skal til at indarbejde helt nye arbejdsgange og arbejdsopgaver, hvis de vil have et job i fremtiden, for også store dele af deres revisionsarbejde kan automatiseres ved hjælp af software, i takt med at bilag digitaliseres.

Frygten for at miste sit arbejde behøver ikke fylde lige så meget for den, der er omstillingsparat, for det bliver ikke sådan, at alle mennesker i risikozonen fyres – deres arbejdsopgaver skiftes blot ud med mere kompetencetunge opgaver, som kræver menneskelig involvering. Dvæler vi ved bogføring, er det svært at lade teknologi lægge et budget, selvom det baserer sig på relativt simpel matematik, hvis ikke tingene er digitale, eller hvis der ofte er afvigelser i datagrundlaget.

Tendensen er, at timelønnen falder drastisk inden for de fag, hvor teknologi overtager rutineopgaver, men det giver samtidig mere plads til mere kompetencetunge opgaver, hvor timelønnen er langt højere. Ser man tilbage i tiden, har teknologi flyttet menneskeheden fremad og gjort os mere effektive – den har ikke gjort os fattigere eller skåret det totale antal arbejdspladser ned til et minimum. Forandringer bryder eksisterende vaner og skaber nye behov til gavn for de fleste, også selvom der ikke er garanti for, at det altid vil være sådan.

Chauffører er en anden kategori, som bliver disruptet af teknologien. Der er et stykke vej endnu, men de indledende tests på rigtige veje – uden mennesker bag rattet – er allerede i gang og har været det i flere år. Her vil erstatningen være radikalt anderledes, for er man chauffør, kan den specifikke arbejdsopgave bag rattet blive erstattet fuldkommen. Formentlig vil det blive sådan, at det vil blive mere sikkert at lade teknologi navigere bilen end at lade et menneske gøre det.

Teknologi er kommet for at blive, men hvordan det påvirker arbejdsmarkedet er stadig uforudsigeligt. En ting er sikker: De personer, som er villige til at skifte arbejdsopgaver, vil med større sandsynlighed have et job – også i fremtiden. I transitionen vil den ældre generation måske overveje at tage et bevidst valg, hvor de fortsætter med de traditionelle arbejdsopgaver, men opgaverne vil skrumpe ind med en hastighed, der ikke er set før. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt teknologien kommer, men kun om, hvor hurtigt det sker.

 

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply