Hellere være lille og vaks end stor og doven. Store virksomheder har de økonomiske muskler at spille med og har dermed mulighed for at hyre de allerbedste, men trods det har de små virksomheder noget, som de store altid vil blive udfordret på: innovation og omstillingsparathed – for nu at anvende de ord, der er på tungerne på direktionsgangene.

Og det er lige her – i omstillingsparathed og innovation – at startups har en gigantisk konkurrencefordel og er de store virksomheder overlegne. Det bør de store virksomheder lære af. De bør spejle sig i nogle af de processer og metoder, som disse agile virksomheder benytter sig af.

De små ligger inde med nøglen til god konkurrenceevne

Der findes talrige eksempler på, at den lille spiller er hurtigere til at adoptere ny teknologi end den store spiller og dermed få et kæmpe konkurrencemæssigt forspring. Tag fx Telmore. En startup-virksomhed, der så en fordel i at sælge taletid på abonnementsplan i stedet for et fast abonnement, som er praksis hos de store som fx TDC og Sonofon.

Eller tag nu en af mine egne virksomheder Billy, der var det første firma, som leverede brugervenligt regnskabsprogram til mindre og mellemstore virksomheder. De store spillere som fx E-conomic og Microsoft så os som en lille spiller, der ikke rørte dem. Men alligevel voksede virksomheden til en millionomsætning på nogle få år, og fortsætter væksten, vil et opkøb blive relevant for dem. Det, vi gjorde, var enkelt: Vi udviklede et regnskabsprogram til slutbrugeren (den erhvervsdrivende) i stedet for til bogholderen, og derefter koblede vi funktioner på til bogholderen. En omvendt rækkefølge, kan man tro, men hele planen var at komme ind på et konkurrencepræget marked ad bagdøren.

De store havde adgang til teknologien og havde rigeligt med penge, men markedet var umiddelbart for gunstigt til, at det tillod innovation, og de rykkede ikke hurtigt nok, da det blev modent. Inden de store spillere så sig om, var der skabt nye konkurrenter.

Hvad skyldes konkurrencefordelen hos de små?

Eftersom beslutningsprocesser i store virksomheder er markant længere og mere omfattende end i de små virksomheder, misser de muligheder. Dernæst er små virksomheder drevet af mennesker, som ikke nødvendigvis får løn, men som har taget imod en udfordring, de tror, at de kan håndtere på en bedre både end de store.

De store virksomheder har rigelig økonomisk kapital, men når det kommer til innovationskapital, så er de fattige og ofte begrænset af deres eksisterende strukturer. Eftersom innovation ikke hænger på træerne i store virksomheder, er det også ofte sådan, at nytænkning sker uden for de tykke mure, og at de store virksomheder sidder fast i fortiden.

Tag ricisi

De store virksomheder startede alle med nogen, der tog store chancer og kastede sig ud i et forløb med masser af risici, præcis som et startup gør det i dag. Den risikoprofil fremelsker innovation og nytænkning og skal i højere grad plejes i de store virksomheder, hvis ikke de konstant skal overhales inden om. En mulighed er, at de store virksomheder i Danmark i højere grad inviterer de mindre virksomheder med allerede tidligt, når de rører på sig i et ellers stillestående marked. På den måde kan de store lære af de små, og de små kan drage fordele af de stores økonomiske muskler og netværk.

Afslutning

Det kan være svært at kopiere nogle kompetencer, som man enten ikke besidder eller har svært ved at facilitere, fordi virksomhedens strukturer er fastlåste. De store virksomheder kan købe sig tidligt ind i de små virksomheder, mens de er små, eller de kan hyre konsulenter, der har baggrund fra de små virksomheder. På den måde kan de store virksomheder opbygge innovation internt i organisationen, uden at de nødvendigvis skal agere som en lille virksomhed, hvilket vil være en stor opgave.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply