For nylig krævede statsminister Mette Frederiksen, at vi skal arbejde mere for at kunne konkurrere med russerne, der angiveligt knokler døgnet rundt. Samme uge hævdede Morten Larsen fra Løvens Hule i en “Ludvigs Podcast”, at iværksættere ikke kan få succes, hvis ikke han eller hun arbejder 120 %. Jeg kunne opremse stribevis af lignende påstande. Men det er et skråplan at tro, at jo flere timer man arbejder, jo større værdi og succes skaber man. I Danmark befinder vi os ikke længere i produktionsalderen, og det er på høje tid at komme videre fra al den gammeldags ammestuesnak. Nu skal du høre hvorfor.

I Rusland besørger hver femte russer i et hul i jorden, og i Danmark lukker halvdelen af alle startups inden for fem år. En lang arbejdsdag giver altså ikke nødvendigvis succes. Jeg vil meget hellere fortælle om min formel på værdiskabelse, som for længst har bevist sig selv i talrige sammenhænge. Men lad mig først referere til en nyere analyse, der fastslår, at vi danskere faktisk i forvejen er blandt de mest effektive og produktive folkeslag i forhold til antallet af arbejdstimer og den værdi, vi skaber (https://cepos.dk/abcepos-artikler/0032-danskerne-har-4-hoejeste-produktivitet-og-10-laveste-arbejdsindsats-blandt-oecd-landene). Det leder mig videre til mine tre råd:

Råd nr. 1: Først og fremmest skal vi ikke arbejde mere, men mindre. Det lyder umiddelbart fjollet, men i alle de stillinger, hvor man ikke befinder sig bag et samlebånd uden mulighed for at påvirke sin arbejdsproces, skal man hellere tænke værdi og i nogle tilfælde effektivitet. Tag fx en virksomhed som Workfeed: Som den kapitalist jeg er, har jeg netop investeret i Wordfeed, fordi man her kun arbejder 4 dage om ugen i stedet for 5 eller mere. Medarbejderne udviser omsorg for sig selv og illustrerer, hvor vigtigt det er at fokusere på værdi-output samt at være på arbejde, når man er på arbejde. Altså: Gå ned i tid, og få løst flere arbejdsopgaver på kortere tid.

Råd nr. 2: Man kan umuligt være dygtig til alt i en virksomhed, men hvis man omhyggeligt vælger mere af det, man er bedst til, og sorterer resten fra, vil man alt andet lige skulle bruge færre timer for at skabe værdi i den anden ende. Giv fx en opgave til eksperten, og hun kan løse den ved at blinke med øjnene, mens en uerfaren vil dreje rundt om sig selv. Det ene er hurtigere end det andet.

Råd nr. 3: Lykke er ikke gjort af mere arbejde, flere statussymboler og pressede budgetter. Et lykkeligt liv handler om frihed, tid til hinanden og en hamsterfri hverdag. Mit råd nr. 3 er derfor: Genovervej, om to biler i indkørslen og en travl kalender er noget, du ønsker af hjertet, eller om det er samfundet, der beslaglægger din tid og dit familieliv.

Nå, sikke en mundfuld. Ja, nuancerne er siet fra – men konklusionen er rimelig simpel for de fleste: Arbejd mindre for at skabe mere og få et bedre liv! Vi danskere kan mere, end nogen gerne vil bilde os ind.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply