Mange iværksættere har spurgt mig, hvordan det er at være iværksætter i USA. Jeg har før skrevet om emnet, men i dette blogindlæg fortæller jeg dig om konkrete fordele i USA og ulemper i Danmark. Set med hardcore iværksætter-øjne, så er der ikke noget, som Danmark gør, som USA ikke gør bedre – intet!

Kapitalen

USA er stort, meget stort. Og det samme er de kapitalfonde og business angles, som findes her. De har bare flere penge og tænker større end i Danmark, fordi de har en anden opfattelse af, hvad der skal til for at bygge en stor virksomhed. Her lader man sig ikke begrænse, men fokuserer på vækst og det at skabe noget større og bedre hele tiden. Bankerne er mere villige, og investorerne har flere penge mellem hænderne. Konkurrencen på investormarkedet er større, og som iværksætter får du mere for pengene. Ulempen i Danmark er, at der ikke er nok konkurrence på netop investormarkedet, hvilket betyder, at du ender med at afgive for store ejerandele og samtidig løber en risiko for, at de ikke kan tage din virksomhed til næste investorrunde over for amerikanske investorer.

Markedsstørrelsen

Måske hænger kapitaltilstrømningen sammen med det 30-50 gange større marked, og at man i USA taler engelsk, hvilket rækker længere ud til resten af verden end fx dansk. I USA er der flere nichemarkeder, og du kan dermed også lettere skabe en spændende virksomhed inden for netop din hobby. Ulempen i Danmark er mildest talt, at markedet består af en meget lille gruppe kunder, hvilket kan betyde, at selvom du har en god idé, så er den ikke bæredygtig på et lille marked.

Økosystemet

Alt i alt gør det, at økosystemet i San Francisco er langt bedre og mere dynamisk end økosystemet i Danmark. Det gælder alt fra at samle det rette team til at skaffe finansiering. USA har alle den slags virksomheder, som er gødning til netop din virksomhed, fordi du har et marked med gode muligheder for partnerskaber, der tager udgangspunkt i deres kundedatabaser. Ulempen ved Danmark er, at alle virksomheder er små, og derfor forbliver din virksomhed også lille. Ofte ser jeg danskere lukrere på andres idéer i stedet for at opfinde noget nyt – for man ved jo, at det virker. Sagen er bare, at hvis ikke man tænker nyt, men kun går i andre folks fodspor, så bliver man aldrig stor. Danmark skader dine store tanker og presser dig til at tænke for småt!

Fornøjelser, vejret og frihedsfølelsen er også større

I USA har man mere luksus, uanset om det drejer sig om din drømmebil, at gå ud at spise oftere for færre penge eller godt vejr året rundt. Man kan som sådan ikke gøre det målbart, hvor stor en forskel det gør for ens livskvalitet, men en indflydelse har det. En STOR indflydelse. Ulemperne i Danmark giver sig selv: Dyre biler, dårligt vejr og sure mennesker halvdelen af året, fordi det regner.

Det absolut bedste råd, som jeg kan give dig

Rejs ud af Danmark, så snart du har et økonomisk grundlag, der kan bære det. Tag til San Francisco (eller en anden storby) og se, hvordan livet er, og tag din virksomhed til det næste niveau. Du bliver aldrig stor og får det store gennemslag ved at blive i Danmark. Landet er simpelthen for lille, småt og ubetydeligt for resten af verden. Alene det, at du rejser ud af Danmark og ser tilbage på dit hjemland, gør det muligt for dig at se forskellen: Danmark er en prik på landkortet. Og som Storm P. engang skrev: ”Hvordan kan der være så mange problemer på en sådan lille plet”, mens han pegede på Danmark på et verdenskort. Og ja, det er lige netop dét spørgsmål, som man stiller sig, når man ikke mere er en del af Danmark. Det kan lyde fjendsk og bedrevidende, men man stiller spørgsmål som fx:

  • Hvorfor sænker politikerne ikke skatten og gør Danmark til det mest attraktive land i hele EU? Ulogisk.
  • Hvorfor bruger man uger og måneder på at tale om politikeres privatforbrug, når landets økonomi sejler? Navlepilleri.
  • Hvorfor har man så travlt med, hvad andre folk tjener, og at de rige er onde mennesker, som tager fra de fattige? Reaktiv adfærd.


Men bliver du så i USA resten af livet?

USA er verdens navle for iværksættere – det er som Bonbonland for børn, det er det ultimative iværksætterland, især når man bor her i San Francisco. Hvis man vil have sig en iværksætterkarriere, rejser man hertil og prøver lykken, ligesom man rejser til Hollywood, hvis man vil blive stor inden for filmbranchen. Men vil jeg være her hele livet? Det tror jeg ikke – Danmark har andre kvaliteter, som USA slet ikke kommer i nærheden af. Fx tror jeg, at min familie vokser op i Danmark, fordi det nu en gang er der, min familie og mine venner er. Dernæst er Danmark, trods vejret, et rart land at opholde sig i, selvom man på den politiske front ikke ser nogen form for nævneværdig fremgang. Så ja, jeg kommer nok tilbage en dag. Held og lykke med din virksomhed!

Mange hilsner

Toke Kruse

– stifter af Billy.

 Ps. jeg har skrevet en bog, Company to America, som handler om, hvordan du flytter din danske virksomhed til USA

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

5 Comments

  • Stefan Bech siger:

    Werd. Vild med din ærlighed vis-à-vis ud og måske hjem igen.

    • Toke Kruse siger:

      @Stefan. Tak for din kommentar. Det er et spørgsmål, som jeg ofte får, så det er noget, som jeg tænker over. Virksomheden trækker i den ene retning og kæreste, venner og familie i den anden. Men det ene udelukker ikke det ene – så jeg vil altid have et ben i både USA og Danmark.

  • René Fabel siger:

    Jeg har faktisk en god ide om niche virksomhed i USA
    Dette indslag bragte mig kun nærmere
    Tak for det

  • Vinderen af et Apple Watch er fundet | Toke Kruse siger:

    […] Sådan er det at være iværksætter i USA som dansker […]

  • kasun siger:

    nice work

Leave a Reply