Det her blogindlæg bliver lidt anderledes end dem, jeg plejer at skrive. Det lægger op til debat, så jeg håber, at du tilkendegiver din mening om kopiering af andre folks arbejde og idéer. Jeg skrev egentlig dette blogindlæg en måned før mit seneste blogindlæg om Jensen’s Bøfhus, som dags dato har fået knap 80.000 besøg og over 100 kommentarer. Det følgende blogindlæg er derfor højrelevant for danskerne, og især iværksætterne skal tage stilling til, hvilken side de vælger: Skal vi kopiere hinanden, eller skal vi opfinde nye ting?

Min egen historie er uinteressant, derfor vil jeg tale om lakridser

Jeg har selv været part i kopisager og siddet på begge sider af bordet. Derfor kan jeg sagtens sætte mig i begge parters sted. Kopierer vi hinanden, ender vi med Kina-tilstande, hvor nyudviklingen går i stå, og vi får et samfund uden regler (Se her to eksempler på kopiering Burberry, Lego, som blot er toppen af isbjerget), hvor danske virksomheder ikke kan lancere deres egne varemærke- eller designbeskyttede produkter, fordi kineserne har købt retten til deres varemærker eller registreret designrettighederne, før danskerne nåede til Kina. Nu kommer jeg fra software-branchen, og det kan for mange være svært at sammenligne; ”hvilket program ligner en andens program mest, og hvem kom først?”. Derfor har jeg taget udgangspunkt i noget, som alle kan forholde sig til: æg og lakrids!

Det er vel okay at kopiere et lakridsfirma

Danskerne elsker lakrids – rigtig meget lakrids. Så fik en ung iværksætter en god idé: at lave endnu lækrere lakridser leveret i lækker, specialdesignet emballage. Idéen var så god, at jeg ser flere og flere kopiprodukter på de danske hylder, og det synes jeg ikke er i orden. Hvorfor? 1. Vi skal værne om iværksættere i Danmark. 2. Man kan ikke bare kopiere andres idéer, men må udvikle nye. 3. Store som små virksomheder må respektere hinandens varemærker.

Lad os tage hul på lakridshistorien, som begynder i Irma

irma_logo Jeg står i Irma og øjner en lækker lakridsemballage. Jeg antager, at det må være de omtalte Bülow-lakridser, for jeg kan kende dem på emballagen. Da jeg kommer ud fra Irma og smager lakridserne, er det til stor skuffelse ikke de kendte lakridser, men derimod Irmas egne, hvis emballage er kopieret efter Bülow-lakridsæsker. Irma gør ellers normalt alt korrekt – senest har de besluttet, at de ikke vil sælge produkter med burhønseæg, og de må siges at være kendte for god adfærd på alle mulige måder. Det kan ikke siges, at de er helt alignet, når det gælder lakridsemballage. Men det er ikke kun Irma, som er galt på den, for Netto har med Karlsens Krydderier også kopi-lakridsemballage, og det er endda kun et lille uddrag af de danske virksomheder, som har kopieret en iværksætters lakrids-mesterværk. Så nej, det er ikke kun i Kina, man bliver kopieret – det foregår også i selv velansete danske virksomheder.

Hvor går grænsen?

Selvfølgelig skal vi lade os inspirere af hinanden, så vi sammen kan skabe bedre produkter, men når inspirationen går så tæt på, at man som kunde kan tage fejl af produkterne (som jeg gjorde i Irma), så er man gået for langt. Selvfølgelig kan man ikke have retten til at producere lakrids eller benytte sig af alm. emballage, men enhver kan jo se, at de har kopieret en god idé. Lad mig komme med nogle gode sammenligninger af de forskellige kopivarer, så du med dit blotte øje kan se de slående ligheder: billede Tekst til billedet ovenfor: Netto har endda farvet ”A” som de er på Bülow-æsken. Ligesom størrelsen og formen på æsken er fuldstændig identisk! Der er da ikke noget at sige til, at man som forbruger ender med de forkerte produkter i indkøbskurven.

Toke-nyt

Nu havde vi for nogle uger siden sagen om ”Jensen’s Bøfhus” vs. ”Jensens Fiskerestaurant”. Der var i hvert fald 100.000 danskere, som syntes, at det var helt i orden at bruge en anden virksomheds varemærke (lad det nu ligge..). Men i denne sag kan man måske bedre forholde sig til det? Nu er det nemlig den lille, som bliver kopieret af den store. Måske du ikke helt kan følge mig, så lad mig nævne et af danskernes favoritvaremærker: Arne Jacobsens stil-ikon ”Ægget”!

Hvad med, at vi begynder at kopiere æg?

aegget Hvordan ville danskerne se på det, hvis vi alle sammen gik i gang med at kopiere Arne Jacobsens ”Ægget” med ekstremt små designændringer? man kan vel ikke have eneretten på at lave en rund stol, som er formet som et æg? Jeg kan love dig for, at så ville danskerne hoppe op af stolen. Nej, dét må man ikke! Det er jo klassisk dansk design, og den kender vi jo alle osv. Det kan lyde pudsigt, men det er lige så slemt at kopiere en lakridsemballage, som det er at kopiere en lænestol. For fælles for dem er, at der ligger mange timers arbejdskraft i udvikling af produktet, det er en iværksætters gode idé, og så må man respektere andre folks opfindelser; det er deres rettigheder. Loven tager kopiering af produkter så seriøst, at der gives op til 6 års fængsel for at kopiere danske designklassikere, således som det blev beskrevet i Berlingske Business. Jeg har undladt at diskutere forskellen mellem varemærkeret og designret, da det i den konkrete sag om lakridserne ikke burde være tvivl om, at der er virksomheder, som snylter og udnytter Bülow Lakrids’ æsker.

Boykot eller ej, kopisterne må seriøst tænke sig om en ekstra gang

Forbrugeren burde boykotte kopi-lakridserne og bakke op om de originale i stedet. Og så vil det klæde de mange store lakridsproducenter og forretninger i Danmark at opfinde deres egne lakridsemballager og i øvrigt betale kompensation til iværksætteren, som har måttet se sin idé kopieret og udvandet så grelt og så mange gange, at det gør ondt i mit iværksætterhjerte. Her kan man tale om, at Johan er oppe i mod Goliath repræsenteret ved blandt andet Irma, Netto og nå ja alle de forbrugere, som køber kopi-varerne. Hvor går din grænse? Toke Kruse

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

9 Comments

  • Mads siger:

    Jeg har været ude for det samme med at jeg troede jeg havde købt Johan Bülows lakridser, men det var i stedet en kopi fra Irma. Og jeg tog også fejl af emballagen.

    Super godt indlæg om et meget vigtigt emne.

  • Christoffer siger:

    Hej Toke.
    Jeg kan kun give dig ret.

    Men omvendt; målgruppen der køber kopiprodukter; om det er møbler, lakridser, designerlamper eller noget helt tredje – er formentlig ikke i nærheden af tanken om, at købe det originale alligevel…

    Det er vel i sidste ende et spørgsmål om indstilling og holdning, som du også viser her på skrift, som afgør hvorvidt vores moral ’tillader’ købet eller ej. Jeg håber dog omvendt, at det er de få, som rent faktisk formår at forveksle Den Originale Vare med Discount Udgaven… 🙂

    Tak for god læsning. Christoffer

    • Toke Kruse siger:

      Tak Christoffer for din kommentar. Ja det er klart den etiske del, som vægter højest, men når man som fx Netto lægger sig så tæt, så er det i mine øjne også ulovligt.
      Toke

  • Steffen siger:

    Hej Toke

    Super indlæg!

    Jeg mener dog at jo flere kopier der kommer på markedet, jo stærkere står “orginalen”. Der er jo ingen tvivl om hos danskerne hvem der var på markedet først.

    Så når du medbringer en “fake” lakrids som værtindegave, er modtageren klar over at du har været lidt nærig 🙂 Og dette styrker Johan´s brand, da han primært sælger sine produkter til folk der sætter pris på hans brand og kvalitet (sælges primært i speciel-butikker,og ikke i Netto) 55 kr. pr stk.

    Det er vel det samme hvis man sammenligner Netto´s Cola Minus & Coca Cola Zero. Der er det heller ikke ny-tænkningen der står frem 🙂 Lad os antage at begge produkter smagte ens, er der folk der ikke vil ses på gaden med en Cola Minus, og disse er Johans målgruppe (vil jeg tro)

    Jeg handler selv med Kina, og ser dette på daglig basis. Find et billed på nettet og 4 uger efter sidder du med en identisk vare. Jeg mener dog ikke altid det er en skidt ting hvis du har et stærkt brand.

    Det var sgu lige første gang jeg skrev på en blog 🙂

    De bedste hilsner

    Steffen

    • Toke Kruse siger:

      Hej Steffen. Tak for din nice kommentar. Hvis en virksomhed snylter på en anden virksomhed, så må de betale kompensation. De har brugt tid på at udvikle virksomheden og hvis de har retten til varen, så må man respektere det. Det er klart, at der altid vil være en debat om det er inspiration eller kopi. Lige i sagen med Bülow Lakrids, så er der ingen tvivl om, at Netto fx har kopieret disse æsker i håbet på at sælge mere. Go’ dag 🙂
      Toke

  • Kasper siger:

    At tage debatten synes jeg helt bestemt man skal, og jeg er klar over at du ikke er journalist, samt dette er en blog. Men at du ikke har lavet research eller anskuer dette fra flere vinkler end den fremstilling du gør, er nok grunden til at dette er indholdsløst.. Man kan jo også vinkle den til at man burde kopiere hinanden så meget som muligt for netop at få bedre produkter ud til forbrugerene. Så er det jo op til den enkelte kunde at bestemme hvilket produkt der er bedst for dem. Johan har jo ikke opfundet lakrids, selv om “pirater” driver rovdrift på hans design.

    Faktum er jo at Johan Bülow ikke fik registreret sit varemærke i god tid. At han var ung og uerfaren er dersværre ikke en undskyldning.
    Du kan læse om det her: http://www.dkpto.dk/media/21892984/bulow lakrids.pdf

    Her kommer johan også med gode råd til ikke at lave samme fejl som ham. Faktum er jo at ægget stadig er ulovligt at kopiere i 26år endnu, da de rent faktsik fik det registreret. Man kan du købe dem ulovligt i England.

    • Toke Kruse siger:

      Hej Kasper. Tak for din kommentar. Tror ikke jeg har sagt jeg er eller vil være journalist. Jeg har en holdning til tingene og vil gerne udbrede min forargelse over, at store virksomheder (Irma, Netto osv.) udnytter en iværksætters gode idé – uanset om iværksætteren har registreret sit varemærke eller ej, så er det – som jeg beskriver – også et spørgsmål om etik. Dernæst handler det jo ikke om hans lakrids, men udelukkende om hans emballage. Og selvom han ikke har fået registreret hans varemærke (det specielle æskedesign), så er der også en grænse for, hvor meget man må kopiere et design – da jeg (heller ikke) er advokat, så må eksperter tage stilling til det – intet er et faktum i jura før en dom er afgivet 🙂 Jeg har valgt at sammenligne med Arne Jacobsens stol, fordi mange så absolut ikke kunne drømme om at kopiere den, fordi det er “klassisk dansk design”.

Leave a Reply