Jeg har arbejdet remote i 20 år. Ja, faktisk var de første personer på mit team et par freelancere fra Jylland samt en person 15 km væk, mens jeg sad i en kælder i Søborg og solgte hjemmesider. Senere flyttede jeg til USA (San Francisco) med et udviklerteam, mens virksomheden Billy voksede fra det danske kontor. Ingen af de gange, hvor jeg endte i remote teams, skyldtes det et bevidst valg, eller at jeg havde læst om den arbejdsform. Nej, det kom så naturligt og ud af den digitale verden, at det for sådan en computer-gut som mig var unødvendigt at have et fast arbejdssted at møde ind alle mand. Jeg er vokset op med internet og computere på mit gymnasium, så det har altid været naturligt for mig at arbejde sådan. I dette blogindlæg får du syv råd inden for remote, som kan hjælpe nybegyndere inden for denne arbejdsform. Derimod er indlægget dybt ubrugeligt for dig, som har arbejdet på remote teams i de seneste to årtier.

1. Remote betyder, at du stadig skal møde ind på kontoret

Tro ikke, at fysisk kontakt ophører, fordi du nu arbejder remote. Ikke alt egner sig til remote, og med en hjemmearbejdsplads eller kollegaer spredt ud over landkortet finder de fleste hurtigt ud af, at man mangler fysisk kontakt, nærvær og den løbende dialog, der udspringer på et fysisk kontor. Derfor er et af mine råd, at du skal have faste dage med dine kollegaer for at opnå og opbygge personlige relationer. Det gør internettet nemlig ikke for dig – i hvert fald ikke på samme måde.

2. Remote skal komme naturligt

Det at arbejde remote er krævende, fordi du sidder væk med ”fingeren på pulsen” fra kontoret. Derfor er det også centralt, hvis det skal være en succes, at det ligger naturligt for dit teams arbejde. Ikke kun for dit, men også for dine kollegaers. Er der tidsforskelle mellem remote teams, kræver det en højere grad af koordination og fortsat faste tidspunkter, hvor man har krydsende arbejdstider. På den måde kan man koordinere arbejde og leverancer mellem sig. Det er en teamindsats at arbejde remote.

3. Har I en arbejdsuge, hvor man ikke kan arbejde hjemmefra, så er den gal

De fleste jobs, som består af kontorarbejde eller arbejde fra en computer, kan udføres remote. Derfor bør det også være det mest naturlige i verden at have hjemmearbejdsdage, uden at du skal spørge din chef om lov. Men klart – det er en kulturbærende aktivitet, og man skal være enige om præmissen. Der kan være mange formål med at arbejde remote, men de bedste argumenter er: Få mere arbejdstid og mindre transport, fokuser på dine opgaver uden forstyrrelser, og få flere talenter på dit team trods lange afstande mellem de dygtigste folk. Fleksibiliteten er i sig selv tillige for mange af stor værdi.

4. Afkort møder til højst 30 minutter

Møder varer per definition ikke en time eller mere. Møder skal være korte og effektive, og det gælder især videokald, som kan virke endnu mere trættende. Overvej før ethvert e-møde, hvad formålet er, og hvad det ønskede outcom skal være. Minimer antallet af deltagere og hold fast i en stram tidsplan, hvor det er okay at afslutte mødet før tid.

5. Skriftlige agendaer er vigtige

Det er vigtigt, at mailkommunikationen bliver klar og entydig, når der arbejdes på remote teams. Træn derfor korte e-mailformater, og stil efter ét budskab i hver mail – du kan ikke lige spørge en kollega om en uddybning eller få svar på et par spørgsmål på samme måde, som hvis I sad på et fysisk kontor. Hvis remote skal være effektivt, skal kommunikationen være klar fra starten. Og nej, online-chat-værktøjer er ikke en god nok undskyldning for, at mails kan være upræcise, fordi man blot kan sende en efterfølgende præcisering dér.

6. Selvom du ofte arbejder hjemme, melder du dig stadig ’tilgængelig’ og syg

Det er en misforståelse at tro, at hvis man er ‘ude af syne’, behøver man ikke at informere sin leder eller sine nærmeste kollegaer, hvis man ikke arbejder eller har andre planer. Netop fordi I ikke ses fysisk, er det ekstra vigtigt, at du tilkendegiver din ankomst eller er synlig på anden vis. På den måde får man også en kultur, hvor man ved, at man let kan række ud til hinanden og ikke sidder helt alene, som var det en boble afkoblet fra alt og alle.

7. Remote løser ikke alt og skaber også afstand mellem folk på teamet

Husk, at fysisk tilstedeværelse stadig er en nødvendighed. Sørg derfor for fysiske events og kontakt så ofte, som det er muligt, således at de personlige relationer opretholdes og plejes i nærvær og øjenhøjde. Den digitale verden kan en masse, men et godt håndtryk og et skulderklap kan man ikke få over internettet.

Bonus og lille opsang

Hav digitale værktøjer som en fast del af jeres hverdag for at få remote arbejde til at fungere optimalt. Det kan være alt fra opgaveplanlægning til medarbejderfeedback på teamet (brug fx Successteam.com til at have adgang til teamets puls). Det sikrer en ensrettet kultur og indsigt i hinandens opgaver. Tjek samtidig jævnligt ind med sms, telefonkald og måske mere sporadiske kommunikationsformer som fx Slack, afhængigt af temperament.

Remote arbejde er ikke effektivt i sig selv – det kræver disciplin og klar kommunikation på tværs af teamet, hvis det skal virke, og I skal skabe en velfungerende arbejdsplads.

God fornøjelse!

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply