Der er selvfølgelig ikke én formel på, hvad der gør, at en virksomhed er god, men jeg har samlet nogle af de vigtigste faktorer, som – allerede inden man bryder igennem – sandsynliggør, at en virksomhed lykkes og bliver til en succes. Én ting har jeg lært: At hvis man netop har den slags virksomhed, er det også tilsvarende lettere at tiltrække talenter til at nå i mål, sådan så opbygningen af et solidt team bliver lettere.

Brug derfor blogindlægget som inspiration forud for din næste kapitalrunde, eller når du skal ansætte talentfulde nøglepersoner til din virksomhed.

Jeg interesserer mig primært for it, software og teknologi-virksomheder, fordi jeg stort set ikke har lavet andet de sidste 15 år. Derfor tager blogindlægget også kun udgangspunkt i denne slags virksomheder og de mekanikker, som er væsentlige for denne type. Lad mig lægge ud med nogle af de måleenheder, som indikerer, hvorvidt din virksomhed kan blive succesfuld.

Kortlæg de vigtigste grundelementer

I den følgende liste har jeg udvalgt syv elementer, som du kan holde din virksomhed op imod og bruge til at navigere i forhold til. I en it-virksomhed er de syv vigtigste faktorer følgende:

  • Hvor unik er virksomheden/produktet, der sælges? Det kan være selve produktet, netværket, der er en del af produktet, eller sammensætningen af mange forskellige faktorer. Eller måske teamet, som er helt sublimt.
  • Hvor skalerbar er jeres forretningsmodel? Hvordan kan I tjene penge, og hvilke mekanismer fungerer med jeres model? Kan jeres forretningsmodel skaleres, og ligger det indlejret, at der kan ske en eksponentiel vækst, i takt med at I slår igennem på markedet?
  • Hvordan er jeres vigtigste performance-parametre? Hvad er jeres livstidsværdi for kunderne (LTV), hvad koster det jer at få en kunde (CAC), og hvor meget betaler en kunde i gennemsnit om året (ARPU)? Generelt for SaaS-firmaer skal CAC hentes hjem i omsætningen inden for de første 12 måneder og maksimalt udgøre 1/3-del af LTV.
  • Hvad er omsætningen eller antallet af signups? Det siger noget om, hvorvidt I har fået bevist, at der er en efterspørgsel efter jeres produkt. Er der allerede kunder eller efterspørgsel efter jeres produkt? Også inden I nødvendigvis har lanceret?
  • Hvad er trenden i virksomheden? Stiger antallet af signups, er der vækst, og viser virksomheden allerede nogle gode takter som fx øget omsætning, flere og flere signups etc.?
  • Praktiske erfaringer. Har I allerede været ude på markedet, har I måske allerede noget insiderviden, der afslører interessante sammenhænge eller understreger, at jeres idé ER god?
  • Markedet. Hvordan er markedet i øvrigt med lignende koncepter? Hvordan er konkurrencen, og hvad gør du for at kæmpe imod dem?

Er idéen god nok, og du har det rette team, kommer resten løbende…

Den gode idé går hånd i hånd med det gode team. Uden teamet, ingen fremtid for selv den mest geniale idé. Derfor vil det mest afgørende være at have et team (dem, som skal eksekvere og drive forretningen) foruden den gode idé. Det bliver sagt igen og igen, at teamet er altafgørende, og det kan da heller ikke siges tilstrækkeligt mange gange, men hvis teamet ovenikøbet arbejder på en genial idé, så har du de rette ingredienser til at skabe et fundament, der vil tiltrække yderligere talent, kapital og kunder.

Se din præsentation fra modtagerens sted

Det lyder måske indlysende, men fremlæg din præsentation med modtageren for øje ved at sikre dig, at modtageren får svar på de mest åbenlyse spørgsmål, som vedkommende måtte ligge inde med. Det kan du gøre ved at have styr på og overblik over de syv punkter ovenfor.

De syv punkter siger alle sammen noget om, hvad sandsynligheden er for, at jeres projekt lykkes. Har I gode erfaringer med lignende projekter og er endda lykkedes med noget før, så øger det muligheden for at gentage den succes. Har produktet allerede skabt omsætning eller brugere, fortæller det mig noget om, at der rent faktisk er en reel interesse for projektet. Jo mere sandsynligt det hele bliver, jo mere tror andre end dig selv også på idéen.

Konklusion: Så hvad skal du sikre dig?

For det første skal du gøre mig så hooked på din idé, at jeg ikke kan lægge den fra mig. Det kan være, at du har en så vild vækst, at man simpelthen bliver nødt til at være en del af det, eller at din idé løser et interessant problem, som andre ikke har løst godt eller tænkt på at løse.

Ud for din præsentation skal du sandsynliggøre, at væksten fortsætter eller vil komme. Det kan være ud fra en prototype eller nogle klare tendenser i markedet, som understreger, at du er en del af noget potentielt stort.

God weekend

Toke

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

5 Comments

  • Aske Sønderby Knudsen siger:

    Har læst mange af denne slags blogindlæg, men når du begynder at komme med konkrete parametre såsom: “Generelt for SaaS-firmaer skal CAC hentes hjem i omsætningen inden for de første 12 måneder og maksimalt udgøre 1/3-del af LTV.”
    Så giver du virkelig noget info jeg kan bruge til noget, så tak!

  • Toke Kruse siger:

    Hej Aske!

    Det var godt at høre. Faktisk har din kommentar givet mig anledning til at skrive et blogindlæg om netop SaaS-firmaer. Så der kommer mere konkrete fif og råd… formentlig i næste uge 😉

    Toke

    • Aske Sønderby Knudsen siger:

      Fedt, fedt fedt 🙂

      Vil netop snart ud og søge teammedlemmer og kort efter også investeringer, så det passer rigtig fint ind.
      Men ved ikke om man kan kalde EduMode SaaS når vi udbyder læringsspil. Det bliver abonnementsbaseret og kører direkte i browseren (bl.a.), men den økonomiske værdi skolerne får ud af det er ikke det bærende element i vores value proposition.

      Uanset hvad så skal jeg jo nok få noget ud af det 🙂

      P.s. det ville være fedt at få en mail når du svarer på kommentarer herinde, det var lidt tilfældigt at jeg vendte tilbage til denne post. (Men nu gør jeg det så alligevel fremover).

  • Poul Bohn Christoffersen siger:

    Vi er en teknologi produkt virksomhed og har et produkt som 85% medvirker til reduktion af drivhusgasser og sparer 90% strøm i forhold til konventionelt produkt – marked iflg branche-org. er på 95 mia USD og i stigning pga klima forandring. Vi har dansk kunde i butikken men nu har også Kina meldt sig for at købe teknologi – men vi er slet ikke klædt på økonomisk til den kinesiske opgave. Team’et har global erfaring og netværk og kan. Vi mangler investor/er som har erfaring med skalering og opbygning af stor virksomhed – i vores tilfælde ikke bare for at blive stor og tjene mange penge….det er også OK, men dette produkt kan faktisk lave en mærkbar forskel !
    Mangler tech investor eller lynkursus i at finde en med skalerings-erfaring af industri produkt.

Leave a Reply