Når jeg kigger tilbage på min tid i Billy, solgte vi aldrig et online-regnskabsprogram til kunderne. Selvom det lyder som det mest logiske i verden – og en overraskelse for mange, ville det have endt som et mareridt, og der var helt sikkert heller ikke kommet et exit ud af det som slutningen på dét eventyr. Nå, tænker du: I havde da ellers det dobbelte bogholderi, og man kunne udregne moms, sende fakturaer og indtaste regninger. Ja, korrekt, men historien var en anden. Brandet stod for noget helt andet, og det vil jeg zoome ind på her.

Vi iværksættere ved jo alle, at regnskab er drønkedeligt, uoverskueligt og bøvlet. Vores hjerte går simpelthen i stå, og vi tager en ”morfar”, hvis vi så meget som nærmer os et traditionelt regnskabsprogram. Og netop dét blev missionen i Billy: at gøre et regnskabsprogram tilgængeligt og appellerende for alle. Det kan man kun gøre på én måde: ved at sælge det som noget andet. Så det gjorde vi på en intelligent og gennemtænkt måde, nemlig ved at bygge det stærke brand Billy.

Runde kinder og søde briller blev ansigtet på noget let, tillidsvækkende og enkelt

Vi tog udgangspunkt i der, hvor iværksætteren befandt sig, brugte dagligdagsbegreber og kommunikerede adgang til frihed, overblik og lethed fremfor funktioner i et regnskabsprogram. Vi fortalte gennem et simpelt slogan, at vi for det første var det letteste regnskabsprogram på markedet. Dermed fik man en rimelig idé om, hvad vi som software var. Men dernæst skyndte vi os videre med vores maskot, ”Billy”, som var denne hyggelige fyr med runde kinder og søde briller. En figur, som symboliserede tillid, nemhed og tryghed. Noget ligefremhed, som var let tilgængeligt, selv hvis man ikke havde et clue om regnskab. Her kunne du overlade det svære til Billy og fokusere på alt det sjove selv. Og skulle du have interesse for, hvordan din forretning egentlig klarede sig, ja, så præsentererede vi disse tal på en ny og overskuelig måde uden begreber, du kunne snuble over og slå dig på. Vi gik nøgternt til værks og frasorterede alle regnskabsbegreber og erstattede dem med ord, der var lige til at forstå uden en ordbog eller en bogholderuddannelse. Og ikke nok med det, vi brugte farver til at forklare positive ting med grønt og negative ting med rødt: Fakturaer, som var grønne, og regninger, som var røde.

Vi var først på markedet med en sådan mission og skabte med maskotten et helt univers, som bar virksomhedens storytelling. Det var en ny tradition i Danmark, som blev skabt her. Man kan sige, at vi gjorde alt for at tage traditionelt ”regnskab” ud af regnskab og i stedet forme det til noget, som modtageren gerne ville identificere sig med og tage til sig. Som fx den ”frihed”, som du får, når du har økonomisk overblik med Billy.

Når vi talte om de store konkurrenter, var det altid med henvisning til ordet ”traditionelt”. Det var også en konsekvent strategi, at vi talte om ”brugere” snarere end kunder. For os handlede det om, at der var nogen, som vi servicerede, og at vi skulle sikre os, at de kunne bruge systemet. Det var ikke bare nogen, som vi skulle have penge ud af.

Sammenfattende kan man sige, at vi var oppe imod det gamle, besværlige og kedelige, traditionelle regnskabsprogram, som blev udfordret af, at vi solgte lethed, frihed og tryghed. For hvad tror du egentlig, en iværksætter ville vælge? Ja, han eller hun ville naturligvis vælge Billy, fordi vi var de første i verden, der satte ansigt på regnskab, og som appellerede til iværksættere og små virksomheder. Til allersidst var det således heller ikke et online-regnskabsprogram, som Ageras købte. Nej, det var et brand med en masse aktive brugere, der elskede Billy – de elskede da ikke regnskab, og gør det sikkert heller ikke i dag.

Hvor får du skabt dit eget stærke brand?

Det nytter altså ikke at skabe et fantastisk produkt, hvis ikke du også har skabt et fantastisk brand. For dit produkt skal kunne mærkes. Og dét kræver andet og mere end innovative funktioner, automatisering og god kundeservice. Nogle gange kræver det først og fremmest runde kinder og søde briller, de rigtige farver og en hel masse tilgængelighed, tillid, tryghed og lethed. Og hele den pakke, kan du få hos Followers.dk.

Tak, fordi du læste med!

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply