Ina Thuesen skrev på LinkedIn, at jobsamtaler handler alt for meget om utallige personlighedstests, lange rekrutteringsprocesser og nedslidende samtaler, hvor man udspørges om alverdens ting, uden at jobbet er sikret. Helt forbløffet sidder jeg tilbage. Jeg kunne ikke drømme om at gennemføre et så langhåret ansættelsesforløb. Jeg ser mennesker anderledes og kigger altid efter én specifik ting, som ingen test kan vise. Derfor gør jeg sådan her i stedet:

Mødet starter med en kop kaffe på mit kontor

En typisk jobsamtale foregår ved, at et engageret menneske har kontaktet mig, fordi vedkommende insisterer på at arbejde sammen med mig. Allerede inden mødet har jeg gjort mig nogle ganske få overvejelser om, hvor han eller hun ville kunne passe ind i forhold til sine kompetencer. Jeg ved faktisk altid, hvilke teams jeg har brug for at styrke. Det nye menneske møder jeg fysisk på mit kontor (eller zoom, hvis den fysiske afstand besværliggør et førstehåndsmøde), hvis det indledende kontaktpunkt har levet op til relativt simple kvalifikationskriterier, nemlig et match i personlighed og identificerbare kompetencer.

En jobsamtale handler om at finde talentet i mennesket

Jobsamtalen går i gang yderst uformelt og handler mere om vind og vejr end om, at ‘nu skal du have et job!’. Med det mener jeg, at jeg er mere interesseret i personens adfærd og handlingsmønstre end i at spørge om, hvad vedkommende kan. Når jeg har en klar fornemmelse for, hvem han eller hun er som menneske, går jeg over til de konkrete kompetencer. Hvad har du arbejdet med før? Hvad kan du, som andre ikke kan, og hvad gør du bedre end gennemsnittet? Jeg er altid mest optaget af at finde talentet i mennesket. Det er dét, der gør ansættelsen til en succes for både medarbejderen og virksomheden. Og alle har noget, som de er rigtig gode til; det er bare ikke altid klart for alle, hvad det er. Dét er imidlertid det vigtigste for mig og noget, som personlighedstests ikke afslører.

Personlighed er klart en forudsætning for, at jeg tager mødet. Det kan jeg bedømme på ganske kort tid. Typisk et par sekunder. Det kan handle om, hvordan han eller hun skriver, udtrykker sine forventninger eller metoden, hvorpå vedkommende har fået mødet med mig i hus. Jeg vil gå så langt som at sige, at en stærk personlighed også er en stærk, nødvendig kompetence.

Omkring det menneskelige plan kan man opsummeret sige, at hvis du har en personlighed, der falder i min smag (og vice versa), og allerede indledningsvis har medsendt et veldefineret kompetencesæt, som jeg kan se passe ind i min portefølje, så har jeg jobbet til dig inden for en overskuelig periode.

Personligheden og den rette indstilling kommer man altså langt med, og der er ret ofte en gensidighed, når jeg møder folk, der har kontaktet mig: Vi kan lide hinanden. Det er ret centralt og i øvrigt sammenligneligt med det mere traditionelle jobmarked. Store, anerkendte virksomheder får jo også ansøgere, der gerne vil arbejde i firmaer, som tiltaler dem. Det udspringer fx af ens fælles værdisæt.

Hvorfor er talentet så vigtigt at finde frem for en selv og virksomheden?

Succesfulde virksomheder bygger på mennesker, som hver især har et talent. Nogen talenter er mere sjældne end andre, men fælles for dem er, at de til sammen skaber en hver virksomheds succes. Derfor er det også vigtigt i en hver organisation, at man ved, at menneskerne på ens team stortrives, og at der er flow i de ting, som udrettes hver eneste dag. Derfor er en væsentlig del af en god ansættelse også at finde frem til, hvad denne person kan (og allerhelst, hvad personen gør sig allerbedst i jf. afsnittet ovenfor) og hvordan teamet som helhed kan opbygge en god kultur og favne folks forskelligheder. I af de virksomheder, som jeg ejer, Successteam.com, har vi udviklet et lettilgængeligt værktøj til at indsamle løbende anonymt feedback fra virksomhedens talenter, som følges på tilbagevendende basis igennem enkle og ligetil-udsagn. På den måde kan en virksomhed og teamet sikre sig, at der er fokus på, at samarbejdet er optimalt med de løbende tilpasninger og inputs, som kommer i et konstant flow. Helt konkret går feedbackloopet ud på at måle på: Performance, Stress, Motivation og Tilfredshed. Fire faktorer eller hjørnepiller for et have de bedste rammer for succes.

Fordele og ulemper ved intuitiv jobansættelse

Jeg deltager typisk i virksomheders startfase, hvor økonomien ikke er til store, forkromede rekrutteringsprocesser. Til gengæld er de virksomheder så innovative, agile og anderledes, at det i sig selv har en vis tiltrækningskraft. Så den første fordel må være, at metoden er yderst billig og effektiv, hvis man mærker efter og kommer ind til kernen af det menneske, man sidder overfor.

Selvfølgelig betyder det, at man ikke har lange personlighedstests som dokumentation, men omvendt er der så et større fokus på at se mennesker klart og søge efter fællesnævnere og bæredygtige byggeklodser. Med min efterhånden ret lange erfaring med ansættelser har jeg også lært, at jeg rammer mere rigtigt med den intuitive metode frem for med en lang, opslidende og formel rekrutteringsproces. I sidstnævnte ligger vægt og fokus på, at det er NU, man skal ansætte. Jeg vil hellere ansætte, når muligheden for at få den rette opstår. Det kræver en højere grad af agilitet og åbenhed, når det nu er en naturlig del af mit DNA konstant at udvide mine teams.

Konklusion

Jeg vil ikke anbefale, at man foretager intuitive ansættelser, hvis man er helt ny på området. Det er åbenlyst en fordel, at man kender ansættelsesrammerne og har erfaring med at finde ind til et menneskes kompetencer relativt ubesværet. Den anden del af en ansættelse, som er afdækningen af et nyt menneskes personlighed, er derimod nemmere for de fleste, selvom der for den uprøvede kan være udfordringer med at ansætte andre typer end en selv. Med det mener jeg: Det kan være svært at kortlægge nøjagtigt de kompetencer, man mangler eller skal finde, mens det er nemmere at forudse, om man kan se sig selv arbejde med vedkommende.

Groft sagt skal man hyre, når de rette folk banker på døren, men ikke for enhver pris. En god start i et nyt job forudsætter trods alt, at der er opgaver nok til at udfylde en arbejdsdag.

God vind!

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply