Af Martin Vesth

Med sit lange, ikoniske skæg læner Toke Kruse sig tilbage i en spansk kurvestol. I den glimtende pool i baggrunden reflekteres hans nye iværksætterborg, eller Marbella Mansion, som villaen er døbt. Han har udjoggede Birkenstock-sandaler på og er iført et par shorts samt en stor, sort cowboyhat til at skærme for den bagende sol, der danser på en lyseblå himmel uden en sky. Her er højt til loftet, og med godt 1.400 personlige følgere er han ikke et produkt for masserne, men for folk, der godt ved, at det betaler sig at følge en original.

Til daglig er jeg pressechef for Toke Kruse og følger ham på tæt hold. Jeg vil nu grave dybere ned i hans liv. Jeg har kastet mig ud i et interview, i håb om at kunne give dig et personligt portræt af iværksætteroriginalen.

Hvordan startede dit liv?
Jeg har altid stukket ud. Ikke bare blandt mine fem søstre, men også i skolen, hvor mine ører var til stor debat, alt imens jeg gik og drømte om at bygge et eller andet vildt. Jeg har altid været ivrig efter at skabe ting, og da jeg blev ældre, blev det udtrykt ved, at jeg byggede virksomheder, gennem hvilke jeg kunne tjene mine egne penge. For mig har pengene aldrig været den største drivkraft, selvom de også er et bevis for, at det er lykkedes, og at ens koncept virkede. Man kan som iværksætter ikke se helt bort fra penge, fordi de er med til at gøre ting i livet sjovere og nemmere at bygge nye virksomheder fra bunden.

Hvor kommer du fra?
Min historie starter i Søborg med far, mor og to storesøstre og kort tid efter en lillesøster. Jeg befandt mig godt som den eneste dreng i søskendeflokken, og da min far og mor blev skilt, fik jeg to ekstra søstre. Med to lillesøstre og tre storesøstre har jeg altid udfordret skæbnen for at skære igennem og blive set. Det gør jeg stadig – skaber opmærksomhed om mig selv, dels fordi det er sjovt at være midtpunkt, dels fordi jeg har noget på hjerte. Og det er det sidste, som er den grundlæggende årsag til at gøre det: Jeg vil gerne påvirke folk i en positiv retning, uanset om det drejer sig om at få folk til at flytte sig på et personligt plan, eller det gælder om at få min politiske overbevisning ud over rampen med målet om at skabe et bedre Danmark.

familienSøskendeflok på fire: Matilde, Astrid, Toke og Line

 Hvorfor debatterer du?
Jeg debatterer politik, fordi jeg synes, at Danmark fortjener en bedre model med mere vækst og højere standarder. Ligesom iværksættere burde have adgang til de bedste vilkår. Jeg blander mig især, hvis emnet interesserer mig, eller hvis debatten bliver så åbenlyst ulogisk og skadelig for Danmark. Ofte handler debat i Danmark mere om uenigheden end om løsningen på problemet – stik modsat af, hvad der får iværksættere til at overleve hver dag: handling fremfor sniksnak. Hvad hjælper det, at politikerne toppes om deres uenighed, hvis ikke de sammen kommer frem til en konkret løsning og handler derefter!?

Hvad synes du, at vi gør forkert i Danmark?
Vi gør en masse ting rigtigt, men der er også ting, vi kan gøre bedre. For eksempel har vi en tendens til at tage ansvaret fra folks skuldre i troen på, at vi så hjælper dem. Men vi gør det modsatte. Selvom vi ser os selv som individualister med kontrol over vores eget liv, ser jeg masser af eksempler på, at man lægger sin skæbne i hænderne på nogle andre. Man overlader sit liv til samfundet, staten eller til nogle andre mennesker. For sådan er det med det danske velfærdssamfund. Vi vil gerne have et sikkerhedsnet, vi vil have gratis serviceydelser i samfundet og nogen, der tager sig af os. Problemet er bare, at vi bliver gjort uselvstændige. Se bare, hvor mange der render rundt i en stor virksomhed uden at blive bemærket eller udgøre en vigtig brik. De er der bare og spiller ingen væsentlig rolle. Spild af liv!

“I skolen lærer vi også, at hvis man begår fejl, så er det skidt. Det er det stik modsatte, der er behov for, når man er iværksætter.” – Toke Kruse

Hvis vi mister vores job, så er det samfundet, som skal hjælpe os – ikke os selv. Det betyder også, at mange ikke tør starte virksomhed, fordi vi fra barnsben af lærer, at vi skal have et sikkerhedsnet, ellers er det noget møg!

I skolen lærer vi også, at hvis man begår fejl, så er det skidt. Det er det stik modsatte, der er behov for, når man er iværksætter. Her er det en nødvendighed at begå fejl, hvis man vil blive klogere. Her skal man også lære at komme op på benene selv, når man fejler, for her er der ingen hjælp at hente. Alt sammen noget, som man ikke engang lærer i en folkeskole. Det er da underligt.

I Danmark må man helst ikke stikke ud. Derfor ser vi også, at alle pigerne i København har sort tøj på, og at alle ligner hinanden. Man vil helst høre til gruppen og bære den samme ”uniform” i stedet for at tage kampen op med masserne. Jeg har det omvendt: Tag det på, du har lyst til, og tænk ikke over, hvad folk tænker om dig.

I Danmark har vi hovedet oppe i røven på hinanden – ikke bare, når det gælder om at blande os i andres liv, men også hvis en virksomhed får en god idé. Så tænker danskeren: ”Så laver jeg det samme!” Det er jo ikke sådan, vi udvikler os som land med høj hast, og hvis vi har så meget tid tilovers, at vi blander os i andres liv, så er det måske på tide, at vi overvejer, om vi så ikke i stedet skulle yde en ekstra indsats og skabe noget: gøre Danmark til et bedre land.

Hvordan er du kommet igennem de mange udfordringer?
Jeg har et fighterinstinkt, for ellers havde jeg ikke overlevet min folkeskole og havde slet ikke afsluttet gymnasiet med det næsthøjeste snit på 11,6 (red.: ny skala). Eller som iværksætter, for den sags skyld. Der er ikke noget, som hedder, at man giver op. Man kæmper til sidste mand, og der findes ikke udfordringer, der ikke kan løses – men det kræver vilje hos folk. Der er altid et alternativ. Selv når der opstår uenigheder mellem folk, er der en gylden middelvej. Faktisk optager emnet alternativer mig så meget, at jeg har skrevet en bog, der hedder Plan B. En lavpraktisk bog, der illustrerer, hvordan man som menneske altid har en mulighed for at vælge noget andet og finde en løsning på alt.

interview-for-efterFoto af Toke Kruse. Til venstre taget i 2004 og til højre i 2014.

Du har stiftet mange virksomheder. Hvordan får du tid til det hele?
I dag har jeg otte virksomheder, og mit hjerte banker for dem alle sammen. Jeg har dog altid prioriteret, at andre har kunnet overtage ledelsen og styringen, så jeg har kunnet lægge min energi i én virksomhed ad gangen. For man kan ikke være alle steder på én gang, og så må man altså bortadoptere driften til en anden. Jeg har dog altid haft periodiske ledelsesmøder og sparring med mine direktører. Derfor hænger alt sammen i begge ender – jeg kender virksomhederne godt, og min sparring gør en stor forskel. Det er ofte i opstartsfasen fra idé til traction, hvor jeg er stærkest og bedst!

Hvad skaber splid mellem folk?
Penge, forskellige forventninger og forskellig indsats. Som mennesker har vi en tendens til at tillægge vores egen indsats større værdi end andres, men ofte er der mange ting, som skal gå op i en højere enhed, før ting lykkes. Jeg har mødt mange på min vej til succes – både dem, der har gjort en forskel, og dem, som bare ville have en bid af kagen. Derfor kommer man som iværksætter heller ikke uden om at sortere fra undervejs og fravælge folk. I takt med at succesen bliver større, vokser problemerne også. Så bliver folk mere og mere stædige og til tider umulige at tale med. Især hvis de har en andel af en succesrig virksomhed, og der opstår uenighed om nødvendig arbejdsindsats, vækstplaner og retning for virksomheden. Så står de fast, som støbt i beton. Al fornuftig forhandling ophører. Mine erfaringer viser, at hvis folk ikke samarbejder – selv når de er uenige – sender de sig selv i Pisserenden, og det er da trist, men sandt. Jeg har et par gange oplevet, at ellers fornuftige mennesker, som man har hjulpet gang på gang og banet vejen for, glemmer al fortid, og så står man og diskuterer med dem, som om alt bare er opstået ud af ingenting og vil fortsætte med at vækste til skyerne. Sådan er det ikke at drive virksomhed. Det kræver hårdt arbejde i lang, lang tid, og så giver det måske gevinst på den helt lange bane. Muligheder opstår ikke i løbet af nul komma fem, og succesfulde virksomheder bliver ikke store, uden at der kommer kapital ind. Hvis man negligerer kapitalens styrke og det kontinuerlige, hårde arbejde, går ting skævt. For jovist kan man få en gevinst, hvis man løber en risiko, men menneskeret til gevinst eksisterer ikke, og slet ikke hvis ikke man tror, at ens iværksætterfirma skal behandles, som var det aktier i et stort børsnoteret selskab.

Hvad får dig op om morgenen, når du skal på arbejde?
Det gør min iver efter at skabe noget bedre og løse problemer, som andre ikke har løst. At være opfindsom lyder lidt for ”Ole Opfinder”-agtigt, men jeg mener faktisk, at der ligger en stor nydelse i at være den, der først skaber noget nyt. Jeg er ikke iværksætter for at tjene penge, jeg er iværksætter for at sætte ting i gang. Og få succes med dem. Skabe nye ting. Det betyder også, at jeg ikke kunne bevare mit drive, hvis jeg skulle have travlt med at kopiere andre. Jeg har altid syntes, at det er sjovere at skrive sin egen opgave end at se efter andre. Selvom der er noget fedt ved at tjene mange penge, fordi man fx så kan købe sin drømmebil, så er det jo kun en kortvarig nydelse, mens en hverdag sammen med nogle fede, sjove og interessante mennesker er noget, man bygger ovenpå – både når det går trægt til, og når man får et nyt gennembrud.

Hvorfor provokerer du?
Formentlig fordi jeg kommer fra en søskendeflok med fem søstre. Som ene dreng må man skære igennem, og det har jeg nok lært ved at presse folk lidt og provokere kærligt. Det er lidt morsomt, at folk har sådan en tricker-mekanisme og bliver utroligt oprevne over ingenting. Og så ligger humor bare som en del af mit kommunikationsrepertoire, så lidt drilskhed skader ikke. Om ikke andet er det en fin måde at få opmærksomhed på.

Frygter du ikke janteloven?
Jeg frygter ikke for janteloven, men bliver egentlig styrket i min tro på, at det netop handler om at gå imod strømmen og skille sig ud som den person, man nu engang er. Jeg tror dog ikke på, at man skal hige efter at skille sig ud, men på, at man bare skal være sig selv. Og det kan jo i sig selv være svært for mange, hvis ikke man ved, hvem man er, hvad man står for, og hvad man vil med livet. For måske har man det bedst med at være en del af mængden og ikke blive set. Folk, der siger, at janteloven ikke findes, holder ikke, for især danskere bryder sig bare ikke om succes og om, at naboen har mere end én selv. Det er sådan, vores kultur er, for nu at kalde en spade for en spade og en skovl for en skovl. I USA roser man folk, der klarer sig godt, eller som har gjort et forsøg. I Danmark har man travlt med at pille folk ned, og hvis det går lidt skævt, så er der noget healende over det, for så var personen jo heller ikke bedre end det. Det er synd, at vores kultur er sådan, men forståeligt nok, hvis man tænker på, hvor irriterende det må være, hvis man sidder fast i et liv, hvor man ikke føler, at man har fået det ud af det, som man selv synes, at man fortjener.

logo-interviewPorsche-emblem blev skiftet ud med Toke Kruses eget ansigt

Hvad gør du anderledes i forhold til andre?
Jeg skiller mig ud, og det samme gør mine virksomheder. Jeg tror ikke, at man kommer langt, hvis man vader i andres fodspor. Man kan måske tjene penge, men helt stort, det bliver det aldrig – men okay, nogle vil tage til takke med det, de kan få ved en middelmådig indsats. Man skal tage styring over sit eget liv og skabe den virksomhed, som man selv brænder for. Hvis man lever andres liv, bliver det aldrig helt godt og ikke lige så sjovt. Man skal ikke være bange for at stikke ud eller for, at folk synes, man er en tosse.

Hvis folk synes, at jeg er en tosse, så lad dem om det. Som en amerikansk journalist skrev: Be nice to the nerds, you will end up working for them. Og jeg har nok altid været lidt af en ”nørd” – eller en, som er gået op i ting med livet som indsats. Det har ikke altid været ”hyldevarerne”, der har haft min interesse, men områder, hvorpå jeg har kunnet udfolde min kreativitet. Det har styrket min personlighed og bekræftet mig i, at man skal lave noget, som er sjovt, så kommer resten af ”sig selv”. For intet kommer af sig selv, men det føles måske sådan, når alt spiller.

Der, hvor jeg skiller mig ud, er nok på min direkte kommunikation, som samtidig er venlig og empatisk. En pudsig kombi, for folk, som ikke kender mig, vil nok synes, at jeg taler hårdt til mine kollegaer, men jeg vil dem det bedste og tror så meget på det talent, som vi jo alle bærer rundt på. Det skal bare lige findes frem.

Jeg har en ufattelig evne til at få idéer og løse udfordringer. Det går stærkt, så jeg har heller ikke altid evnet at få alle mennesker til at følge trop. Det er ikke usædvanligt, at folk ikke tror på mine idéer. Så går der noget tid og vupti, så kommer de til mig og fortæller mig, at de godt kan se perspektivet nu – længe efter at jeg har plantet frøet i dem. Jeg har helt sikkert undervejs efterladt nogle folk, som ikke har fulgt trop, fordi jeg har tænkt 10 trin frem uden at forklare alle de mellemregninger, der skal til for at nå i mål. Mit enorme drive samler folk, og på kort tid kan jeg stille et superteam, der vil løbe samme vej som mig og tage del i de samme drømme. Jeg kommer ud af en stor familie, så jeg har fra barnsben lært, at man ikke kan det hele selv, og at man skal omgive sig med dygtige mennesker. Man når længst, hvis man kan løfte i flok. Og det bedste team, er sjælden en kopi af en selv. Diversitet.

Hvem samarbejder du med?
Originalitet er kernen til alt godt. Med originale folk får du originale idéer, og med originale idéer kan du skabe banebrydende virksomheder. Så man kan vel sige, at jeg søger originaler i sandaler. Folk, der skiller sig ud og tør at stå ved det. Det kan være alt fra en udvikler og til en forretningsmand med en stærk personlighed.

Det er ud fra det kriterium, at jeg har sammensat teamet i min seneste virksomhed. En flok masterminds og originaler, der brænder for at slå igennem med vores fælles virksomhed. Vores fælles vision. Og vent og se, dét team, vil ikke blive overset i 2017 eller i fremtiden for den sags skyld.

i-interviewet

Du kan læse mere om Toke Kruse på www.wernervaleur.com/om-toke-kruse

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply