Politikere, taxiselskaber og andre modstandere af Uber: Er det ikke på tide, at I flytter ind i 2014? Tiderne er skiftet, og et taxi-monopol i Danmark kan ikke længere holde vand, med kunstigt høje taxameterpriser og kunstigt lave bilafgiftspriser. Det er simpelthen for gammeldags at tro, at man kan opstille et langt sæt regler, som for det første begrænser konkurrencen og for det andet skader forbrugernes mulighedsrum.

Uber er kommet for at blive

Danmark kan tage kampen, ligesom andre forældede samfund har gjort det samme, men det ændrer ikke på, at services som Uber og AirBnB er kommet for at blive. Politikere kan ikke (mis)bruge deres magt og etablere karteller og unfair konkurrence, som udelukker forbrugerne fra at få det, som de gerne vil have. Det er åbenlyst, at Uber udfordrer de eksisterende regler, men hvis forbrugerne i sidste ende ønsker denne form for service, og loven forbyder den, så må reglerne laves om. Før eller siden bliver det normen, sådan som Uber gør det, så måske det er på tide, at taxaselskaberne sadler om.

Konkurrence er sund og nødvendig

Da jeg boede i Danmark og havde besøg fra udlandet, var folk altid forundrede over, hvorfor der kun kører store, flotte miljøsvinende mega-taxier rundt i Danmark, når der andre steder, som fx San Francisco, nærmest kun kører små, miljøvenlige hybride el-taxier? Svaret er klart: Taxi-branchen i Danmark har haft alverdens fordele, som har kostet forbrugerne dyrt. Ikke alene har taxi-firmaerne haft store økonomiske fordele ved at købe de tungeste biler i klassen pga. taxi-frikørselsreglen. Taxameterpriserne holdes også kunstigt oppe pga. de strenge krav om taxi-licenser, og taxiselskaberne aftaler selv disse priser. Det fremgår da også af Danmarks Statistiks opgørelser, at priserne siden 2000 er steget med 60 %, dobbelt så meget som inflationen. Men den tid er ovre nu, og allerede fra 2015 bliver taxierne mindre, fordi frikørselsordningen stopper. Det vil selvfølgelig betyde, at vognmændene presses til at købe billigere biler, og i værste fald stiger priserne. Der er altså brug for services, som udfordrer de traditionelle brancher, og her er Uber et glimrende eksempel, som vil styrke konkurrencen og alt andet lige give det, som forbrugerne ønsker. Taxi[1]_1

Kunstige markedsvilkår

Selvfølgelig er det som kapitalist en fordel at have begrænset konkurrencen ved at have et maksimum på antallet af taxilicenser, men det giver en skævvridning i markedet. Så det er på tide at vågne op til virkeligheden og give plads til fremtidens måde at køre med taxi. Toke Kruse Ps. I en Uber-vogn rates chaufføren af forbrugerne, og det betyder bl.a., at flere af dem tilbyder gratis vand på turen og er ekstremt venlige, og at du ofte betaler langt mindre for turen. Alt i alt: Forbrugerne vil gerne have Uber, så hvad betyder taxi-selskabernes mening overhovedet?!

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply