Hvem siger, at livet skal bygges op omkring en ugecyklus på syv dage med en weekend og en helligdag i slutningen? Og hvorfor starter vi alle sammen hver mandag ”på en frisk”, hvor vi igen tager hul på arbejdet? Som en digital nomade og arbejdselsker sætter jeg et stort spørgsmålstegn ved den model.

Frys fortiden. Overvej, hvordan dit liv kunne se ud, hvis tilværelsen ikke var indrettet efter en uge fra mandag til søndag, men tid blev mere flydende og mindre ”kasset”. I virkeligheden åbner det fremtidige arbejdsmarked op for helt andre mødetider-, -steder og -måder. Vi har lært, at vi ikke behøver at møde ind fysisk, og at man godt kan have en mere flydende hverdag, hvor private opgaver klares i arbejdstiden, og arbejdet klares uden for det fastlagte skema. Det er gammeldags.

Følger der kun gode ting med en flydende uge?

Ligesom det ikke er uden omkostninger, at mange bygger deres liv op omkring den ”gamle” formel, kræver en ny formel disciplin og andre valg, hvis den skal blive en forbedring og ikke en forringelse.

Nu skal man nok ikke forvente, at vi alle holder fri fra mandag til fredag for at kaste os over arbejdsopgaverne lørdag morgen kl. 8, men prøv alligevel at gentænke den måde, hvorpå din arbejdsplads er skruet sammen. Måske er den rigide form slet ikke så oplagt, som vi har gået og tænkt og arbejdet efter.

Den nuværende indretning af samfundet begrænser os lidt

Jo vist, hele samfundet har været bygget op omkring ugemodellen. Næsten alle institutioner følger den, og når man besøger andre, gælder det for de fleste, at weekenderne er uden arbejde. Det er heller ikke længe siden, at også butikkerne fulgte dette skema. I de senere år er der dog vendt op og ned på åbningstiderne, så butikker ikke længere nødvendigvis opererer efter den traditionelle ugeplan.

Selvom samfundet endnu ikke er indrettet til en mere glidende tidsopfattelse, bliver det vigtigt, at der er et samlingspunkt for virksomhedernes teams, så de er fælles om fremdrift, tilbagegang, udfordringer osv. Hertil er det oplagt at bringe et værktøj som Successteam.com i spil. Her indsamles løbende feedback fra alle på teamet uafhængigt af deres fysiske placering, mødetider og arbejdsopgaver, således at teamet og/eller lederen kan få et totaloverblik inden for:

  • Performance
  • Motivation
  • Tilfredshed
  • Stress

Fire essentielle områder, hvis man skal have succes med sit team. Men det er ikke kun inputs fra teamet, som bliver udfordret med de nye arbejdsmåder, også lønnen vil ændre sig.

I fremtiden er løn noget, man får hver dag

Tidligere i år lancerede jeg i min tidligere virksomhed Salary et lønudbetalingssystem, der gør det muligt at få løn udbetalt løbende. Selvom de fleste så positivt på den udvikling, var der naturligvis også de klassiske skeptikere: ”Hvorfor nu løn på andre tidspunkter end det, vi er vant til?” eller ”Det gør ingen forskel for mig!” Men jeg tror, at de tager fejl, for samfundet er i opbrud, og vi vil se flere flydende services og mønstre end hidtil, simpelthen fordi teknologien tillader det og kan trække os ud af de manuelle vaner, som har kørt på autopilot i årtier.

Hvad skal du handle på?

Det er naturligvis op til hver enkelt, hvor digital en nomade man er eller gerne vil være, men jeg har i hvert fald lært, at det har sine fordele ikke at indrette sig efter faste mødetider mandag til fredag kl. 9-17. Det bliver til flere impulsive ferier, arbejde, når jeg er motiveret, og tidligere afhentning af min søn i perioder, hvor det efterspørges. Til sidst vil jeg tilføje, at det ikke kun er din ugecyklus, der kan gentænkes, også hvordan møder fx indrettes og afholdes eller hvor lange de skal være. Tænk en gang, hvor mange ting, som ikke passer til den digitale tidsalder, men tager afsæt i produktionsalderen og andre traditionelle former, der er meget rigide.

Pointen er, at du skal tage stilling til, hvordan din tid allokeres, og hvad der fungerer for dig selv, og så gå efter det. På den måde får du mere frihed.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply