Jeg slukkede for medierne i starten af året og har i stedet brugt 2020 til at søsætte en række nye virksomheder, optimere eksisterende og forberede dem til 2021. Vi taler om et af verdenshistoriens uventede nedslag fra en skyfri himmel, der med den rette indstilling hertil kan blive dit og mit springbræt til en spændende nær fremtid. For ikke at sprede blogindlægget over alle mine virksomheder har jeg specifikt udvalgt Successteam som et brillant eksempel på, hvad man kan bruge en krise til. Det handler ikke blot om at få en ny, god idé, men om at bruge krisen til at fokusere og dernæst sætte fart på nye initiativer. I løbet af året har jeg gjort mig en række observationer, og jeg har valgt at dele tre af dem med dig nedenfor.

 

Observation 1: Efter kriser kommer vækst

For det første kan vi minde hinanden om, at når noget går i stykker eller udsættes for pres, så øger det også ens fokus på at tænke kreativt og finde løsninger – i hvert fald hvis man tør tillade sig selv det og går aktivt ind i det ‘mindset’. Det lyder let, men jeg er en af dem, som har bevist, hvor værdifuldt det kan være. Blandt andet startede jeg regnskabsprogrammet Billy tilbage i 2008-2010 – nemlig midt under den sidste finanskrise, da alt så sortest ud. Da banker krakkede, boligmarkeder kollapsede, og aktiekurser styrtdykkede. Resultatet af at starte i en krisetid er især den acceleration, som kommer i slipstrømmen. Og det er netop den, jeg vil aktivere i Successteam. Læren er egentlig blot, at ud af nye tider opstår nye muligheder, og bruger du tiden rigtigt, kan du skabe en ny, succesfuld virksomhed.

Graf: Billy startede jeg, da finanskrisen var på sit laveste. Ovenfor ses index-grafen for SP 500 i perioden, mens jeg havde Billy med tre nedslag, som var afgørende for Billy-eventyret.

Observation 2: Start det rette op i krisetider og udnyt accelerationen

Da coronakrisen ramte verden, var vi allerede i fuld gang med at udvikle Successteam, og det kom ikke bag på os, at strukturer i virksomheder blev fladere, og at der ville komme mere hjemmearbejde. Vi havde dog ikke kunnet forudse, at en krise ville skubbe på denne udvikling. Læren er, at i modgang og i nye tider, hvor rammerne ændres, kræver det en ekstra indsats af virksomhedslederen at håndtere den nye hverdag og tage ejerskab over de nye spilleregler. Det betyder, at man som leder må indstille sig på, at man ikke har den samme kontakt med sine ansatte som hidtil. Generelt er det min egen erfaring, at det altid er svært at få en velafbalanceret, konstant feedback fra alle individer på ens team. Og når man så oveni det ikke mødes fysisk, bliver distancen til organisationens værdifulde mennesker endnu større. Læren kan altså opsummeres til: Jo længere væk du som leder er fra dit team, jo mere behov har du for at komme tæt på.

Observation 3: Et teams temperatur bør måles jævnligt på flere parametre

I en omskiftelig verden og i mere spredte teams bliver det endnu mere relevant, at alle på teamet kan indrapportere kontinuerligt om nogle af de vigtigste målepunkter. De kan være individuelle, men min vurdering er, at de vigtigste kan kategoriseres inden for motivation, tilfredshed, performance og stress. Måler man på de fire områder i relation til både en selv, teamet og ens leder, er man dækket tilstrækkeligt af i forhold til at udvikle virksomhedens kultur i en positiv retning. Og det er netop de fire parametre, som vi i Successteam måler på.

 

Bagom: Så hvad er Successteam, og hvorfor er det kun blevet endnu mere relevant som følge af virksomhedernes nye udfordringer?

Successteam er opstået på baggrund af årtiers arbejde med teams med flere geografiske placeringer og i forskellige virksomheder. I mine år med de mange forskellige virksomhedsstiftelser har jeg altid manglet et agilt værktøj, som kunne være et samlingspunkt for alle på teamet og ikke mindst på tilbagevendende basis styrke indsigten i organisationen for dermed at sikre, at alle skabte værdi og havde det godt. Med afsæt i alle de udfordringer, som følger med teams, er Successteam født med lancering i Q1 2021 i samarbejde med ledelseseksperten Bo Nielsson og de øvrige foundere – og dem er vi fem af.

Men hvorfor vente til vi lancerer, når nysgerrige mennesker allerede kan få løftet sløret før tid? Vi søger nemlig beta-brugere, så du kan allerede melde dig til før andre, hvis du har den rette profil og vil give os brugerfeedback især i starten. Tilmeld dig, som gratis beta-bruger.

 

Afslutningsopsamling på året, der gik

Krisetider er også mulighedernes springbræt, hvis man griber idéerne og gør dem til virkelighed. Sidst, jeg realiserede en idé i en krisetid, var, da verden skulle se det første brugervenlige regnskabsprogram, nemlig Billy, der blev skabt under den sidste finanskrise for 10 år siden. Nu er tiden kommet til at gribe en ny krise, som danner affyringsrampe for et helt nyt startup ved navn Successteam. En platform, som hjælper teams med at blive bedre igennem indsigt og konkrete målinger i forhold til performance, motivation, tilfredshed og stress.

Gå aldrig glip af et blogindlæg – tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Leave a Reply